Ciągle odczuwasz głód? Podpowiadamy, co jeść, by nie podjadać między posiłkami

Dla wielu osób, które rozpoczynają swoją przygodę z odchudzaniem, najtrudniejszym elementem w tym procesie jest powstrzymanie się od podjadania. Często chęć sięgnięcia po słodycze czy słone przekąski jest zbyt silna, co skutecznie rujnuje efekty diety. Sprawdź, jak jeść, gdy często odczuwa się głód.

Jak uniknąć podjadania? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli chcesz pozbyć się zbędnych kilogramów, konieczne będzie przejście na dietę. Innymi słowy, musisz wejść w tzw. deficyt kaloryczny, czyli spożywać mniej kalorii, niż potrzebuje twój organizm. Aby utrzymać to postanowienie, warto wprowadzić do diety sycące posiłki, dzięki którym chęć podjadania pomiędzy nimi będzie mniejsza. Wiele osób skarży się na to, że na diecie często odczuwa głód. Wówczas należy sięgnąć po pomysły na posiłki, dzięki którym nie będziesz głodny.

Sprawdź także: Dieta 5:2 – zasady, zalety i wady. Dla kogo jest ten sposób żywienia?

Dlaczego ciągle odczuwasz głód?

Trzymanie się diety wcale nie jest łatwe. Jeśli jak dotąd pozwalałeś sobie na wszystkie kulinarne zachcianki, nowy reżim może być trudny do wdrożenia w życie.  Za uczucie głodu odpowiadają hormon głodu – grelina, hormon sytości – leptyna, a także poziom cukru we krwi. Osoby, które rozpoczynają dietę często mogą mieć wrażenie, że ciągle są głodne nawet po zjedzeniu posiłku. Z reguły nie jest to jednak spowodowane objawami fizycznymi, takimi jak ssanie w żołądku, ale zwyczajną chęcią zjedzenia czegoś dobrego. Zauważ, że gdy po niedługim czasie od spożycia śniadania lub obiadu, masz ochotę znów sięgnąć po coś do jedzenia, rzadko kiedy zadowolisz się warzywem lub owocem. Najczęściej w twoich myślach pojawiają się słodycze, chipsy lub fast-foody. Może to być znak, że twoje podjadanie związane jest z emocjami. Często bowiem jemy z nudów, nagradzamy się lub pocieszamy się ulubionymi przekąskami.

Jeśli przeszedłeś na dietę i ciągle jesteś głodny, może być to także oznaką, że dany jadłospis jest nieodpowiednio do ciebie dobrany. Zwłaszcza gdy odchudzasz się samodzielnie – bez konsultacji z dietetykiem. Zbyt mała liczba kalorii w diecie, np. słynna niegdyś dieta 1000 kcal, jest gwarancją tego, że w krótkim czasie rzucisz się na jedzenie. Ponieważ wygłodzony organizm będzie domagał się pożywienia.

Inną przyczyną mogą być także źle zbilansowane posiłki, każde danie powinno składać się ze wszystkich makroskładników – białka, pełnowartościowych węglowodanów oraz tłuszczów. Przyda się także porcja warzyw i owoców. Takie dania dodadzą ci energii oraz dostarczą wszystkich potrzebnych organizmowi substancji. Dlatego, zanim rozpoczniesz dietę upewnij się, że jest ona dostosowana do twojego wzrostu, wagi, wieku, płci, a także aktywności fizycznej wykonywanej w ciągu dnia.

Ciągłe odczuwanie głodu może być również oznaką, że warto udać się do lekarza, który skieruje cię na odpowiednie badania. Takie objawy mogą być skutkiem np. wahań hormonalnych lub niedoborów witamin czy minerałów.

Jak jeść, gdy często odczuwa się głód?

Często czujesz się głodny i sięgać po zbędne przekąski? Koniecznie wprowadź kilka prostych nawyków, które pomogą ci ograniczyć podjadanie. Przede wszystkim musisz ustalić, ile kalorii powinieneś jeść w ciągu dnia. Oczywiście warto zasięgnąć w tym celu opinii dietetyka lub lekarza. Możesz także posłużyć się jednym z kalkulatorów kalorii, który znajdziesz w internecie. Dodatkowo warto zaplanować również liczbę posiłków oraz pory jedzenia, mając konkretny plan łatwiej unikniesz sięgania po zbędne przekąski.

Nie kupuj słodyczy i przekąsek! Chociaż ta zasada pozornie jest oczywista, nadal często zapominamy o jej wprowadzeniu. Jeżeli nie będziesz miał ich w domu, po prostu ich nie zjesz. Nie zapomnij również o piciu odpowiedniej ilości wody. Mówi się, że średnie zapotrzebowanie dorosłego człowieka to mniej więcej osiem szklanek na dobę. Możesz również pić niesłodzone herbaty oraz kawę – to również pomoże zahamować głód.

Warto również zwrócić uwagę, w jakiej atmosferze spożywasz posiłki. Nie spiesz się! Odłóż telefon, wyłącz telewizor i po prostu skup się na jedzeniu. Kiedy oglądasz film lub przeglądasz media społecznościowe, mniej się kontrolujesz, przez co możesz bezwiednie zjeść więcej. 

A co w sytuacji, kiedy ciągle myślisz o tym, by iść do kuchni po małą przekąskę, a dopiero co zjadłeś obiad? Postaraj się znaleźć sobie zajęcie, posprzątaj, poczytaj książkę, skoncentruj się na pracy, wybierz się na spacer. Możliwe, że kiedy skupisz myśli na czymś innym, po prostu zapomnisz o tym, że chciałeś znów coś przekąsić. 

