Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pigwa to owoce podobne do jabłek , są bardzo zdrowe, mają dużo witaminy C . Syrop z pigwy pomaga na przeziębienia , grypę, wspomaga układ oddechowy itp. Jest super dodatkiem do herbaty czyli zastępują nam cytrynę. Polecam
nóż, deska, sitko, miska, cedzak , słoiki, łyżka,
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1656
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 694
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 842
Przepis dnia
Fantastyczna tarta marcepanowo-czekoladowa z nutką pomarańczową. Idealna na u...
Odsłon: 1656
Cudowne ciasteczka zrobiłam na Dzień Kobiet wg przepisu Bożenki. Bożena1960...
Odsłon: 694
Dla wielbicieli czekolady i nie tylko. Domowe najlepsze.
Odsłon: 842
Składniki
Owoce pigwy dokładnie myjemy, odsączamy na sitku. Pigwę kroimy na na ćwiartki usuwając gniazda nasienne, następnie kroimy w plastry. Pokrojone owoce przekładamy do słoików , zasypujemy cukrem czyli warstwa owoców warstwa cukru i tak do zapełnienia słoików i wyczerpania składników. Słoik zakręcamy i odstawiamy w ciepłe miejsce aż puszczą sok. Od czasu do czasu możemy potrząsnąć słoikiem. Taki sok możemy przechowywać około 3 tygodni w lodówce. Smacznego Rada; Do każdego słoika można dodać po łyżeczce płynnego miodu ale nie koniecznie. Gotowy sok możemy rozlać do mniejszych słoików i pasteryzować.
Przygotowanie pigwy.
Pigwa przygotowana do zamknięcia w słoikach.
Pigwa przygotowana na sok.