Dania jednogarnkowe

Jak kupić dobre mięso?

Masz zaplanowany ważny obiad z mięsem w roli głównej i nie wiesz, jak się do tego zabrać? Zacznij od przygotowania się do zakupów. Dzięki temu zdobędziesz najlepszy kawałek i ugotujesz z niego danie, które goście będą długo wspominać.

Poszukaj dobrego dostawcy mięsa i nawiąż z nim dobry kontakt. Zaglądaj często, zamawiaj nietypowe rzeczy, a na pewno cię zapamięta. Nie bój się zadawać pytań, bądź dociekliwy. Jeśli chcesz wiedzieć skąd pochodzi mięso albo jakimi rodzajami sklep dysponuje, po prostu o to pytaj.
Dobre mięso nie jest tanie, ale jeśli podpytasz sprzedawcę, na pewno zaproponuje tańszą alternatywę. Sprzedawcy doskonale wiedzą jaka część nada się na konkretną potrawę. No i mają zawsze odłożone najlepsze kawałki dla dobrych klientów. Zatem stań się jednym z nich, a będzie ci lżej podczas zakupów.

 

Kiedy już wiesz, że za kilka dni czeka cię organizacja spotkania z poczęstunkiem, zacznij planowanie co najmniej tydzień wcześniej, zwłaszcza jeśli chcesz kupić niestandardowe mięso dostępne na specjalne zamówienie.

Odpowiedz sobie też na trzy ważne pytania:

1. Jaki mam budżet?

2. Dla ilu osób gotuję?

3. Ile czasu mogę poświęcić na przygotowanie dania?

Jeżeli planujesz romantyczną kolację lub obiad dla małej grupy osób, wówczas możesz pokusić się o mięso z kością czy steki. Jeśli natomiast gotujesz dla dużej grupy wybierz kawałki, które łatwo obrobisz i przy których się nie napracujesz. Świetne wówczas będą wszelkie gulasze i dania jednogarnkowe oraz np. bouef bourgignion.

Im więcej będziesz wiedzieć o mięsie, tym łatwiej kupisz świetnej jakości kawałki. Spójrz na mapę zwierzęcia i zapamiętaj, gdzie umiejscowiony jest dany fragment. Skojarz je z wysiłkiem. Im dany mięsień mocniej pracuje, tym będzie twardszy i będzie wymagał dłuższej obróbki, np. łopatka, goleń, udziec. Te bardziej delikatne to antrykot, rostbef czy polędwica. Przyrządzisz je szybko smażąc lub grillując. Możesz też podać na surowo pod postacią tatara lub carpaccio.

Wzrok
Oglądaj dostępne kawałki i wybieraj te najładniejsze, ale nie daj się zwieść. Nie zawsze to, które wygląda jak z obrazka, będzie najlepsze. Mięso powinno mieć piękny, intensywny kolor. Nasycone jest bowiem mioglobinami, które po przekrojeniu mięsa i spotkaniu z tlenem sprawiają, że mięso staje się bardziej czerwone, miejscami nawet brązowe. Z powodu tego nieatrakcyjnego wyglądu wołowiny w USA straty sięgają ponad 100 milionów dolarów rocznie. Dlatego zamiast skazywać świetnej jakości mięso na zniszczenie po prostu pamiętaj, co powoduje taki wygląd.

Wybieraj także kawałki z delikatnymi ‘żyłkami' tłuszczu. To on nawilży mięso podczas gotowania czy smażenia i sprawi, że będzie soczyste i kruche. Zwróć jednak uwagę na kolor tłuszczu. Musi być biały lub kremowy, ale w żadnym wypadku żółty. Wszelkie plamy i wykwity są także oznaką zepsucia mięsa. Unikaj ich jak ognia.

Węch

Mięso nie może mieć żadnego zapachu. Jeżeli wyczuwasz kwaśny zapach wiedz, że mięso jest już nieświeże. Takiego nigdy nie kupuj. Mięso pakowane też zawsze wąchaj po otwarciu. Jeżeli coś budzi twoje wątpliwości, reklamuj towar i żądaj zwrotu pieniędzy.

Dotyk

Mięso musi być sprężyste i jędrne. Nie może być gąbczaste, ani miękkie. Mięso nie może się też kleić do dłoni. Aby to sprawdzić, poproś sprzedawcę o jednorazowe rękawiczki. Jeśli się obawiasz, wyjaśnij, że zależy ci na najlepszej jakości mięsie i chcesz to sprawdzić samodzielnie.

Widzisz promocję na swoje ulubione mięso. Znakomicie! Ale zanim je kupisz sprawdź dokładnie z jakim towarem masz do czynienia. Oczywiście promocja może wynikać z wielu czynników, np. dlatego, że dostawca miał naddatek danego rodzaju mięsa i sprzedał je kilku sieciom w okazyjnej cenie.

Promocja może być niestety także zabiegiem marketingowym mającym na celu wypchnięcie złej jakości produktu. Wówczas oglądaj je na lewo i prawo oraz proś o podanie terminu przydatności do spożycia. Jeżeli wszystko ci odpowiada, śmiało kup więcej i zamroź. Będziesz mieć na inne okazje.

 

_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _

O autorce: Gotuję z pasją, dla zabawy i zdrowego jedzenia, a mięso to podstawa mojej kuchni, do której zapraszam wszystkich fanów wszelkich dań z jego wykorzystaniem. Ale moja kuchnia to nie tylko gotowanie. To także zdobywanie wiedzy i dzielenie się nią. Zapraszam po więcej na blog Meat my day!

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Surówka z białej i czerwonej kapusty

Błyskawiczna surówka z kapusty, cebuli, marchewki, jabłka i czerwonej papryki...

Odsłon: 167

15 min
1
Ciasta Biszkopt maślany

Zgodnie z tradycjami kuchni polskiej biszkopt przygotowuje się wyłącznie z ja...

Odsłon: 1352

30 min
4
60 min
2
60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Miąższ tych grzybów ma mnóstwo witaminy D i białka. Co najlepiej zrobić z kozaków?

Miąższ kozaków to prawdziwa skarbnica białka, co czyni je idealnym wyborem dla osób szukających zdrowych i sycących składników w swojej diecie. Te...

1
Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

7
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9