Grill - temat specjalny

Wrzuć do herbaty zamiast cytryny. Ma ogrom witaminy C i łagodzi stany zapalne

Pigwa nie należy do najpopularniejszych owoców, chociaż wyglądem przypomina jabłko lub gruszkę, trudno jeść ją na surowo. Świetnie sprawdzi się natomiast w przetworach, sokach, dżemach owocowych oraz galaretkach. W poniższym artykule podpowiemy ci, dlaczego warto stosować pigwę do herbaty oraz jak samodzielnie zrobić ją w domu.

Dlaczego warto dodawać pigwę do herbaty? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Zimowe i jesienne rozgrzewające herbaty to nie tylko hit kawiarnianych menu, z chęcią podajemy je również w swoich domach. Świetnie będzie smakować ta z dodatkiem plastrów pomarańczy, goździków, malin czy cynamonowej kory. Do ulubionej herbaty możesz dodać również domowe konfitury lub soki, nie tylko świetnie zastąpią cukier, ale i dostarczą ci wartościowych składników, takich jak witaminy i minerały. Dziś przyjrzymy się bliżej pigwie do herbaty, sprawdzimy, jakie ma właściwości oraz przedstawimy ci prosty przepisy na domowe przetwory z pigwy. 

Sprawdź także: Rozgrzewający napój na jesienne wieczory. Naturalna tarcza ochronna przed wirusami i bakteriami 

Pigwa do herbaty dlaczego warto stosować?

Pigwa jest ceniona ze względu na wysoką zawartość witaminy C, która wspiera układ immunologiczny, jest to istotne w szczególności w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje. Picie herbaty z dodatkiem pigwy pomoże ci się uchronić przed przeziębieniami i grypą. Owoc ten pomaga również łagodzić stany zapalne. Co więcej, znajdują się tu witaminy z grupy B, które między innymi wspierają układ nerwowy, oraz substancje mineralne, takie jak: potas, żelazo, miedź, wapń, fosfor i magnez. Dodatkowo owoce te dostarczają sporą ilość błonnika pokarmowego, który odpowiada za prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, a także korzystnie wpływa na przemianę materii. 

Jak przygotować pigwę do herbaty?

Do przygotowania pigwy do herbaty, będziesz potrzebować kilograma owoców pigwy oraz 500 g cukru. Zacznij od umycia owoców, następnie usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w małe kawałki. Tak przygotowane owoce włóż do dużego słoika, a następnie wsyp cukier. Zakręć go i potrząśnij, tak aby cukier dokładnie oblepił owoce, odstaw na dwa do trzech dni, aż pojawi się sok. Nie zapomnij, bo kilka razy dziennie potrząsać słoikiem. Wówczas możesz przełożyć je do garnka i ugotować przez około piętnaście minut. Przełóż pigwową masę do mniejszych słoików i zapasteryzuj przez kwadrans w garnku. 

Sprawdź, jakie przepisy z pigwą w roli głównej wyczarowali nasi użytkownicy.

1. Sok z pigwy

 Sok z pigwy Zobacz przepis

Sok z pigwy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Syrop z pigwy

 Syrop z pigwy Zobacz przepis

Syrop z pigwy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Nalewka z pigwy

 Nalewka z pigwy Zobacz przepis

Nalewka z pigwy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Konfitura z pigwy

 Konfitura z pigwy Zobacz przepis

Konfitura z pigwy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pigwa w rumie

 Pigwa w rumie Zobacz przepis

Pigwa w rumie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Chutney z pigwą

 Chutney z pigwą Zobacz przepis

Chutney z pigwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Kanapki z salami i pigwą

 Kanapki z salami i pigwą Zobacz przepis

Kanapki z salami i pigwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Duszone pigwy z parmezanem

 Duszone pigwy z parmezanem Zobacz przepis

Duszone pigwy z parmezanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Śledzie piernikowe z pigwą

 Śledzie piernikowe z pigwą Zobacz przepis

Śledzie piernikowe z pigwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Szarlotka z pigwą

 Szarlotka z pigwą Zobacz przepis

Szarlotka z pigwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, Smaker.pl

Autor: Anna Hutek-Brzezinka

Zobacz także:

Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy »

Może zwiększać ryzyko cukrzycy. Polacy się nim zajadają »

Domowy płyn do mycia podłóg. Na panelach nie zostanie ani jedna smuga »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Jajeczna serowa pasta do pieczywa

Dzisiaj pasta do pieczywa ,pasta z jajek i startego na tarce sera żółtego z m...

Odsłon: 1032

15 min
14
Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 1058

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

1
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

1
Informacje Zrób chleb z siemienia lnianego. Ma niską zawartość węglowodanów i nie potrzebuje drożdży

Siemię lniane robi prawdziwą furorę wśród osób, które dbają o zdrowe odżywianie. Dodawane jest do zdrowych koktajli, musli, czy owsianek, można tak...

1