Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszysty i stanowi idealny dodatek do wszystkich dań – nie tylko śniadań i kolacji, ale także do obiadu czy lunchu. Wspaniała, chrupiąca skórka i lekko ciągnące się wnętrze idealnie pasuje do lekkich past kanapkowych, wędlin czy serów.
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 381
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 119
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 141
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 684
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 194
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16144
Sernik zawsze dobry. Polecam.
Odsłon: 381
Onigiri, czyli japoński danie, które podbija cały świat. Ryż uformowany najcz...
Odsłon: 119
Przepis na te pierogi jest prosty i łatwy, a pierogi dobre nie tylko na święt...
Odsłon: 141
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 684
Przepis na pyszne i aromatyczne ciasteczka z wiórkami kokosowymi, które są sz...
Odsłon: 194
Malinowy Puch to ciasto na cienkim biszkopcie, z musem malinowym, herbatnikam...
Odsłon: 16144
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, drożdże, sól i cukier. Następnie dodaj ciepłą wodę i oliwę. Mieszaj dobrze do połączenia ciasta. Będzie ono dość lepkie.
Miskę przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 1 godzinę, a następnie przenieś je na lekko podsypaną mąką powierzchnię.
Delikatnie podciągnij ciasto do góry i do środka, tworząc okrągły bochenek. Włóż go do formy wyłożonej papierem do pieczenia, mieszczącej się w koszyku airfryera, odwracając go, by gładka strona była skierowana do góry. Forma powinna mieć średnicę 15-18 cm, w zależności od urządzenia.
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Frytkownicę powietrzną rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza przez 10 minut. Umieść formę z chlebem w airfryerze. Między brzegami formy a koszykiem urządzenia umieść kilka kostek lodu.
Chleb piecz przez 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru. Obróć bochenek i smaż go przez kolejne 5 minut.
Chleb z airfryera wyjmij i odstaw do ostudzenia. Krój go w kromki i podawaj z dobrej jakości wędliną.
Przechowuj bochenek w szczelnym pojemniku w lodówce, przez maksymalnie 5 dni. Alternatywnie chleb możesz też zamrozić na 3 miesiące.