Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sok / syrop z pigwy to idealny dodatek do herbaty. Aromatyczny, smaczny i zawierający sporo witaminy C. Nie na darmo jest zwana polską cytryną. Pigwa ma też sporo innych witamin i składników mineralnych, a oprócz nich przede wszystkim kusi swym smakiem i aromatem. Sok z pigwy powinien być pod ręką w takim czasie jak teraz, gdy zaczynają się przeziębienia i grypy. Wzmacnia odporność i wspomaga układ odpornościowy.
Ciasto espresso to prawdziwa gratka dla miłośników kawy. To, co robi ona z cz...
Odsłon: 1130
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 77
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 167
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 777
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 235
Ciasto espresso to prawdziwa gratka dla miłośników kawy. To, co robi ona z cz...
Odsłon: 1130
Przepis na pyszne i mocno czekoladowe brownie w wersji klasycznej. To ciasto...
Odsłon: 77
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 167
Polecam. Domowa wędlina zawsze najlepsza.
Odsłon: 777
Polecam. Cytryna i kolendra to dobre dodatki do śledzi.
Odsłon: 235
Składniki
Owoce pigwy szorujemy, osuszamy i kroimy na 4 części. Nie obieramy. Wydrążamy gniazda nasienne i ćwiartki kroimy na jeszcze mniejsze części. Pokrojoną pigwę wsypujemy do słoja przesypując ją cukrem. Cukru powinno być mniej więcej tyle co pigwy, chyba, że będziemy pasteryzować, to wówczas możemy na przykład na 1 kg pigwy wsypać 0,5 kg cukru. Słoik zakręcamy i ustawiamy w ciepłym miejscu. Raz dziennie słój wstrząsamy, aby ułatwić rozpuszczenie się cukru. Po 3-4 dniach, gdy syrop zbierze się na dnie słoja zlewamy go do butelek. Jeśli mamy zamiar dłużej go przechowywać można zapasteryzować ( ok 10 min ). Ponoć pigwa nie traci zbyt wiele wartości przy pasteryzacji. Jeśli będzie do wykorzystania w szybkim czasie wystarczy zlać do butelek i przechowywać w lodówce.