Spis treści:
Zimowe i jesienne rozgrzewające herbaty to nie tylko hit kawiarnianych menu, z chęcią podajemy je również w swoich domach. Świetnie będzie smakować ta z dodatkiem plastrów pomarańczy, goździków, malin czy cynamonowej kory. Do ulubionej herbaty możesz dodać również domowe konfitury lub soki, nie tylko świetnie zastąpią cukier, ale i dostarczą ci wartościowych składników, takich jak witaminy i minerały. Dziś przyjrzymy się bliżej pigwie do herbaty, sprawdzimy, jakie ma właściwości oraz przedstawimy ci prosty przepisy na domowe przetwory z pigwy.
Pigwa do herbaty – dlaczego warto stosować?
Pigwa jest ceniona ze względu na wysoką zawartość witaminy C, która wspiera układ immunologiczny, jest to istotne w szczególności w okresie jesienno-zimowym, kiedy jesteśmy bardziej narażeni na infekcje. Picie herbaty z dodatkiem pigwy pomoże ci się uchronić przed przeziębieniami i grypą. Owoc ten pomaga również łagodzić stany zapalne. Co więcej, znajdują się tu witaminy z grupy B, które między innymi wspierają układ nerwowy, oraz substancje mineralne, takie jak: potas, żelazo, miedź, wapń, fosfor i magnez. Dodatkowo owoce te dostarczają sporą ilość błonnika pokarmowego, który odpowiada za prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, a także korzystnie wpływa na przemianę materii.
Jak przygotować pigwę do herbaty?
Do przygotowania pigwy do herbaty, będziesz potrzebować kilograma owoców pigwy oraz 500 g cukru. Zacznij od umycia owoców, następnie usuń z nich gniazda nasienne i pokrój w małe kawałki. Tak przygotowane owoce włóż do dużego słoika, a następnie wsyp cukier. Zakręć go i potrząśnij, tak aby cukier dokładnie oblepił owoce, odstaw na dwa do trzech dni, aż pojawi się sok. Nie zapomnij, bo kilka razy dziennie potrząsać słoikiem. Wówczas możesz przełożyć je do garnka i ugotować przez około piętnaście minut. Przełóż pigwową masę do mniejszych słoików i zapasteryzuj przez kwadrans w garnku.
7. Kanapki z salami i pigwą
Zobacz przepisKanapki z salami i pigwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Duszone pigwy z parmezanem
Zobacz przepisDuszone pigwy z parmezanem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Śledzie piernikowe z pigwą
Zobacz przepisŚledzie piernikowe z pigwą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: fit.poradnikzdrowie.pl, Smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy »
Może zwiększać ryzyko cukrzycy. Polacy się nim zajadają »
Domowy płyn do mycia podłóg. Na panelach nie zostanie ani jedna smuga »