Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze zostają mi jakieś białka i nigdy nie mam na nie pomysłu, a babka na białkach, choć bardzo smaczna, to jednak może się w końcu znudzić. Zależało mi na tym, by zrobić coś w rodzaju biszkoptu z białek i udało się, a do tego pyszna masa z dodatkiem mleka w proszku.
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 421
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 974
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 88
Polecam np na drugie śniadanie.
Odsłon: 421
Żeberka po amerykańsku to kulinarny klasyk, który zachwyca swoją soczystością...
Odsłon: 974
Szybkie i sycące danie na obiad lub ciepłą kolację.
Odsłon: 88
Składniki
Białka ubijam dodając po trochu cukier i cale jajko. Przesiewam obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączę z masą z białek. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 130°C na 25 min, zmniejszam temperaturę do 110°C i piekę przez następne 20 min, po tym czasie jeszcze raz zmniejszam temperaturę do 80°C i dopiekam ciasto przez 12-15 min. Gdy wierzch zaczyna się zrumieniać, wyłączam piekarnik, wyjmuję ciasto i odstawiam by wystygło.
Zimne kroję na dwa blaty. Masło ucieram z cukrem pudrem, dodaję po łyżce śmietanę , potem wsypuję mleko w proszku i doprawiam sokiem z cytryny. Masę wykładam na pierwszy blat, przykrywam drugim i całość schładzam w lodówce.