Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owoc pigwy zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia odporność, a więc nalewka z pigwy idealnie nadaje się na jesienno-zimowe wieczory
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3168
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 566
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2304
Łatwa w przygotowaniu, bardzo smakowita.
Odsłon: 3168
Krokiety z mięsem z rosołu to doskonały pomysł na obiad. Mięso niezbyt smaczn...
Odsłon: 566
Pieczona pierś gęsia z sosem czereśniowym i surówką z czerwonej kapusty.
Odsłon: 2304
Składniki
Pigwę myjemy i kroimy na ćwiartki, oczyszczamy z pestek następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Pokrojoną pigwę wsypujemy do przygotowanego słoika, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 4 dni. Najlepiej w słoneczne miejsce, aby pigwa puściła sok.
Po 4 dniach wlewamy do słoika wodę oraz bimber, wszystko dokładnie mieszamy.
Odstawiamy naszą nalewkę na 3 tygodniowe leżakowanie.
Po 3 tygodniach nasza nalewka jest już gotowa. Należy ją przefiltrować przez gazę lub przy pomocy drobnego sita i rozlać do butelek.
WSKAZÓWKI: -Pamiętajmy o potrząsaniu słoikiem co jakiś czas, aby zawartość się wymieszała. -Jeśli pigwa jest zbyt kwaśna można dodać więcej cukru, wedle uznania. -Bimber możemy zastąpić spirytusem.