Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Mielonka turystyczna to świetny pomysł na urozmaicenie podróżnego menu, szczególnie w trasie, podczas biwaków czy kempingów. Samodzielne przygotowanie takiej konserwy jest bardzo proste, choć wymaga nieco czasu i wprawy. Całość jest niezwykle aromatyczna, a w odpowiednich warunkach może być przechowywana nawet przez 3 lata.
Polecam.
Odsłon: 78
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 2428
Polecam.
Odsłon: 78
Przepis dnia
Ryba i cytryna tworzą niezwykle zgrany duet, który bardzo często gości w moje...
Odsłon: 2428
Składniki
Mięso umyj i osusz papierowym ręcznikiem. Pokrój je w ok. 2 cm kawałki. Przełóż je do miski.
Wymieszaj sól z solą do peklowania. Posyp mieszanką mięso i dobrze wymieszaj. Miskę przykryj i wstaw do lodówki na 24-48 godzin.
Mięso wyjmij i posyp pieprzem, gałką, cukrem i kminkiem. Wymieszaj.
Oddziel chude kawałki od tłustych. Te tłuste części zmiel w maszynce z sitkiem o dużych oczkach. Chude części mięsa możesz zostawić lub posiekać drobniej, w zależności od twoich preferencji.
Do mięsa wlej lodowatą wodę i wymieszaj.
Słoiki wysterylizuj we wrzątku lub piekarniku rozgrzanego do 110 st. Celsjusza. Upakuj do nich niezbyt ciasno mięso, pozostawiając ok. 1 cm wolnej przestrzeni od góry. Wytrzyj gwint i mocno zakręć słoiki.
Umieść słoiki w szybkowarze nastawionym na 15 PSI i 120 st. Celsjusza. Trzymaj je w urządzeniu przez ok. 70 minut. Po tym czasie wyjmij je i studź przez ok. 12 godzin. Po tym czasie skontroluj hermetyczność słoików.
Mielonkę turystyczną możesz przechowywać w chłodnym miejscu (2-15 st. Celsjusza) nawet przez 2-3 lata.