Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciasto Gwiazdor to przysmak, który możesz przygotować na święta Bożego Narodzenia albo Mikołajki. Ma doskonałą konsystencję i smak, który zapamiętasz na długo. A może przygotujesz je z całą rodziną dla świętego Mikołaja, żeby skubnął kawałek, zostawiając prezenty pod choinką?
Wymiary: blacha 24 × 24 cm
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3881
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19794
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2934
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4056
Budowanie domku z piernika, robienie pierniczków, to świetna zabawa. Poza tym...
Odsłon: 3881
Przepis dnia
Placuszki twarogowe z rodzynkami to pyszne danie na słodko, które wywodzi się...
Odsłon: 19794
Zimowe brownie pełne korzennych przypraw i zielonego lukru z dodatkiem matcha...
Odsłon: 2934
Uszka z mięsem drobiowo -wieprzowym, idealne do barszczu czerwonego. Prosty...
Odsłon: 4056
Składniki
Oddziel białka od żółtek i ubij je ze szczyptą soli na sztywną pianę. Następnie dodawaj stopniowo cukier i ubijaj aż masa będzie gęsta i lśniąca. Dodaj żółtka i krótko wymieszaj.
Mąkę przesiej z kakao i cynamonem, wsyp do masy jajecznej i delikatnie wymieszaj szpatułką. Przelej do formy 24 × 24 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz ok. 30-35 min w 170°C, wystudź i przekrój na dwa blaty.
W garnku zagotuj mleko. Wsyp kaszę mannę, gotuj kilka minut do zgęstnienia, ciągle mieszając. Gęstą masę przykryj folią (dotykając powierzchni) i całkowicie wystudź.
Masło utrzyj z cukrem pudrem na jasną, puszystą masę. Dodawaj stopniowo zimną kaszę, miksując do uzyskania gładkiego kremu.
Dopraw sokiem z cytryny, aromatem i ewentualnie odrobiną spirytusu.
Na pustej blaszce albo półmisku połóż pierwszy blat biszkoptu. Rozsmaruj połowę masy z kaszy manny. Na nią nałóż bardzo cienką warstwę dżemu morelowego. Rozprowadź drugą połowę masy. Przykryj drugim blatem biszkoptu.
Rozpuść masło z mlekiem i czekoladą na małym ogniu. Mieszaj do uzyskania gładkiej polewy. Polej nią wierzch ciasta i wyrównaj. Ciasto gwiazdor najlepiej smakuje po kilku godzinach lub następnego dnia.