Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Owoc pigwy zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia odporność, a więc nalewka z pigwy idealnie nadaje się na jesienno-zimowe wieczory
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 145
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1105
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4412
Bardzo lubię takie dania, ponieważ są szybkie, smaczne i proste. Polecam zwła...
Odsłon: 145
Japońskie ciasto wiśniowe Tradycyjny sernik japoński znany jest ze swojej og...
Odsłon: 1105
Przepis dnia
Włoska zupa fasolowa.
Odsłon: 4412
Składniki
Pigwę myjemy i kroimy na ćwiartki, oczyszczamy z pestek następnie kroimy na mniejsze kawałki.
Pokrojoną pigwę wsypujemy do przygotowanego słoika, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 4 dni. Najlepiej w słoneczne miejsce, aby pigwa puściła sok.
Po 4 dniach wlewamy do słoika wodę oraz bimber, wszystko dokładnie mieszamy.
Odstawiamy naszą nalewkę na 3 tygodniowe leżakowanie.
Po 3 tygodniach nasza nalewka jest już gotowa. Należy ją przefiltrować przez gazę lub przy pomocy drobnego sita i rozlać do butelek.
WSKAZÓWKI: -Pamiętajmy o potrząsaniu słoikiem co jakiś czas, aby zawartość się wymieszała. -Jeśli pigwa jest zbyt kwaśna można dodać więcej cukru, wedle uznania. -Bimber możemy zastąpić spirytusem.