Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony piernik mojej rodziny. Może ktoś też polubi, może się komuś spodoba. Jest łatwy do zrobienia. Świąteczny zawsze jest polany czekoladą i pięknie ozdobiony.
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 80
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 41
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9925
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 77
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 40
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 138
Mięso z piersi kurczaka, do tego ziemniaki i sos pieczarkowy, to danie idealn...
Odsłon: 80
Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w...
Odsłon: 41
Czebureki-chrupiące i rumiane pierogi z soczystym mięsnym farszem. Danie z k...
Odsłon: 9925
Dzisiaj zapraszam Was na deser zero waste. Został mi otwarty serek mascarpone...
Odsłon: 77
Przepyszne kanapeczki we włoskim stylu. Świetne na rodzinne uroczystości na ś...
Odsłon: 40
Szaszłyki z piersi kurczaka smażone z dużą ilością cebuli. Przyrządzimy je na...
Odsłon: 138
Składniki
Mąkę żytnią uprażyć na suchej patelni. Często mieszać. Powinna nabrać ładnego, beżowego koloru. Nie można przypalić, bo będzie gorzka. Miód zagrzać tzn najlepiej włożyć słoik do ciepłej wody i podgrzać. Powinien być płynny, lejący. Jajka utrzeć z cukrem na puch. Dodawać naprzemiennie miód i mąkę wymieszaną z przyprawą do piernika i proszkiem do pieczenia. Dodać rum. Śliwki namoczyć w ciełej wodzie. Śliwki ( oczywiście osączone na sicie ) i orzechy dodać do masy. Masę przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Może to być keksówka, albo jak u mnie foremka 20x30 cm. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 50 min. Jeśli wierzch zbyt mocno się przypieka, to przykryć folią aluminiową. Piernik wystudzić w formie. Można schować na później zawinięty w folię, ale można też zajadać od razu. W rondelku rozpuścić masło z cukrem dodając wodę i kakao. Podgrzewać i mieszać, aż masa będzie lśniąca i gładka. Piernik polać polewą czekoladową i ozdobić czekoladowymi gwiazdkami, białymi cukierkami w kształcie gwiazdek, albo w inny sposób. Smacznego.