Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sałatka siódemka bierze swoją nazwę od ilości warstw. Miękki kurczak, wyrazisty ser, delikatne jajka, różowe buraki, słodka marchew i koperek składają się na pyszną propozycję na zimno.
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 62
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4311
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2589
Najpopularniejsze pierogi z mięsem w kuchni polskiej, czyli mięso z rosołu, t...
Odsłon: 62
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 4311
Polecam wypróbowanie tego przepisu jeszcze przed Świętami. To jest ulubiony...
Odsłon: 2589
Składniki
Pokrój filety w drobną kostkę, dopraw solą i pieprzem. Podsmaż na odrobinie oleju aż będzie złoty i miękki. Odstaw do wystudzenia.
Ugotuj na twardo jajka, obierz i podziel żółtka i białka. Zetrzyj osobno na tarce o drobnych oczkach.
Marchew obierz, ugotuj do miękkości, a po wystudzeniu zetrzyj na tarce.
Buraki ugotuj do miękkości w łupinach, następnie obierz i zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Cebulę posiekaj drobno, a ser zetrzyj.
W miseczce wymieszaj majonez, śmietanę, sok z ogórków kiszonych oraz sól i pieprz. Sos powinien być gładki i lekko kwaskowaty.
Układaj składniki warstwowo, lekko dociskając każdą warstwę łyżką: kurczak, czerwona cebula, ser żółty, marchew, jajka, sos, buraki. Górę sałatki udekoruj posiekanym koperkiem, tworząc zielony pierścień naokoło.
Wstaw sałatkę na minimum 1 godzinę do lodówki. Warstwy się połączą, a smak stanie się bardziej wyrazisty.