Gdy życie daje ci cytryny, zrób z nich... nie tylko lemoniadę!

Cytryna jest dobra tylko na przeziębienie? Nic bardziej mylnego! Sprawdź jakie są jej właściwości lecznicze oraz wartości odżywcze. Polecamy także sprawdzone przepisy na napoje i dania z cytryny.

Fot. 123RF/Picsel

Spis treści:

Wartości odżywcze cytryn

Cytryna jest przede wszystkim źródłem witaminy C. Wzmacnia ona odporność organizmu i łagodzi przebieg infekcji wirusowych i bakteryjnych. Ma właściwości bakteriobójcze. Z tego powodu jest ona popularnym środkiem do walczenia z przeziębieniem. Oprócz tego cytryna jest bogata w polifenole, które zapobiegają chorobom układu krążenia, np. miażdżycy. Wzmacniają one nasze naczynia krwionośne, które dzięki temu są mniej podatne na pęknięcia. Zawarte w cytrynie flawonoidy wykazują działanie przeciwutleniające. Usuwają wole rodniki, opóźniając tym samym procesy starzenia się komórek. Ponadto cytryna stanowi źródło takich cennych minerałów, jak potas, magnez, wapń, żelazo i sód.
Ten żółty cytrus stanowi niezastąpiony owoc przy odchudzaniu. Jest niskokaloryczny. Dzięki zawartości pektyny sprawia, że nie czujemy głodu. Zmniejsza także wchłanianie cukrów. Ponadto błonnik zawarty w cytrynie powoduje uczucie sytności i dobrze wpływa na metabolizm.

Zastosowanie w kuchni

Istnieje kilka prostych i praktycznych sposobów, które bez wątpienia przydadzą nam się w kuchni.
1. Kilka kropel soku z cytryny dodanych do guacamole, surówki z jabłek, czy pesto, sprawi, że zachowają one swoje kolory na dłużej.
2. Jedna łyżka soku z cytryny dodana do ryżu, zapobiega nadmiernemu sklejaniu się ziarenek.
3. Owoce morza oraz ryby skropione cytrusowym sokiem przeciwdziała nieprzyjemnym aromatom.
4. Po obieraniu warzyw sok z cytryny usunie przebarwienia z naszych dłoni.
5. Skórki z cytryny pozostawione w lodówce, stanowią naturalny odświeżacz powietrza, neutralizując brzydkie zapachy.

Co zrobić z cytryny?

Z cytrusów przyrządzisz nie tylko orzeźwiającą lemoniadę. Co powiesz na delikatne lody cytrynowe? Chyba nikt nie jest w stanie oprzeć się pysznej tarcie cytrynowej albo puszystej babce. Oto propozycje na dania i napoje z cytryny naszych użytkowników.

1. Cytrynowa lemoniada

 Cytrynowa lemoniada Zobacz przepis

Cytrynowa lemoniada/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Syrop cytrynowo – waniliowy

 Syrop cytrynowo – waniliowy Zobacz przepis

Syrop cytrynowo – waniliowy/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Błyskawiczna nalewka cytrynowa

 Błyskawiczna nalewka cytrynowa Zobacz przepis

Błyskawiczna nalewka cytrynowa/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Marynowane ogórki z cytryną

 Marynowane ogórki z cytryną Zobacz przepis

Marynowane ogórki z cytryną/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Imbirowo-czosnkowy kurczak z miodem i cytryną

 Imbirowo-czosnkowy kurczak z miodem i cytryną Zobacz przepis

Imbirowo-czosnkowy kurczak z miodem i cytryną/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Tarta cytrynowa

 Tarta cytrynowa Zobacz przepis

Tarta cytrynowa/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Babka cytrynowa

 Babka cytrynowa Zobacz przepis

Babka cytrynowa/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tekst: Anna Suchecka /bwz

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 128

wszystkie
11
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 66

15 min
5
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2