3 pomysły na wyjątkowe ciasteczka

Jeśli masz ochotę na coś słodkiego, warto przygotować proste, ale wyjątkowo smaczne ciasteczka. Ich zrobienie zajmuje dosłownie kilkanaście minut, a wszystkie potrzebne składniki najpewniej już znajdują się w twojej kuchni. Oto 3 przepisy, które warto przetestować w najbliższym czasie.

Fot. 123RF/Picsel

Ciasteczka z żurawiną i białą czekoladą

  • 220 g mąki pszennej 
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kamis
  • 130 g masła
  • 100 g cukru brązowego 
  • 2 łyżeczki cukru z wanilią Kamis
  • 1 jajo
  • 1 opakowanie czekolady białe krople Kamis
  • 80 g suszonej żurawiny  

 Wykonanie

  1. Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.
  2. Masło utrzyj z cukrem i cukrem z wanilią, dodaj jajko, wymieszaj, następnie dodaj mąkę, wyrabiaj krótko, tylko do połączenia składników.
  3. Dodaj czekoladowe krople, żurawinę i ponownie wymieszaj.
  4. Formuj okrągłe kulki ok. 30g każda, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, lekko spłaszcz je, zachowaj odstęp między ciastkami, następnie piecz 18-20 min w 180℃.

Ciasteczka z białą czekoladą

Składniki

  • 170 g mąki pszennej
  • 30 g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia Kamis
  • 130 g masła
  • 100 g cukru brązowego
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie czekolady białe krople Kamis

Wykonanie

1     Mąkę wymieszaj z kakao i proszkiem do pieczenia.

2     Masło utrzyj z cukrem, dodaj jajko, wymieszaj, następnie dodaj suche składniki,

3     Wyrabiaj krótko, tylko do połączenia składników, dodaj krople białej czekolady i ponownie wymieszaj.

4     Formuj okrągłe ciasteczka o średnicy 4 cm i grubości ok 6-8 mm., ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstęp między ciasteczkami, udekoruj pozostałymi białymi kroplami czekolady, piecz 13-15 min w 180℃.

Kruche ciasteczka z 3 czekoladami

Składniki

  • 200 g mąki pszennej
  • 2 łyżeczki Proszek Do Pieczenia Kamis
  • 130 g masła
  • 100 g brązowego cukru
  • 1 łyżeczka Cukier Wanilinowy Kamis
  • 1 jajko
  • 1 opakowanie trzy czekolady duże kawałki Kamis (odłóż 2 łyżki do dekoracji)

Wykonanie

1     Mąkę wymieszaj z proszkiem do pieczenia.

2     Masło utrzyj z cukrem i cukrem wanilinowym, dodaj jajko, wymieszaj, następnie dodaj suche składniki.

3     Wyrabiaj krótko, tylko do połączenia składników, dodaj duże kawałki 3 czekolad, ponownie wymieszaj.

4     Formuj okrągłe kulki ok. 35 g każda, ułóż na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia zachowując odstęp między kulkami, udekoruj pozostałymi dużymi kawałkami 3 czekolad, wstaw na 20 min do lodówki, następnie piecz 18-20 min w 180℃.

Źródło: materiały prasowe/Kamis

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
14

Polecane artykuły

Informacje Lubczyk w kuchni i dla zdrowia. Afrodyzjak z przydomowego ogródka

Zioła w kuchni sprawiają, że nasze dania są nie tylko pyszniejsze, ale również zdrowsze. Aż chce się zanurzyć nos w talerz, gdy znajduje się na nim...

4
Informacje Pierożki i kurczak po chińsku. Zrobisz raz i przepadniesz

To prawda, że podróże kształcą. Dotyczy to nie tylko poznawania zwyczajów czy zabytków, ale też kuchni. Niektóre z nich są tak odmienne od naszej,...

3
Ewa gotuje Znakomite dania i dodatki na grilla

Maj to miesiąc, kiedy rozpoczynamy sezon grillowy, to właśnie teraz poszukujemy nowych i sprawdzonych przepisów na dania i przekąski z rusztu, któr...

1
Informacje Odkryj zapomniane przepisy z kajetu babci. Rumianek - właściwości i zastosowanie w kuchni

Rumianek to jedno z najpopularniejszych ziół goszczących w polskich domach. Uchodzi on nie tylko za skuteczny lek na rozmaite dolegliwości, ale rów...

5