Ewa_Gotuje

6 tradycyjnych dań, których powinieneś spróbować, będąc w Hiszpanii

Hiszpania kulinarnie kojarzy się przede wszystkim z paellą i oliwkami, choć nie tylko. Na talerzach Hiszpanów pojawiają się też inne, mniej oczywiste dania. My nie umiemy żyć bez pierogów, a bez czego Hiszpanie i Katalończycy? Jaką historię ma kuchnia hiszpańska i czego warto spróbować, wyjeżdżając na Półwysep Iberyjski?

Fot. Adobe Stock

Od zawsze kuchnia danego regionu wiąże się z jego położeniem geograficznym, historią oraz, chcąc nie chcąc, sytuacją polityczną. Na kuchnię hiszpańską wpływa bliskość Morza Śródziemnego oraz Oceanu Atlantyckiego, które dostarczają Hiszpanom owoców morza. Kulinaria hiszpańskie wiążą się również z latami okupacji kraju przez inne państwa.

Kuchnia hiszpańska - cały świat na jednym talerzu
Hiszpania ma bogatą historię podbojów i okupacji. Wpływy greckie i rzymskie zaowocowały na stołach hiszpańskich oliwkami, oliwą z oliwek oraz obfitością wina, natomiast Celtowie przywieźli ze sobą na tereny Półwyspu Iberyjskiego wiele przepisów na placki nadziewane mięsem i rybami. Na początku VIII wieku Maurowie (Arabowie z północnej Afryki) przekroczyli Gibraltar i weszli do Hiszpanii, zajmując ją przez następne 700 lat, dopóki Hiszpanie nie postanowili ich wypędzić.

Stąd też częsta obecność w przepisach typowych dla Arabów składników, takich jak trzcina cukrowa, miód, szafran, bakłażany, migdały i cytryny.

Po odkryciu Nowego Świata Hiszpania skolonizowała wiele obszarów Ameryki Południowej, sprowadzając do kraju produkty z obu Ameryk, takie jak bataty, pomidory, ziemniaki, fasolę, kukurydzę, czekoladę, wanilię i paprykę, bez której ciężko wyobrazić sobie klasyczną hiszpańską kuchnię. Co ciekawe, Hiszpanie jako pierwsi w Europie zaczęli jeść pomidory. Inne kraje aż do XIX w. uznawały je za trujące.

To wszystko tłumaczy, dlaczego kuchnia hiszpańska jest obecnie tak zróżnicowana i stanowi świetną bazę do eksperymentów fusion. Zacznijmy jednak od równie bogatej tradycji. Czego trzeba spróbować, będąc w Hiszpanii.

Ile Hiszpanów, tyle paelli

Mówi się, że ile Hiszpanów, tyle przepisów na paellę. Każdy z nich będzie poprawny. Danie wywodzi się z Walencji. Typowy przepis zawiera kurczaka, królika, białą fasolkę, groszek, warzywa i owoce morza, w tym np. kalmary, mule czy małże. Zdarzają się też wersje uboższe, np. z węgorzem lub tylko z kaczką. Czasami ryż barwi się na czarno atramentem z ośmiornicy.

Fot. Adobe Stock

Szynka ze szczęśliwej świnki

Hodowcy czarnej iberyjskiej świni, z której wytwarza się jamon iberico wychodzą z założenia, że dobrze traktowane za życia zwierzę "odwdzięczy się" znakomitej jakości mięsem. Wśród jamon iberico można wyróżnić różne rodzaje, np. znaną szynkę serrano. Typy szynki dzielą się w zależności od sposobu, czasu hodowli i diety świni. Jamón ibérico de bellota to szynka najwyższej klasy, z czarnej świni, która wędruje po lasach dębowych, jedząc w ostatnim etapie hodowli wyłącznie żołędzie.

- Taką szynkę (i inne wysokiej jakości wędliny) kupisz na dużych ulicznych targach, m.in. w Katalonii, na barcelońskim La Boqueria przy głośnej i tłocznej La Rambla - radzi Edyta Romanowska, ekspertka biura podróży R.pl. Szynka wisi w kawałach na mocnym sznurze, nad ladą lub spoczywa na specjalnej podstawce, tzw. jamonerze, czekając na ścięcie. W szynkarniach pracują wyspecjalizowane osoby, które zajmują się krojeniem szynki profesjonalnie, zgodnie z przyjętymi zasadami. Każdy szczegół, jak widać, ma znaczenie.

Fot. Adobe Stock

Katalońska esqueixada

Wybierając się w głąb Katalonii, warto poznać bardzo ważny dla jej kuchni składnik. Jest to solony, surowy, odmoczony, a następnie wysuszony dorsz, który dodaje się do odświeżającej, lekkiej sałatki zwanej esqueixada, serwowanej z pomidorami, oliwkami i cebulą. Co ciekawe, dorsz ten znany jest też w kuchni portugalskiej pod nazwą bacalhau.

Fot. Adobe Stock

Gazpacho - letni przysmak na chłodno

W letnie miesiące w Hiszpanii poza esqueixadą jada się też gazpacho lub salmorejo.

Ostry, pomidorowy chłodnik z hiszpańskich pomidorów nie ma sobie równych, szczególnie w upalny dzień. Oprócz pomidorów zawiera zieloną paprykę, ogórki, czosnek, cebulę, ocet i zioła. Nieco bardziej kaloryczna jest salmorejo - wersja andaluzyjska tej zupy, z puree z chleba, czasami z plastrem szynki lub kawałkami jajka na wierzchu.

Fot. Adobe Stock

Pulpo a la gallega

To danie znajdziesz w wielu galicyjskich restauracjach. Ośmiornica marynowana jest w 3 prostych składnikach - mielonej papryce, grubo mielonej soli kamiennej i oliwie z oliwek. Na sposób tradycyjny, podawana jest z ziemniakami, na drewnianym talerzu. Na lokalnych targach bywa gotowana w miedzianych kotłach, które podobno, jak żadne inne naczynia, nadają temu daniu wyjątkowy smak.

Fot. Adobe Stock

Dania Półwyspu Iberyjskiego, dzięki bogatej i skomplikowanej historii regionu, są różnorodne i bogate w składniki, co przekłada się na ich smak. Jednocześnie jednak, często są to potrawy jednogarnkowe lub jednopatelniowe, dość proste do przyrządzenia, pod warunkiem, że zna się składniki i są one świetnej jakości. Tu zapewnia je pełen słońca region o żyznej ziemi. Wybierz się więc do Hiszpanii na kulinarną fiestę zakończoną siestą. To kraj idealny dla koneserów jedzenia, którzy umieją cieszyć się życiem.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka z burakiem

Warzywa stanowią doskonały dodatek do naszych potraw. Podawane na różne sposo...

Odsłon: 127

30 min
1
15 min
3
Zupy Pomidorowa dla maturzysty

...do picia. Najlepszy naturalny energetyk. Życzę powodzenia wszystkim matu...

Odsłon: 887

15 min
16

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0