Ewa_Gotuje

Pierwszy odcinek 36. sezonu „Ewa gotuje” już 4 marca w Polsacie

Ewa Wachowicz po długiej zimowej przerwie wraca na antenę telewizji Polsat z nowymi odcinkami swojego autorskiego, kulinarnego programu „Ewa gotuje”. Jakimi przepisami gospodyni programu zachwyci widzów? Zobaczcie zapowiedź pierwszego, sobotniego odcinka!

Fot. materiały prasowe/Polsat

Ewa Wachowicz wiosenną ramówkę zacznie w zimowej scenerii, bo też klimat pod Babią Górą (zdjęcia realizowano w Zawoi) jest bardzo surowy i śnieg zalega tu zdecydowanie dłużej niż w Krakowie. Zdarzają się przerwy w dostawie prądu i nie ma dostępu do Internetu. To wszystko sprawia, że czas płynie dużo wolniej. Ma to ogromne plusy – można nie tylko odpocząć czy nadrobić zaległą lekturę, ale również zrobić rzeczy, które do tej pory musiały poczekać, jak chociażby porządki w starym kredensie „po dziadkach”.

Zanim mebel został starannie odnowiony, Ewa odkryła w nim prawdziwe skarby – stare fotografie, świadectwa szkolne oraz pożółkły zeszyt ze spisanymi odręcznie recepturami. Zaczęła go przeglądać i doszła do wniosku, że do wielu z tych przepisów warto wrócić.

Zerknę do niego jeszcze nie raz, żeby przypomnieć sobie smaki sprzed lat.

– zapowiada autorka programu.

Rzecz jasna widzów czeka też sporo zmian i kulinarnych nowości.

Pierwszą potrawą będzie tradycyjna zupa fasolowa. Ewa wychowała się na wsi, na krańcach Małopolski, gdzie bodaj najbardziej powszechną odmianą fasoli był i nadal jest, „Piękny Jaś”. Dlatego też fasolowa powstanie właśnie na „Jaśku”. W dodatku do zupy nie trafi porcja rosołowa czy wędzonka, lecz biała kiełbasa!

Taka fasolowa to naprawdę bardzo smaczna i pożywna potrawa. Jak też dowód na to, że biała kiełbasa ma wiele zastosowań i warto się nią zainteresować nie tylko na Wielkanoc czy Boże Narodzenie. Właśnie po tę wędlinę postaram się sięgać w najbliższych programach jak najczęściej, bo co jak co, ale białą kiełbasę to my robimy najlepszą na świecie.

– zapowiada Wachowicz.

A skoro zupa z „Pięknego Jasia” miała solidną wkładkę mięsną, to danie główne będzie jarskie. Ewa zaprosi na placki z… cebuli, które smaży się dokładnie tak samo jak placki ziemniaczane. Poda je z kleksem śmietany (w wersji light można zastąpić ją gęstym jogurtem) i kiełbasą. Uwaga: wędlina będzie tylko i wyłącznie z pstrąga!

W odcinku nie może zabraknąć deseru. Ewa upiecze rolady drożdżowe, które zwinie podobnie jak makowce, przy czym zamiast maku w środku znajdzie się konfitura oraz drobno pokrojone migdały. Całość zwieńczy kruszonka doprawiona cynamonem.

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu "Ewa Gotuje"?

Są dostępne na PolsatGo »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 668

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 206

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0