5 błędów podczas przygotowywania mięsa na patelni

Grill brzmi trochę groźnie, kiedy trzeba przygotować coś innego niż kiełbaski albo warzywa, piekarnik też trochę straszy, bo nigdy nie wiadomo jaki sposób grzania będzie najlepszy dla potrawy, a kuchenka mikrofalowa zawsze źle potraktuje jedzenie.

Fot.123RF/Picsel

Przygotowywanie mięsa na patelni wydaje się więc być wyborem, który sprawia najmniej trudności i gwarantuje sukces. Warto jednak znać kilka reguł, które pozwolą jeszcze lepiej i efektywniej smażyć mięso.

1. Nie wrzucaj mięsa na zimną patelnię

Wrzucanie mięsa na ledwo rozgrzaną patelnię, albo co gorsza na zimną powoduje jego przywieranie i przyklejanie się do powierzchni w trakcie jej nagrzewania. Nie bój się podkręcić mocy palnika. Gorąca patelnia pozwala na uzyskanie karmelowej barwy mięsa i jego lekkie przypieczenie.

Rada: Dodaj odrobinę oleju, najlepiej rafinowanego kokosowego, ryżowego, rzepakowego lub gęsiego smalcu. Dopiero na rozgrzany tłuszcz wkładaj mięso i smaż tak długo, jak tego wymaga. Użyj termometru kuchennego, aby mieć pewność, że osiągnęło odpowiednią temperaturę w środku*

*74°C drób, 71°C mielona jagnięcina, wołowina, cielęcina i wieprzowina, 63°C jagnięcina, wołowina, cielęcina i wieprzowina w kawałkach.

2. Delikatnie ogrzej mięso

Nie wkładaj zimnego mięsa prosto z lodówki od razu na patelnię. Może się wówczas nie dosmażyć w środku i pozostać chłodniejsze niż na zewnątrz.

Rada: Wyjmij mięso z lodówki na 15-20 minut przed smażeniem i pozwól mu się lekko ocieplić w temperaturze pokojowej. Jeśli ci się spieszy, możesz też włożyć je do foliowego woreczka i zanurzyć w leniej wodzie.


Zobacz też: 15 pomysłów na pyszne pierogi

15 pomysłów na pyszne pierogi


3. Nie przyciskaj mięsa do patelni

Pozwól kawałkom nabrać temperatury i równomiernie ją rozłożyć po wnętrzu. Przyciskanie burgera spowoduje wypłynięcie soków i tym samym wysuszenie mięsa oraz nierównomierne przypieczenie. Dociskanie mięsa do patelni wcale nie sprawi, że usmaży się ono szybciej, zatem odłóż wszelkie łopatki i łyżki na bok, i zajmij się przygotowywaniem dodatków.

Rada: Jeśli zależy ci na szybszym przygotowaniu mięsa nakryj patelnię na kilka chwil gęstą siateczką, która zapobiega pryskaniu tłuszczu lub pokrywką. Na koniec dosmaż bez przykrycia.

4. Nie przesuwaj i nie przerzucaj ciągle mięsa

Chyba każdego korci, aby podczas smażenia przesuwać i odwracać co chwilę mięso, a tak naprawdę nie powinno się go ruszać poza jednokrotnym odwróceniem. Ciągle potrząsanie patelnią i przesuwanie kawałków nie przyspieszy procesu, a wręcz przeciwnie.

Rada: Rozkładaj kawałki mięsa po całej patelni. Nie ściskaj wszystkiego w jednym miejscu. Jeśli masz dużo kawałków lub kotletów, smaż partiami i unikaj upychania wszystkiego na raz.

Smaż mięso z każdej strony po 2-4 minuty w zależności od grubości kawałka. Jeśli boisz się, że przesuszysz mięso dosmaż pod przykryciem przez ok. 3 minuty. Wówczas dodaj kilka kropel oleju.

5. Odstaw mięso do odpoczęcia

Po smażeniu zdejmij mięso z patelni i odstaw na co najmniej 10 minut. Dopiero po tym czasie możesz kroić mięso bez obawy, że sporo soków wypłynie, a mięso stwardnieje.

Rada: Nakryj mięso folią aluminiową lub papierem do pieczenia. Zachowa odpowiednią temperaturę.

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

O autorce: Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Zapraszam po więcej na blog Meat my day!


Zobacz też: Jak kupić dobre mięso? Kliknij!

Jak kupić dobre mięso?

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Zupy Szybka zupa jarzynowa

Zupa jarzynowa do klasyczna potrawa. Zwykle zużywam do jej przygotowania komb...

Odsłon: 69

60 min
4
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 61

15 min
3

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

1