Najlepsze pomysły na roladki obiadowe

Wyjątkowa tarta, do której przygotowania potrzebny wam będzie... gramofon

Ciasto Kruche

  • 145g masło
  • 100g cukier puder
  • 40g mąka migdałowa
  • 2g sól
  • 60g jaja
  • 300g mąka T450
  • 25g mąka ziemniaczana

Zagnieść kruche cisto. Schłodzić w lodówce

Po schłodzeniu rozwałkować ciasto do grubości 3-3,5mm i wyłożyć nim formę.
Odpiec z obciążeniem do złotego koloru.

 

Opaska z czekolady

  • 300g biała czekolada

Rozpuścić 225g czekolady do temperatury 42-45C.
Dosypać 75g czekolady, wymieszać do całkowitego rozpuszczenia.
Rozsmarować czekoladę na pasku folii. Odczekać aż zacznie lekko tężec.
Przykryć drugim paskiem i owinąć wokół rantu. Schłodzić.

 

Krem Limonkowy

  • 30g woda
  • 6g żelatyna 180bloom
  • 160g sok z limonki
  • 150g jaja
  • 100g żółtko
  • 100g cukier kryształ
  • 110g masło
  • Skórka z 1 limonki

Zalać wodą żelatynę. Odstawić do napęcznienia. Upłynnić w mikrofali

Zagotować sok, jaja, żółtko wymieszane z cukrem.
Odstawić z gazu dodać upłynnioną masę żelatynową i masło. Schłodzić do 30C.
Dodać skórkę z limonki
Wylać do upieczonego korpusu i schłodzić.

 

Beza Szwajcarska

  • 150g białko
  • 200g cukier
  • 10g sok z limonki

Połączyć białko z cukrem i podgrzać na parze do 60C.
Dodać sok i ubić do pożądanej gęstości.

 

Montaż:
Wyszprycować ślimak z bezy na powierzchni tarty używając adaptera.
Udekorować jadalnymi kwiatami i opaską z czekolady.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
4
Przekąski Oponki drożdżowe

Pyszne oponki drożdżowe Dziś takie słodkości przy karnawale polecam

Odsłon: 355

15 min
3
Zupy Krupnik

Nasza ulubiona zupa. Jedna z najpopularniejszych zup w kuchni polskiej. Szcze...

Odsłon: 6252

30 min
10