Do góry

Przetwory Przepis na:

Chutney z pigwą

Chutney z pigwą

Autor:

Przepisów i artykułów: 289 Ocena: 2525

Dodano:

Odsłon: 133

Słodko-ostry sos idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięs i serów.

Składniki

  • Pigwa - 800g (po obraniu i wydrążeniu)
  • Cebula czerwona - 1 bardzo duża
  • Papryczka ostra - 1 szt (u mnie habanero, może być chilli lub jalapeno)
  • Cukier - 170g
  • Ocet (u mnie jabłkowy) - 2 łyżki
  • Wino białe - 100ml
  • Olej - 1 łyżka
  • Sos sojowy - 1 łyżka
  • Przyprawy:
  • Pieprz ziołowy i mielony
  • Papryka wędzona
  • Cynamon
> 6 os. > 60 min łatwe tanie
Reklama
Reklama
Chutney z pigwą

Przygotowanie

  1. Pigwę obieramy, pozbywamy się gniazd nasiennych i kroimy owoce w kostkę. W garnku zalewamy pigwę wodą (1/2 szklanki) i dusimy pod przykryciem, aż zupełnie rozpadnie. W razie potrzeby dolewamy odrobinę wody. Kiedy pigwa będzie miękka gnieciemy ją tłuczkiem do ziemniaków.

    Osobno na oleju przesmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i papryczkę pokrojoną w drobną kosteczkę. Kiedy cebula ładnie się zeszkli, dodajemy do pigwy.

    Teraz dodajemy cukier, sos sojowy, ocet, wino i przyprawy. Ja dawałam po 1/2 łyżeczki papryki wędzonej i cynamonu, ale najlepiej spróbować, czy taki smak wam odpowiada. Dusimy na małym ogniu jeszcze kilka minut.

    Gorący sos wkładamy do słoików i pasteryzujemy 15 minut.

Twoje notatki do przepisu

Komentarze do przepisu (2)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe

zdjecie uzytkownika

fafiatko 15 października Już patrzac na skladniki widzi sie , ze sos jest przepyszny!

1 Kto głosował? | Odpowiedz

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń