Ewa_Gotuje

Aromatyczny jabłecznik - przepisy z "Bake Off Junior"

W piątmym odcinku "Bake Off Junior" Piotrek zaprezentowała przepis na aromatyczny jabłecznik.

  • 250 g mąki
  • 70 g cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 160 g masła
  • 4 jajka
  • szczypta soli
  • 75 g cukru
  • 1½ kg jabłek
  • 3 łyżki cynamonu
  • 3 łyżki cukru
  • 20 g masła do podgrzania jabłek
  • lody waniliowe

 

Mąkę zmieszać z cukrem pudrem, proszkiem do pieczenia i cukrem waniliowym. Mieszankę przesiać na blat i posiekać z masłem. Kiedy masło będzie drobniutkie, dodać żółtka, siekać jeszcze przez chwilę i zagnieść ciasto rękoma. Wstawić do zamrażalki na 20 minut.
¼ ciasta ponownie wsadzić do zamrażalnika, a resztę zetrzeć na tarce i wyłożyć nim spód foremki. Wstawić do nagrzanego do 180°C piekarnika na 15 minut. Gdy będzie miało złoty kolor, można je wyjąć.

Białka ubić ze szczyptą soli, dodać cukier i ubijać dalej.

Jabłka obrać i pokroić na małe plasterki, posypać cynamonem i cukrem. Następnie wrzucić z kawałkiem masła do garnka i czekać, aż smaki się połączą (około 15 minut). Gotowe jabłka wyłożyć na upieczony spód ciasta, na wierzch nałożyć ubitą pianę z białek. Wyjąć pozostałe ciasto z zamrażalnika, rozwałkować i pokroić na małe (1 cm) paski. Ułożyć plecionkę na górze ciasta.

Ciasto włożyć na 15 minut do piekarnika. Gdy będzie złociste, wyjąć je, ostudzić i posypać cukrem pudrem. Podać z gałką lodów.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 131

30 min
4
Ciasta Szarlotka (jabłecznik) na kruszonce

Niezwykle prosty i smakowity, dla nas rewelka, bo kocham wszelkie jabłkowe wy...

Odsłon: 29870

60 min
66
Sałatki Sałatka ziemniaczana z sosem greckim

Bardzo smaczna sałatka ziemniaczana polana greckim sosem tzatziki. Polecamy j...

Odsłon: 241

30 min
8

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0