Grill - temat specjalny

5 faktów i mitów o grillowaniu

Na temat grilla uzbierało się sporo mitów. Jedni uważają, że w ogóle nie powinno się grillować, inni - że to najlepszy sposób obróbki jedzenia. Kto ma rację?

Czy osoby dbające o linię mogą grillować?     Fot. Martin Abegglen / Flickr


Grillowanie tuczy. Mit!

Samo grillowanie jest jednym z bardziej odchudzających sposobów na obróbkę żywności. Dzięki temu, że wytopiony pod wpływem temperatury tłuszcz po prostu ścieka, nie pozostając w mięsie, grillowanie jest bardziej dietetyczne od smażenia, które pozostawia tłuszcz w środku. A na patelnię wrzucamy jeszcze przecież dodatkowe masełko…

Książka kucharska: 10 sposobów na ryby z grilla. Kliknij!

przepisy na grilla książka kucharska

Kluczowe jest to, co wybieramy na grilla. Jeśli jest to tylko i wyłącznie tłusta karkówka plus kiełbasa, to rzeczywiście grillowanie jest tuczące. Ale można grillowanie urozmaicić o ryby, warzywa, a nawet owoce!


Kiełbaski im bardziej zwęglone, tym bardziej szkodliwe. Fakt!

Zwęglone mięso z grilla zawiera duże ilości substancji silnie rakotwórczych. Są wśród nich np. policykliczne węglowodory aromatyczne (PAH), obecne także w dymie papierosowym, spalinach i pestycydach. Te substancje zwiększają ryzyko nowotworów układu pokarmowego, a szczególnie trzustki. Do organizmu człowieka dostają się głównie z żywnością. Mają różną toksyczność, najbardziej szkodliwy wśród nich jest benzoapiren.

Heterocykliczne aminy (HCA) to substancje pojawiające się pod wpływem wysokich temperatur w produktach zawierających białko - wołowinie, drobiu i rybach.

Pomysły na grilla dzień po dniu! Sprawdź koniecznie nasz kalendarz grillowania! >>


Tylko czerwone mięso z grilla jest niezdrowe. Mit!

Czy tylko grillowane, czerwone mięso jest niezdrowe? Nie tylko! W zgrillowanych w wysokiej temperaturze ziemniakach czy chlebie pojawia się inna substancja rakotwórcza - akryloamid, powstający w temperaturze 120 st. C w produktach zawierających skrobię. W rybach i chudym mięsie wytrącają się podobne substancje jak w mięsie czerwonym. Będzie im tym więcej, im dłużej grillujemy, i im wyższą temperaturę stosujemy.

Najlepiej jest więc pilnować, by grillowane przysmaki nie były zwęglone, a lekko przyrumienione. Wtedy ilość substancji toksycznych będzie mniejsza. W warzywach (z wyjątkiem ziemniaków) i owocach nie wytrącają się substancje szkodliwe.


Można zdrowo grillować. Fakt!

Komisja Europejska sfinansowała 3-letni projekt o nazwie HEATOX, przeprowadzony w 14 państwach Unii, który miał na celu zbadanie, w jaki sposób można ograniczyć wydzielanie się substancji toksycznych, powstających podczas grillowania czy smażenia. Ustalono, jakie są zasady bezpiecznej obróbki termicznej jedzenia.


Zobacz, jakie są zasady zdrowego grillowania! Kliknij!

grillowanie w wersji zdrowej


Toksyczne substancje wytwarzają się nie tylko na grillu. Fakt!

Niezależnie od wybranej formy obróbki termicznej żywności, w pewnej temperaturze (powyżej 150 s. C) w mięsie i rybach po prostu dochodzi do pojawienia się substancji rakotwórczych. Nie ma znaczenia, czy mięso jest w piekarniku, na patelni czy na grillu. Podobnie dzieje się w przypadku produktów zawierających skrobię - poddane wysokiej temperaturze ziemniaki zawierają akrylamid. Niezależnie od tego, czy je przysmażymy, upieczemy w ognisku czy nad grillem.


Zobacz też temat specjalny o grillowaniu. Kliknij!!

grillowanie

Zobacz też: 5 złotych zasad wyboru grilla

Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła:
slv.se, phie.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
40
15 min
52

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Chleb na zakwasie żytnim, biała kiełbasa i kalafior z grilla, ciasteczka ryżowe

Zastanawiacie się jakie pyszności zaserwować z grilla bliskim i znajomym? Ewa Wachowicz w autorskim programie "Ewa gotuje" podzieli się z widzami z...

0
Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

2
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

17
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

1