Ewa_Gotuje

Biały napar na przeziębienie i pierwsze objawy grypy. Lepszy niż specyfiki z apteki

Katar, kaszel, ból głowy, gardła, czy złe samopoczucie, jesienią i zimą towarzyszą nam znacznie częściej. Spadek odporności organizmu to doskonała okazja dla bakterii i wirusów, aby zaatakować. Zgodnie z zasadą lepiej zapobiegać, niż leczyć, warto zadbać o swoje zdrowie. Przyda się tu biały napar Pana Tabletki. Sprawdź, jak działa oraz jak stosować biały napar.

Domowy biały napar na przeziębienie | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

W pracy, na szkolnym korytarzu, w autobusie... Przeziębienie i grypę można złapać wszędzie, aby zmniejszyć ryzyko infekcji, warto zawczasu wzmacniać swój układ immunologiczny. Jedną z najzdrowszych, ale i najsmaczniejszych metod będzie sięgnięcie po domowe napary. W poniższym artykule podpowiemy ci, jak zrobić biały napar z przepisu Pana Tabletki. Sprawdzimy również, jak działa oraz w jaki sposób go stosować, aby był najskuteczniejszy.

Sprawdź także: Wrzuć do herbaty zamiast cytryny. Ma ogrom witaminy C i łagodzi stany zapalne

Biały napar – przepis Pana Tabletki

Marcin Korczyk, znany w sieci pod pseudonimem Pan Tabletka, na swoim blogu od lat edukuje internautów w dziecinie zdrowia oraz rozsądnego podejścia do farmaceutyki. Podpowiada, jak chronić się przed chorobami, a jeśli już zajdzie konieczność sięgnięcia po lekarstwo, radzi, jakie będzie dla nas najlepsze. Farmaceuta kieruje się jednak założeniem, aby w miarę możliwości dbać o zdrowie naturalnymi metodami, stąd też w jednym z blogowych wpisów możemy znaleźć przepis na biały napar. 

Przygotowanie białego naparu nie jest skomplikowane, do zrobienia jednej porcji będziesz potrzebować: wrzątek, trzy centymetry korzenia imbiru, kawałek kory cynamonu cejlońskiego, osiem goździków, gwiazdka anyżu, pięć pręcików szafranu oraz naturalny miód. 

Zacznij od obrania i umycia imbiru, następnie pokrój go w cienkie plasterki. Włóż je do kubka, dodaj cynamonową korę oraz pozostałe przyprawy. Uzupełnij całość wrzątkiem, przykryj kubek spodeczkiem i odstaw na kwadrans. Kiedy mikstura się zaparzy i lekko przestygnie dodaj miód. Doskonałym dodatkiem do białego naparu będzie pomarańcza, cytryna, jabłko, a także rozmaryn czy mięta. 

    Jak stosować biały napar?

    W okresie jesienno-zimowym biały napar możesz pić nawet codziennie. Warto wspomnieć również o tym, że składniki białego naparu można ponownie zalać wrzątkiem i cieszyć się smakiem tej pysznej mikstury. Należy jednak pamiętać, że istnieją pewne przeciwwskazania do picia białego naparu, może nie być odpowiedni dla kobiet w ciąży oraz tych, które karmią piersią, przede wszystkim przez dodatek cynamonu i anyżu. Wówczas warto zrezygnować z tych przypraw. Ponadto biały napar może by niewskazany dla osób, które borykają się z alergiami pokarmowymi. 

      Jak działa biały napar?

      Biały napar, dzięki zawartości cynamonu, goździków i imbiru ma działanie rozgrzewające. Dodatkowo mikstura wykazuje właściwości bakteriobójcze, przeciwwirusowe i grzybobójcze, a nawet przeciwbólowe. Wzmacnia odporność i pomaga zwalczać infekcje. Ponadto  składniki w nim zawarte mają właściwości przeciwzapalne, pomagają zredukować ból gardła, kaszel i chrypkę. Anyż i goździki mają działanie wykrztuśne, dzięki czemu pomagają pozbyć się zalegającej wydzieliny.

      Co więcej, biały napar korzystnie wpływają na górne drogi oddechowe. Zawarty w nim imbir, goździki, cynamon i szafran uznawane są za naturalny antybiotyk. Warto wspomnieć również o tym, że picie białego naparu jest również sposobem, na zadbanie o układ pokarmowy, dodatek goździków, cynamonowej kory oraz pręcików szafranu wspiera prawidłowe trawienie, zapobiegają gazom i wzdęciom. Ponadto imbir ma działanie przeciwwymiotne. 

      Źródło: pantabletka.pl, Smaker.pl

      Autor: Anna Hutek-Brzezinka

      Zobacz także:

      Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy »

      Może zwiększać ryzyko cukrzycy. Polacy się nim zajadają »

      Domowy płyn do mycia podłóg. Na panelach nie zostanie ani jedna smuga »

      Komentarze

      Ostatnio komentowane przepisy

      Sałatki Surówka do obiadu z młodej kapusty

      Prosta i szybka surówka z młodej kapusty, którą przygotujesz zaledwie w kilka...

      Odsłon: 67

      15 min
      12

      Polecane artykuły

      Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

      W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

      2
      Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

      Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

      0
      Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

      Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

      1
      Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

      Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

      0