Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, które będziemy mogli serwować gościom i bliskim, aż do ostatnich dni lata. Recepturami, które warto zapisać, podzieliła się Ewa Wachowicz w swoim autorskim programie.

Znakomite dania i dodatki na grilla | Fot. materiały prasowe/Polsat

W 511. odcinku „Ewa gotuje” gospodyni pokazała jak przygotować pyszną marynatę do białych kiełbasek z grilla. Nie zapomniała też o wegetarianach, którym zaproponowała znakomitego steka zrobionego z… kalafiora. Oprócz dań głównych Ewa Wachowicz przedstawiła  widzom przepis na pikantną musztardę oraz aromatyczny chleb z ziarnami na zakwasie.

1. Chleb na zakwasie żytnim Ewy Wachowicz

 Chleb na zakwasie żytnim Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Chleb na zakwasie żytnim Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Mięsa i warzywa z rusztu najlepiej smakują podane z kromką domowego chleba. Dlatego Ewa Wachowicz program rozpoczęła od upieczenia pieczywa. Podzieliła się z widzami prostym i szybkim przepisem, który będzie mógł powtórzyć każdy, nawet największy kuchenny laik. 

Do miski wsypała mąkę orkiszową jasną i żytnią razową. Następnie dodała 7 g suchych drożdży, szczyptę cukru i sól. Na samym końcu sięgnęła po gotowy suchy zakwas. Wszystko dokładnie ze sobą zmieszała, po czym wlała ciepłą wodę i ponownie, za pomocą drewnianej łyżki, wymieszała całość. Gdy składniki się ze sobą połączyły, Ewa zaczęła wyrabiać dłońmi masę. Do gładkiego ciasta wsypała pestki dyni, słonecznika i siemię lniane. Następnie przełożyła do foremki natłuszczonej masłem klarowanym. Wierzch zwilżyła wodą i obsypała czarnuszką.

Aby przyspieszyć wyrastanie wypieku, prowadzącą włożyła chleb na pół godziny do piekarnika nagrzanego do 30 stopni. Gdy masa podwoiła swoją objętość, zwiększyła temperaturę do 190 stopni i piekła przez 50 minut. Gospodyni poradziła widzom, aby wyjęli z foremki wypiek od razu po upieczeniu. Dzięki temu chleb się nie zaparzy i wyjdzie idealnie.

2. Biała kiełbasa w piwie i BBQ Ewy Wachowicz

 Biała kiełbasa w piwie i BBQ Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Biała kiełbasa w piwie i BBQ Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kolejną propozycją, jaką Ewa Wachowicz podzieliła się w odcinku, była biała kiełbasa na dwa sposoby: marynowana w przyprawach i jasnym piwie oraz w folii aluminiowej, z sosem BBQ i cebulą. Dobrą wiadomością jest to, że kiełbaskami w marynacie piwnej mogą zjadać się wszyscy, ponieważ podczas grillowania cały alkohol odparuje.

3. Grillowane steki z kalafiora Ewy Wachowicz

 Grillowane steki z kalafiora Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Grillowane steki z kalafiora Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na osobnym ruszcie gospodyni usmażyła grube plastry kalafiora. Ze względu na brak dominującego smaku warzywa, zamarynowała go w oliwie i przyprawach. Wybrała curry, kurkumę, kminek, paprykę ostrą i słodką wędzoną, a także sól i pieprz. 

4. Domowa musztarda Ewy Wachowicz

 Domowa musztarda Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Domowa musztarda Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Grillowanie nie może się odbyć bez dodatków takich jak musztarda. Ewa Wachowicz postanowiła zrobić ją samodzielnie. Przygotowania rozpoczęła od zalewy. Do garnka wlała 150 ml wody oraz 200 ml octu jabłkowego, dodała przyprawy: słodką paprykę, kurkumę, czarny i ziołowy pieprz. Całość podgrzewała, aby wydobyć aromat przypraw. Gdy zalewa się zagotowała, odstawiła ją do przestudzenia. Następnie dodała łyżkę miodu i kluczowy składnik, 200 g ziaren gorczycy.

Gorczyca w zalewie powinna spędzić kilkanaście godzin, do momentu napęcznienia. Jeśli jednak nie macie tyle czasu, Ewa Wachowicz zaproponowała, aby zmielić ziarna gorczycy i zalać je marynatą. Taki zabieg stanowczo skróci przygotowania. 

Gdy ziarna gorczycy napęczniały, prowadząca dodała odrobinę soli i całość zmiksowała na gładką masę. Do kremu wlała jeszcze odrobinę oliwy oraz wody, następnie całość przełożyła do słoiczków. 

Domowa musztarda wychodzi ostra, jeśli chcesz złagodzić jej smak, dodaj więcej miodu. Krem możesz dowolnie modyfikować używając ulubionych przypraw.

5. Ciasteczka ryżowe Ewy Wachowicz

 Ciasteczka ryżowe Ewy Wachowicz Zobacz przepis

Ciasteczka ryżowe Ewy Wachowicz/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na deser Ewa zaproponowała bezglutenowe ciasteczka. Zrobiła je w mgnieniu oka. W misce zmiksowała miękkie masło wraz z cukrem, wanilią, jajkami i kleikiem ryżowym. Pod sam koniec dodała wiórki kokosowe. Z powstałej masy formowała kulki o wielkości orzecha włoskiego, w każdej z nich zbroiła dziurkę, którą wypełniła kwaśnymi powidłami i migdałami. Ciasteczka piekła w 180 stopniach Celsjusza przez 15-20 minut. 

Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje
Są dostępne na PolsatBoxGo » 

Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 511. odcinek

Opracowała: Joanna Jagodzińska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka w kilka minut

Sałatka prosta w przygotowaniu i tylko z kilku składników, a przygotujesz ją...

Odsłon: 38

15 min
0
15 min
11
Dania główne Żeberka w sosie

Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...

Odsłon: 986

30 min
17

Polecane artykuły

Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

2
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0