Najlepsze przepisy na ogórki

Tarta limonkowa - przepis z "Bake Off - Ale Ciacho!"

Wyjątkowa tarta, do której przygotowania potrzebny wam będzie... gramofon

Ciasto Kruche

  • 145g masło
  • 100g cukier puder
  • 40g mąka migdałowa
  • 2g sól
  • 60g jaja
  • 300g mąka T450
  • 25g mąka ziemniaczana

Zagnieść kruche cisto. Schłodzić w lodówce

Po schłodzeniu rozwałkować ciasto do grubości 3-3,5mm i wyłożyć nim formę.
Odpiec z obciążeniem do złotego koloru.

 

Opaska z czekolady

  • 300g biała czekolada

Rozpuścić 225g czekolady do temperatury 42-45C.
Dosypać 75g czekolady, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Rozsmarować czekoladę na pasku folii. Odczekać aż zacznie lekko tężec.
Przykryć drugim paskiem i owinąć wokół rantu. Schłodzić.

 

Krem Limonkowy

  • 30g woda
  • 6g żelatyna 180bloom
  • 160g sok z limonki
  • 150g jaja
  • 100g żółtko
  • 100g cukier kryształ
  • 110g masło
  • Skórka z 1 limonki

Zalać wodą żelatynę. Odstawić do napęcznienia. Upłynnić w mikrofali

Zagotować sok, jaja, żółtko wymieszane z cukrem.
Odstawić z gazu dodać upłynnioną masę żelatynową i masło. Schłodzić do 30C.
Dodać skórkę z limonki
Wylać do upieczonego korpusu i schłodzić.

 

Beza Szwajcarska

  • 150g białko
  • 200g cukier
  • 10g sok z limonki

Połączyć białko z cukrem i podgrzać na parze do 60C.
Dodać sok i ubić do pożądanej gęstości.

 

Montaż:
Wyszprycować ślimak z bezy na powierzchni tarty używając adaptera.
Udekorować jadalnymi kwiatami i opaską z czekolady.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
9
30 min
11
Napoje Dalgona coffe w 5 minut

Domowa dalgona coffe, idealna na upały. Czyli mleko, lód i kawowa pianka na w...

Odsłon: 123

15 min
7
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 238

15 min
2
Ciasta Ciasto daktylowe z czekoladą

Co zrobić z daktylami? Odpowiedzią na to pytanie jest przepis na pyszne i meg...

Odsłon: 103

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4