Najlepsze przysmaki z kuchni Ewy Wachowicz

W 475. odcinku programu "Ewa Gotuje" gospodyni zaprosiła widzów do swojego krakowskiego domu, w którym przygotowała szybkie i nieskomplikowane dania. Wielu osobom ich smak z pewnością przypomni proste i sycące przekąski z dawnych lat, które zawsze ekspresowo znikały z talerzy.

Ewa Wachowicz podzieliła się nowymi przepisami z widzami programu "Ewa Gotuje" / Fot. Materiały prasowe/Polsat

Po 3 tygodniach w zaśnieżonych Beskidach, Ewa Wachowicz powróciła do Krakowa, więc kolejny odcinek został nagrywany w jej domu na Woli Justowskiej. W zaciszu swojej kuchni przygotowała kilka wyjątkowo smacznych, a jednocześnie bardzo prostych dań, idealnych na każdą okazję i porę roku. W 475. odcinku programu "Ewa Gotuje", królowały swojskie smaki, którym z pewnością nikt się nie oprze. Koniecznie zapiszcie sobie poniższe przepisy, bo będziecie do nich często powracać. 

Krzątanina w kuchni rozpoczęła się od przygotowania domowego chleba bez glutenu – na białkach i siemieniu lnianym, z dodatkiem ziaren słonecznika i czarnuszki. Jeśli do tej pory przygotowanie domowego pieczywa kojarzyło wam się z trudnym i mozolnym zadaniem, ten przepis z pewnością to zmieni.

Do pieczywa autorka programu podała cebulę podsmażoną na słoninie. Właśnie taką potrawę często robiła mama Ewy i jest to jeden z ulubionych smaków jej dzieciństwa. Do zrobienia tego prostego dodatku będziecie potrzebować zaledwie 3 składników. A efekt? Przekonajcie się sami!

Kolejne danie powstało zgodnie z zasadą – proste składniki, niezwykła kompozycja. Był  to filet z kurczaka z boczniakami, zapieczony w cieście francuskim zaplecionym tak, jak zaplata się warkocz. Tak podany kurczak sprawdzi się zarówno w roli dania głównego, jak i efektownej przekąski na różnego rodzaju przyjęciach.

4. Blok czekoladowy według Ewy Wachowicz

 Blok czekoladowy według Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa zaproponowała blok czekoladowy, czyli kultowy wyrób z czasów PRL-u. Lata temu powstawał z niskiej jakości czekolady i mleka w proszku. Tymczasem jeśli użyjemy czekolady dobrej jakościowo i mleka skondensowanego,a całość naszpikujemy bakaliami, blok będzie prawdziwym hitem!

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"? 
Są dostępne na PolsatGo »  

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
Sałatki Surówka do obiadu z młodej kapusty

Prosta i szybka surówka z młodej kapusty, którą przygotujesz zaledwie w kilka...

Odsłon: 1276

15 min
25
Dania główne Pieróg tatarski

Będąc na Podlasiu jedliśmy tatarskie pierogi jeczpomaki. Spróbowałam odtworzy...

Odsłon: 9210

30 min
15

Polecane artykuły

Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

65
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

2
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0