Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Cynamonki – ten przepis jest niezwykle prosty w wykonaniu. Kto nie lubi pulchnego i miękkiego ciasta drożdżowego wypełnionego przepysznym, cynamonowym nadzieniem?
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3328
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 85
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 822
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 81
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 209
Bardzo smaczna sałatka z tuńczyka z rzodkiewką. Prosta, smaczna i szybka w wy...
Odsłon: 3328
Delikatna wiosenna klasyka
Odsłon: 85
Tosty grillowane jak szaszłyki z masłem ziołowym i serem
Odsłon: 822
Bardzo proste w przygotowaniu śledzie, przy czym są pyszne. Po tygodniu w lod...
Odsłon: 81
Polecamy tort truflowy doskonały na wszelkiego rodzaju uroczystości. Tort jes...
Odsłon: 209
Składniki
Przygotuj ciasto. Do ciepłego mleka wsyp drożdże. Dodaj cukier, jajko, żółtko i roztopione masło. Wszystkie składniki wymieszaj ze sobą łyżką do momentu formowania ciasta. Następnie wyrób ciasto przez 8 minut za pomocą haka do ciasta drożdżowego w robocie kuchennym lub mikserze. Masa powinna być tylko odrobinę lepka. Jeśli zbyt bardzo klei się do miski, dodaj 2 łyżki mąki i ponownie wyrób. Osobną miskę wysmaruj oliwą i przenieś do niej ciasto. Przykryj je szczelnie folią lub lnianą ściereczką i pozostaw do wyrośnięcia na godzinę lub do podwojenia swojej objętości. Ciasto przenieś na stolnicę posypaną mąką. Rozwałkuj je na dość duży prostokąt o wymiarach ok. 35 x 25 cm.
Przygotuj nadzienie. Miękkie masło pokrój w bardzo cienkie plasterki i rozłóż je równomiernie na cieście, pozostawiając ok. 1 cm marginesu na jednej stronie. W osobnej miseczce wymieszaj ze sobą cukier z cynamonem. Wetrzyj tę mieszankę w masło na cieście, dokładnie rozprowadzając je na całej powierzchni (pamiętając o marginesie). Ciasto zwiń w rulon wzdłuż krótszego boku. Połóż je łączeniem do dołu, pilnując, by było ono dobrze scalone z resztą masy. Rulonik pokrój na ok. 2,5 cm plasterki za pomocą ostrego, ząbkowanego nosa. Dużą formę do pieczenia lub zapiekania wysmaruj masłem. Ułóż w niej cynamonki, a następnie przykryj je ponownie folią lub szmatką i pozostaw na 30 minut. Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Zdejmij przykrycie z formy do zapiekania i piecz bułeczki przez 20-25 minut do zezłocenia na brzegach.
Przygotuj lukier. W misce wymieszaj ze sobą wszystkie składniki do uzyskania gładkiej konsystencji. Rozłóż lukier na cynamonkach. Przepis możesz też wykonać, posypując bułeczki płatkami migdałowymi.