Do góry

Napoje Przepis na:

Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy

Autor:

Przepisów i artykułów: 18 Ocena: 185

Dodano:

Odsłon: 9215

Owoc pigwy zawiera dużo witaminy C, która wzmacnia odporność, a więc nalewka z pigwy idealnie nadaje się na jesienno-zimowe wieczory

Składniki

  • 1.5 kg pigwy
  • 3 szklanki cukru
  • 1 szklanka wody
  • 2 l bimbru
> 6 os. > 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama

Przygotowanie

  1. Pigwę myjemy i kroimy na ćwiartki, oczyszczamy z pestek następnie kroimy na mniejsze kawałki.

  2. Pokrojoną pigwę wsypujemy do przygotowanego słoika, zasypujemy cukrem i odstawiamy na 4 dni. Najlepiej w słoneczne miejsce, aby pigwa puściła sok.

  3. Po 4 dniach wlewamy do słoika wodę oraz bimber, wszystko dokładnie mieszamy.

  4. Odstawiamy naszą nalewkę na 3 tygodniowe leżakowanie.

  5. Po 3 tygodniach nasza nalewka jest już gotowa. Należy ją przefiltrować przez gazę lub przy pomocy drobnego sita i rozlać do butelek.

  6. WSKAZÓWKI:
    -Pamiętajmy o potrząsaniu słoikiem co jakiś czas, aby zawartość się wymieszała.
    -Jeśli pigwa jest zbyt kwaśna można dodać więcej cukru, wedle uznania.
    -Bimber możemy zastąpić spirytusem.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (4)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

Nevermore 03 stycznia Pigwówka jest super. Świetnie smakuje i fajnie rozgrzewa :)

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

ewka16 03 stycznia pigwówka pyszna ,ja robię lżejsząna wódce

1 Kto głosował? | Odpowiedz

zdjecie uzytkownika

drNowak 03 stycznia Mój tata też robi nalewkę z pigwy ale na spirytusie i wodzie:) Odpowiedzi: 1 ▼

0 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń