Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zawsze zostają mi jakieś białka i nigdy nie mam na nie pomysłu, a babka na białkach, choć bardzo smaczna, to jednak może się w końcu znudzić. Zależało mi na tym, by zrobić coś w rodzaju biszkoptu z białek i udało się, a do tego pyszna masa z dodatkiem mleka w proszku.
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 16866
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 647
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 4042
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 485
Przepis dnia
Prosty w przygotowaniu , puszysty sernik , przygotowany na spodzie z biszkopt...
Odsłon: 16866
Rogaliki zrobione tylko z mąki i serka mascarpone. Dwa składniki, do tego ulu...
Odsłon: 647
Kotlety faszerowane szynką i serem to klasyczny przepis, który zachwyca swoim...
Odsłon: 4042
Kruche i mocno maślane ciasteczka kakaowe z kawałkami białej czekolady. Bardz...
Odsłon: 485
Składniki
Białka ubijam dodając po trochu cukier i cale jajko. Przesiewam obie mąki z proszkiem do pieczenia i delikatnie łączę z masą z białek. Blaszkę wykładam papierem do pieczenia, przekładam ciasto i wstawiam do piekarnika nagrzanego do 130°C na 25 min, zmniejszam temperaturę do 110°C i piekę przez następne 20 min, po tym czasie jeszcze raz zmniejszam temperaturę do 80°C i dopiekam ciasto przez 12-15 min. Gdy wierzch zaczyna się zrumieniać, wyłączam piekarnik, wyjmuję ciasto i odstawiam by wystygło.
Zimne kroję na dwa blaty. Masło ucieram z cukrem pudrem, dodaję po łyżce śmietanę , potem wsypuję mleko w proszku i doprawiam sokiem z cytryny. Masę wykładam na pierwszy blat, przykrywam drugim i całość schładzam w lodówce.