Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Tym razem pokusiłam się o szarlotkę z pigwą. Gdybym miała wybierać nie wiem co lepsze. Jabłka czy pigwa.Osobiście bardzo lubię pigwę bo ma fajny aromatyczny smak. Do ciast idealna i na przetwory. Taka jesienna propozycja dla łasuchów.
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 6404
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 915
Spaghetti Carbonara to jedno z najpopularniejszych dań kuchni włoskiej. Jest...
Odsłon: 6404
Przepis na proste i szybkie w przygotowaniu kluseczki z twarogu, mąki i jajek...
Odsłon: 915
Składniki
Ciasto kruche: Do miski przesiewam mąki, dodaję proszek do pieczenia, żółtka, cukier,sól, zimne pokrojone masło. Całość kroję nożem a potem krótko zagniatam rękoma.Dzielę na dwie części. Ciasto wkładam do zamrażalnika na godzinę. Dno blaszki wykładam papierem do pieczenia. Połowę ciasta ścieram na tarce jarzynowej i rozsypuję w formie. Piekarnik nagrzewam do temp 200 stopni, wstawiam blaszkę zmniejszam na 180 stopni i piekę 10-15 minut aż się zrumieni.
Pigwa: Pigwy obieram, pozbawiam nasion i kroję na kawałki. Przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny, wodę, cukier, cynamon i przesmażam aż zrobią się miękkie. Odstawiam do wystygnięcia. Na podpieczony ciepły spód wykładam pigwę. Ścieram drugą cześć ciasta i wysypuję na pigwę. Blaszkę wstawiam do piekarnika temp 180 stopni nagrzanego i piekę około 25 minut aż się zrumieni. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.