Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Chleb z airfryera to połączenie jedynie sześciu składników. Jest lekki, puszysty i stanowi idealny dodatek do wszystkich dań – nie tylko śniadań i kolacji, ale także do obiadu czy lunchu. Wspaniała, chrupiąca skórka i lekko ciągnące się wnętrze idealnie pasuje do lekkich past kanapkowych, wędlin czy serów.
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2864
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3940
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 642
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3863
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2864
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 3940
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 642
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3863
Składniki
W misce wymieszaj mąkę, drożdże, sól i cukier. Następnie dodaj ciepłą wodę i oliwę. Mieszaj dobrze do połączenia ciasta. Będzie ono dość lepkie.
Miskę przykryj lnianą ściereczką i odstaw na 1 godzinę, a następnie przenieś je na lekko podsypaną mąką powierzchnię.
Delikatnie podciągnij ciasto do góry i do środka, tworząc okrągły bochenek. Włóż go do formy wyłożonej papierem do pieczenia, mieszczącej się w koszyku airfryera, odwracając go, by gładka strona była skierowana do góry. Forma powinna mieć średnicę 15-18 cm, w zależności od urządzenia.
Pozostaw ciasto do wyrośnięcia na kolejną godzinę.
Frytkownicę powietrzną rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza przez 10 minut. Umieść formę z chlebem w airfryerze. Między brzegami formy a koszykiem urządzenia umieść kilka kostek lodu.
Chleb piecz przez 20-25 minut, do uzyskania złotego koloru. Obróć bochenek i smaż go przez kolejne 5 minut.
Chleb z airfryera wyjmij i odstaw do ostudzenia. Krój go w kromki i podawaj z dobrej jakości wędliną.
Przechowuj bochenek w szczelnym pojemniku w lodówce, przez maksymalnie 5 dni. Alternatywnie chleb możesz też zamrozić na 3 miesiące.