Ewa_Gotuje

Wielkanocne potrawy Ewy Wachowicz. Gotujmy i świętujmy!

W Wielką Sobotę, 3 kwietnia o godzinie 10:10 w Polsacie, Ewa Wachowicz rozpocznie świętowanie od przygotowania wielkanocnego drzewka. Następnie przejdzie do kuchni, gdzie przygotuje niezwykłe potrawy na Wielkanoc.

Fot. materiały prasowe/Polsat

Trzeba coś dobrego ugotować, aby Wielkanoc z rodziną świętować! Pierwszym daniem Ewy Wachowicz będzie żurek po benedyktyńsku. Do przygotowania świątecznej zupy będą potrzebne: marchewka, pietruszka, seler, czosnek, cebula, liście laurowe, ziele angielskie, suszone zioła - lubczyk, estragon, majeranek i rozmaryn, sól, wiejska kiełbasa oraz zakwas na żur na płatkach owsianych bezglutenowych i kwaśna śmietana, a do podania - twaróg.

Na świąteczne danie główne gospodyni zrobi klops z papryką i żółtym serem. A poda go z sałatką ziemniaczaną z marynowanymi karczochami. Do przygotowania pieczeni będą potrzebne: mięso mielone wołowo-wieprzowe, papryka czerwona, zielona i żółta, masło klarowane, czosnek, jajka, bułka tarta, ostra musztarda, przecier pomidorowy, majeranek, ser żółty dojrzewający, sól, pieprz, słodka wędzona papryka i gałązki rozmarynu. Natomiast do sałatki oprócz ziemniaków są niezbędne: ogórki konserwowe, cebula czerwona, marynowane karczochy, natka pietruszki, płatki migdałowe, czosnek, ocet jabłkowy, oliwa i sól.

Do dekoracji świątecznych wypieków przyda się kandyzowana skórka cytrynowa. Przekonacie się, że samodzielne zrobienie tego dodatku do ciast jest bardzo proste!

Na deser Ewa zrobi sernik z białą czekoladą, a udekoruje go tak, jak zdobi się wielkanocne mazurki. Do przygotowania świątecznego wypieku będą potrzebne: herbatniki maślane, masło, lekko solone orzeszki pistacjowe, twaróg, jajka, śmietanka wysokoprocentowa, skórka otarta i sok z cytryny, cukier zwykły i waniliowy, serek mascarpone, biała czekolada, masa kajmakowa, kandyzowana skórka cytrynowa, prażone migdały oraz lukier z cukru pudru i soku z cytryny.

Smacznego!

Jesteście ciekawi jak przygotować poszczególne dania? Proporcje składników i szczegóły przepisów już 3 kwietnia w programie „Ewa gotuje".

Ewa gotuje: Wielkanocne potrawy Ewy Wachowicz. Gotujmy i świętujmy! na INTERIA.TV.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29704

60 min
64
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 113

30 min
4
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 797

30 min
15

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

0
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0