Kuchnia grecka, turecka, a może fińska? Kulinarna podróż po smakach Ewy Wachowicz

Szukasz kulinarnych inspiracji? Koniecznie zapoznaj się z przepisami Ewy Wachowicz z 491. odcinka jej autorskiego programu. Znajdziesz tu nietypowy pomysł na śniadanie z jajkami w roli głównej, aromatyczną zapiekankę z makaronu i mięsa mielonego, która przemyci do twojego jadłospisu nieco greckich klimatów. Nie może zabraknąć również deseru, czyli pysznych drożdżowych bułeczek z korzennymi przyprawami.

Pyszne przepisy Ewy Wachowicz na śniadanie, obiad i deser | Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz do swoich przepisów uwielbia używać warzyw ze swojej przydomowej szklarni, w końcu uprawiane własnoręcznie smakują najlepiej. Jednak wiąże się to ze sporym nakładem pracy, od której oczywiście można zgłodnieć! Dla wszystkich głodomorów prowadząca przygotowała wyborne jajka po turecku. Przepis jest bardzo prosty, ale jakże efektowny. 

Będziesz potrzebować jajek, gęstego jogurtu greckiego, czosnku oraz świeżych listków mięty i cytryny. Do jogurtu dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z cytryny, posiekane listki mięty oraz sól i pieprz, całość wymieszaj. Jajka ugotuj w wirze wodnym z łyżką octu, wówczas otrzymasz genialne jajko poszetowe. Niezbędnym dodatkiem do tej potrawy jest również palone masło, które należy doprawić słodką i ostrą papryką. Potrawę serwujemy wykładając na talerz porcję sosu czosnkowo-miętowego, następnie układamy jajka, polewamy je palonym masłem paprykowym i dekorujemy listkami mięty. Podajemy z grzankami lub świeżym pieczywem. 

Jajka po turecku według Ewy Wachowicz

 Jajka po turecku według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Jajka po turecku według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na drugie danie Ewa Wachowicz zaproponowała zapiekankę makaronową z mięsem mielonym w stylu greckim, zwaną giouvetsi. To rozgrzewające danie jednogarnkowe, które idealnie sprawdzi się jesienią. W niemal każdej greckiej potrawie podstawą jest oczywiście oliwa z oliwek, którą należy rozgrzać w garnku, a następnie podsmażyć na niej poszatkowaną cebulę oraz dorzucić dwie marchewki. Kolejnym składnikiem będzie mięso wołowe pokrojone w kostkę, które należy poddusić na czerwonym winie. Nie zapomnij doprawić całości solą, pieprzem oraz dorzucić dwa listki laurowe. Całość duś przez chwilę, a następnie wlej przecier pomidorowy. Pozostaw na niewielkim ogniu na około 45 minut, aż mięso będzie miękkie.

W tym czasie na patelnię dodaj oliwę i wsyp szklankę makaronu orzo, całość podsmażaj przez chwilę. Dodaj do gotującego się mięsa, a następnie wlej szklankę wodę, wszystko wymieszaj. Dopraw solą. Garnek wstaw do piekarnika. Jeżeli posiada funkcję pary, piecz całość bez przykrycia w 180 stopniach przez pół godziny. Natomiast, jeśli piekarnik nie ma tego udogodnienia, przykryj garnek przykrywką. Na górę dania zetrzyj grecki owczy ser, oscypek lub parmezan. 

Grecka zapiekanka giouvetsi Ewy Wachowicz

 Grecka zapiekanka giouvetsi Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Grecka zapiekanka giouvetsi Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

W dzisiejszym menu nie mogło zabraknąć również pysznego deseru. W tym odcinku Ewa Wachowicz postanowiła przygotować fińskie  drożdżowe bułeczki. Prowadząca zaczęła od rozpuszczenia drożdży (25 g) w ciepłym mleku (250 ml) ze szczyptą cukru. Następnie należy dodać łyżeczkę kardamonu oraz pół kostki masła i wszystko wymieszać.

Kolejnym krokiem będzie przesianie połowy kilograma mąki, dosyp także cukier, wymieszaj, a następnie zrób dziurkę i wlej mleczno-maślaną masę. Dodaj także żółtko, pół łyżeczki soli i połącz składniki. Następnie wyrabiaj ciasto dłońmi, aż będzie gładkie. Przykryj ściereczką i odstaw na ok. 45 minut, aby wyrosło. 

W garnku roztop 80 g masła. Na stolnicę wysyp mąkę, a następnie rozwałkuj na niej ciasto na duży prostokąt. Teraz można przejść do smarowania drożdżowego placka roztopionym masłem. Całość posyp mieszanką cukru trzcinowego i cynamonu. Zawiń ciasto w rulon, pokrój w mniejsze kawałki w kształcie trapezów i przełóż je na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Palcem dociśnij środek każdej bułeczki. Posmaruj je roztrzepanym białkiem. Wstaw do piekarnika nagrzanego do temperatury 30-40 stopni do wyrośnięcia na około 15-20 minut, następnie nastaw temperaturę na 200 stopni i piecz kolejny kwadrans, aż uzyskają złoty kolor. 

Fińskie bułeczki cynamonowe z kardamonem

 Fińskie bułeczki cynamonowe z kardamonem Zobacz przepis

Fińskie bułeczki cynamonowe z kardamonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”? 
Są dostępne na PolsatBoxGo »  

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 491. odcinek
Opracowała: Redakcja Smaker.pl 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Przetwory Domowe kostki maggi z lubczyku

Lubczyk ma wiele zastosowań. Jest on przede wszystkim uznaną przyprawą kulina...

Odsłon: 297

30 min
10
60 min
10
Przekąski Galareta z żeberek wieprzowych

Galaretę z wieprzowiny robi się przeważnie z nóżek lub golonek, ale nie każdy...

Odsłon: 786

30 min
26
Ciasta Ciasto z truskawkami i kokosową kruszonką

Proste ciasto na oleju a smakuje jak placek drożdżowy. Każda gospodyni, nawet...

Odsłon: 269

30 min
8

Przepis dnia

Ciasta Marcepanowo-makowy lodowiec

Witam po dłuższej przerwie. Sezon na truskawki więc u mnie moja wersja lodowc...

Odsłon: 816

30 min
42

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2