Ewa_Gotuje

Bosacka ocenia „paragony grozy". Zobacz, ile wydasz na majowym wyjeździe

Podczas majówki Polacy najchętniej odpoczywają w swoich ogrodach, rozpoczynają sezon grillowy lub udają się na rodzinny wyjazd w popularne, turystyczne miejsca. Katarzyna Bosacka przyjrzała się, ile rodacy wydają na żywność podczas takiej majowej wycieczki. Skomentowała tzw. „paragony grozy", które nadesłali jej internauci.

Screen z: Facebook @EkoBosackaTV

Katarzyna Bosacka to dziennikarka, która prowadzi kanały internetowe EkoBosackaTV oraz "Wiem co jem", dotyczące zdrowego jedzenia i ekologicznej żywności. Jej medialną aktywność obserwuje wielu Polaków, którzy chętnie dyskutują na tematy podejmowane przez prowadzącą. 

Przy okazji weekendu majowego, Katarzyna Bosacka postanowiła przyjrzeć się tzw. „paragonom grozy", o których zrobiło się głośno już rok temu. Czym są takie rachunki? To nic innego, jak paragony z zawyżonymi cenami, które wystawiają restauratorzy w popularnych, turystycznych miejscowościach, gdy rozpoczyna się sezon urlopowy. 

Dziennikarka poprosiła internautów o przysłanie rachunków z lokali, w których zajadali się pysznościami podczas majowego wyjazdu nad morze lub w góry. Gospodyni programów chciała w ten sposób sprawdzić, ile Polacy wydają na wycieczce na posiłki.  

Poniżej znajdziecie zdjęcia paragonów, jakie otrzymała Katarzyna Bosacka:

Choć wiadomo, że ceny w sklepach z powodu inflacji idą wciąż w górę, to Katarzyna Bosacka podsumowała kilka rachunków, które jej zdaniem były zawyżone. Zwróciła uwagę m.in. na koszty trzech gofrów. Turyści w Pobierowie nad morzem zapłacili za nie 51 złotych. Jedna sztuka deseru z popularnym kremem czekoladowym i truskawkami kosztowała aż 21 złotych. Dziennikarka przeanalizowała również posiłki zjedzone w Sopocie (za dwa kawałki ryby, sałatkę i grzanki wystawiono rachunek na 135,40 zł), Krakowie (za dwa kawałki sernika, dwie kawy, herbatę i ciasteczka turyści zapłacili prawie 83 złote) i Międzyzdrojach (obiad dla trzech osób kosztował ponad 212 zł). 

Pod postem dziennikarki, udostępnionym na portalu Facebook, rozgorzała dyskusja pomiędzy użytkownikami. Wielu z nich popierała Katarzynę Bosacką, przywołując swoje doświadczenia cenowe z różnych regionów Polski, ale znaczna część wskazywała też na produkty, które wybierali turyści. Wskazywali, że cena 14 złotych za zwykłą grzankę nad morzem to dużo, ale zamawiający wybrał grzankę z łososiem, a wtedy cena jest już bardziej rozsądna. Na paragonie w Międzyzdrojach również widać zamówione produkty, m.in. smażoną rybę czy kilogram frytek. Niektórzy uważają, że cena 70 złotych na osobę w przypadku takiego obiadu nad morzem to wcale nie tak dużo. 

Katarzyna Bosacka napisała na końcu wiadomości nieco bardziej optymistycznie, że oscypki w Zakopanem podrożały o jeden, dwa złote, więc różnica nie jest aż tak odczuwalna. Dziennikarka podsumowała obserwacje Polaków swoim pragnieniem niskich cen:

Mamy Majówkę i do tego piękną pogodę – czego chcieć więcej...? 🙏🏼 No może tego, żeby podczas wypoczynku można było znaleźć coś pysznego w dobrej, nie za wysokiej cenie 🤪😋

Na końcu poprosiła czytelników, by podsyłali jej nie tylko „paragony grozy", ale również rachunki z miejsc, w którym da się zjeść w rozsądnych lub zaskakująco niskich cenach. Czy odnieśliście podobne wrażenie, jak Katarzyna Bosacka? Czy przychylacie się może bardziej do zdania części internautów, że koszty ponoszone na wyjeździe urlopowym w maju naturalnie będą wyższe? Podzielcie się opinią w komentarzu pod artykułem!

Zobacz także:

Matura 2022: Arkusz CKE i odpowiedzi z języka polskiego »

Matura 2022: Arkusz CKE i odpowiedzi z matematyki »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Jak długo przechowywać ugotowane jajka? »

Jak zapobiec pękaniu pomidorów? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
Dania główne Karkówka z grilla

Karkówka z grilla dobrze zamarynowana dzień wcześniej, krucha i aromatyczna.

Odsłon: 59

30 min
3
Dodatki Marynata do karkówki z grilla

Karkówka na grilla dobrze zamarynowana to połowa sukcesu. Marynata nadaje mię...

Odsłon: 65

15 min
3
Sałatki Szybka sałatka z trzech składników

Prosta i błyskawiczna sałatka z trzech składników połączonych majonezem. Najl...

Odsłon: 206

15 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Szybka i smaczna kuchnia Ewy Wachowicz

W kolejnym odcinku kultowego już programu „Ewa Gotuje”, aktorka Małgosia Socha, pod okiem prowadzącej, przygotowała szybkie i niezwykle smaczne pot...

2
Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0