Ewa_Gotuje

Wielka Sobota w kuchni z Ewą Wachowicz

W Wielką Sobotę, czyli 16 kwietnia, w Polsacie o godzinie 10:15 Ewa Wachowicz zaprosi widzów do swojej kuchni, by przygotować pyszne, wielkanocne potrawy. Rozpocznie od prostej przekąski, czyli białej kiełbasy pieczonej z jabłkami, a następnie zaserwuje tradycyjny żurek na domowym zakwasie. Na deser poda pyszną babkę cytrynową. W programie „Ewa gotuje” gospodyni podzieli się sprawdzonymi przepisami i różnymi ciekawostkami dotyczącymi składników swoich potraw.

Fot. Polsat/materiały prasowe

W Wielką Sobotę wszystko będzie już przygotowane. Dom wysprzątany, a na stole - koszyczek z pisankami, chrzanem, chlebem i wędzonką. Nie pozostanie nic innego, jak skierować się w stronę kuchni i zabrać za przygotowanie świątecznego obiadu, jak też deseru, bo cwibak, który Ewa upiekła przed tygodniem, zniknął już na drugi dzień. 

Pierwszą potrawą, którą gospodyni programu zaproponuje widzom, będzie niezwykle prosta w przygotowaniu, a jednocześnie bardzo smaczna biała kiełbasa pieczona z jabłkami. Właśnie do tego dania prowadząca ma olbrzymi sentyment, bo taki przysmak na Święta Wielkiej Nocy zawsze robiła jej mama. 

Pieczona, biała kiełbasa znajdzie się też, zresztą wraz z wodą, w której się parzyła, w kolejnym daniu – a będzie to żurek na domowym zakwasie, podany z jajkiem i ziemniakami. Takiego tradycyjnego przepisu nie mogło zabraknąć na święta.

Z kolei na deser, wprost idealny na Wielkanoc, Ewa zaproponuje babkę cytrynową z serkiem mascarpone. 

Widzowie zobaczą też, jak przerobić nieco sfatygowany, znaleziony w piwnicy wieniec na piękną ozdobę wielkanocną.

Ulubione odcinki programu "Ewa gotuje" oglądaj teraz w Polsat Go »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z burakiem

Warzywa stanowią doskonały dodatek do naszych potraw. Podawane na różne sposo...

Odsłon: 122

30 min
1
15 min
3
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 865

15 min
16

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0