Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sok / syrop z pigwy to idealny dodatek do herbaty. Aromatyczny, smaczny i zawierający sporo witaminy C. Nie na darmo jest zwana polską cytryną. Pigwa ma też sporo innych witamin i składników mineralnych, a oprócz nich przede wszystkim kusi swym smakiem i aromatem. Sok z pigwy powinien być pod ręką w takim czasie jak teraz, gdy zaczynają się przeziębienia i grypy. Wzmacnia odporność i wspomaga układ odpornościowy.
Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 64998
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 38
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 5735
Chcesz przygotować obiad na niedzielę, który nie tylko zachwyci wszystkich do...
Odsłon: 81
Proste danie dla amatorów kuchni meksykańskiej. Szybki obiad na kolejny dzień :)
Odsłon: 64998
Przesmaczne małe wręcz mini oponki z ciasta bananowego. Pyszne, bez cukru dos...
Odsłon: 38
Połączenie luksusu i smaku za niewielką cenę. Znacie i na pewno kochacie. Al...
Odsłon: 5735
Chcesz przygotować obiad na niedzielę, który nie tylko zachwyci wszystkich do...
Odsłon: 81
Składniki
Owoce pigwy szorujemy, osuszamy i kroimy na 4 części. Nie obieramy. Wydrążamy gniazda nasienne i ćwiartki kroimy na jeszcze mniejsze części. Pokrojoną pigwę wsypujemy do słoja przesypując ją cukrem. Cukru powinno być mniej więcej tyle co pigwy, chyba, że będziemy pasteryzować, to wówczas możemy na przykład na 1 kg pigwy wsypać 0,5 kg cukru. Słoik zakręcamy i ustawiamy w ciepłym miejscu. Raz dziennie słój wstrząsamy, aby ułatwić rozpuszczenie się cukru. Po 3-4 dniach, gdy syrop zbierze się na dnie słoja zlewamy go do butelek. Jeśli mamy zamiar dłużej go przechowywać można zapasteryzować ( ok 10 min ). Ponoć pigwa nie traci zbyt wiele wartości przy pasteryzacji. Jeśli będzie do wykorzystania w szybkim czasie wystarczy zlać do butelek i przechowywać w lodówce.