Chałka i churros w piątym odcinku "Bake off - Ale ciacho!"

Czy uczestnicy programu poradzą sobie z przygotowaniem tradycyjnego hiszpańskiego smakołyku?

W poprzednim odcinku, w zadaniu autorskim, uczestnicy musieli przygotować własną wersję gruzińskiego placka - chaczapuri. Choć ciasto do tego wypieku robi się bardzo łatwo - wystarczy połączyć przesianą mąkę, jogurt, sodę oraz ser - to większość z gotujących miała nie lada trudności. Przygotowanie farszu do placków okazało się również bardzo trudne, pomysł tylko trzech osób znalazł uznanie wśród jurorów.

W konkurencji technicznej adepci sztuki kulinarnej przygotowywali tartę limonkową na gramofonie! Musieli wycisnąć bezę szwajcarską tak, aby utworzyła charakterystyczny wzór. To jednak nie była jedyna trudność. Większość uczestników nie potrafiła przygotować obręczy z temperowanej czekolady. Perfekcyjne udało się to tylko Magdzie.

Z programem niestety musiała pożegnać się Joanna, a miano Gwiazdy Wypieków Tygodnia otrzymała Barbara.

Zobacz jak przygotować limonkową tartę. Kliknij >>

Co wydarzy się w niedzielnym programie?

Smak chałki lubi chyba każdy. Na pewno jurorzy „Bake Off - Ale Ciacho!", którzy postanowią sprawdzić umiejętność plecenia warkoczy z ciasta przez uczestników. Do każdej chałki śmiałkowie biorący udział w najbardziej apetycznym programie w polskiej telewizji, będą mieli za zadanie przygotować konfiturę z mango z kawałkami karmelu i orzechów.

W drugiej konkurencji uczestnicy programu przygotują churros - jeden z najbardziej znanych smakołyków w krajach hiszpańskich. Czy uczestnikom kulinarnego show TVP2 uda się usmażyć słodkości, które kochają miliony ludzi na całym świecie? Przekonamy się w najbliższą niedzielę, o godzinie 15:15.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka w kilka minut

Sałatka prosta w przygotowaniu i tylko z kilku składników, a przygotujesz ją...

Odsłon: 30

15 min
0
15 min
11
Dania główne Żeberka w sosie

Obiad który lubię. Smażone żeberka mięciutkie i smaczne z kluskami śląskimi i...

Odsłon: 983

30 min
17

Polecane artykuły

Informacje 15 najlepszych ciast z rabarbarem. Tylko proste przepisy

Najlepsze desery to takie, które szybko i łatwo się przygotowuje. Oczywiście muszą świetnie smakować i zawierać składniki dobrej jakości. Takie są...

68
Informacje Kuchnia gruzińska bez niej jest niekompletna. Chroni serce i wspiera pracę mózgu

Kolendra to cytrusowo-pikantna przyprawa, która regularnie gości w wielu polskich kuchniach. Nic w tym dziwnego - nie dość, że idealnie podkreśla s...

2
Informacje Co na obiad w piątek bez mięsa? Proste i szybkie w przygotowaniu przepisy

Piątek to dzień, w którym wiele osób rezygnuje ze spożywania mięsa. Jedni robią to z pobudek religijnych, inni natomiast z przyzwyczajenia i nawyku...

10
Informacje Krówki tailor-made od Cukrówek – nadaj swojej imprezie wyjątkowy charakter

Jak dotrzeć do serc uczestników Twojej imprezy? Przez żołądek! W dobie wszechobecnego nurtu tailor-made – także w branży eventowej – coraz większą...

0