Co jeść, gdy ciągle odczuwasz głód?

Zadbaj o to, co ląduje na twoim talerzu. Wysoko przetworzone jedzenie z reguły w małej porcji będzie mieć dużo kalorii. Przez co, może wydawać ci się, że zjadłeś niewiele. Często zdarza się, że „jemy oczami”, dlatego wystarczy zastosować proste zmiany, aby pozornie zjeść więcej, a i tak chudnąć. Zadbaj o to, by w twoim jadłospisie znalazło się dużo warzyw. Sałata, ogórki, pomidory, cukinia, bakłażan, kapusta, kalafior czy marchew mają niewiele kalorii, dzięki czemu możesz zjeść ich dużo, a jednocześnie czuć się sytym. Do słodkich dań, warto dorzucić również owoce o niskim indeksie glikemicznym, np. jabłka, truskawki, borówki, jagody, wiśnie czy maliny.

Wprowadź do diety produkty bogate w białko – chude mięso i ryby, jajka, nabiał czy rośliny strączkowe, np. fasola, ciecierzyca i soczewica. Dania oparte na produktach białkowych sprawią, że dłużej będziesz czuć się syty. Nie zapominaj również o zdrowych tłuszczach, takich jak: oliwa z oliwek, awokado, pestki czy orzechy. 

Twoje posiłki powinny również zawierać błonnik pokarmowy, który nie tylko świetnie działa na pracę jelit, ale i sprawi, że dłużej będziesz czuć się syty. Do produktów, które zawierają dużo błonnika należą: pełnoziarniste pieczywo, makarony, kasze, ryże, a także owoce i warzywa.

Jeżeli jesteś jedną z tych osób, które lubi podjadać między posiłkami. Między śniadaniem, obiadem i kolacją, zaplanuj dwie mniejsze przekąski w postaci drugiego śniadania i podwieczorku. Oczywiście najlepiej będzie, jeśli sięgniesz po dietetyczne propozycje. Świetnie sprawdzą się np. surowe warzywa z hummusem, chudy jogurt z dużą zawartością białka z owocami, domowy baton z orzechami i bakaliami, owocowy koktajl czy warzywny sok.

Co zmniejsza uczucie głodu?

Jakie dania wybierać, aby dłużej czuć się najedzonym? Tak jak wspomnieliśmy wcześniej posiłki powinny być pełnowartościowe, zawierać białko, produkty, które dostarczą ci błonnika, a także porcję owoców i warzyw. Możesz również zapoznać się z indeksem sytości poszczególnych produktów spożywczych, wysoki indeks sytości mają np. gotowane ziemniaki, płatki owsiane, produkty pełnoziarniste – pieczywo, makarony, rośliny strączkowe, świeże owoce, mięso czy jaja.

Warto unikać produktów, po których zaraz będziesz czuć się głodny. Niski indeks sytości mają: słodycze, ciasta, lody, słodkie płatki śniadaniowe i jogurty owocowe, słone przekąski, np. chipsy.

Przygotowanie posiłków, które na długo cię nasycą, wcale nie musi być trudne czy skomplikowane. Na śniadanie możesz zjeść owsiankę z chudym jogurtem, owocami i orzechami, kanapki z pełnoziarnistego chleba z chudą wędliną i dużą ilością warzyw, omlet ze szpinakiem i serem feta czy aromatyczną szakszukę.

Na obiad czy kolację świetnie sprawdzi się chude mięso lub ryba z piekarnika z gotowanymi ziemniaczkami i brokułami, zupa meksykańska z czerwoną fasolą, kukurydzą, pomidorami i kromką żytniego chleba czy kolorowa sałatka, np. ta w wersji nicejskiej z jajkiem, tuńczykiem i świeżymi warzywami.

Pomysły na posiłki, by ciągle nie odczuwać głodu

Szukasz pomysłu na pożywne i sycące posiłki? Zobacz, jakie dania przygotowali nasi użytkownicy.

1. Omlet po egipsku

 Omlet po egipsku Zobacz przepis

Omlet po egipsku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Szakszuka z serem

 Szakszuka z serem Zobacz przepis

Szakszuka z serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Lekki łosoś pieczony

 Lekki łosoś pieczony Zobacz przepis

Lekki łosoś pieczony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Fit naleśniki orkiszowo-kakaowe z nutą pomarańczową

 Fit naleśniki orkiszowo-kakaowe z nutą pomarańczową Zobacz przepis

Fit naleśniki orkiszowo-kakaowe z nutą pomarańczową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Pudding chia z mango

 Pudding chia z mango Zobacz przepis

Pudding chia z mango / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Sałatka nicejska

 Sałatka nicejska Zobacz przepis

Sałatka nicejska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Dietetyczne batony

 Dietetyczne batony Zobacz przepis

Dietetyczne batony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Pieczony dorsz

 Pieczony dorsz Zobacz przepis

Pieczony dorsz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Zupa meksykańska

 Zupa meksykańska Zobacz przepis

Zupa meksykańska / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Zdrowe ciasto na pizzę z cukinii

 Zdrowe ciasto na pizzę z cukinii Zobacz przepis

Zdrowe ciasto na pizzę z cukinii / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Zdrowe śniadanie

 Zdrowe śniadanie Zobacz przepis

Zdrowe śniadanie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Faszerowana papryka

 Faszerowana papryka Zobacz przepis

Faszerowana papryka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Najprostszy przepis na pączki. Usmażysz je przy pomocy dwóch łyżek »

Miód im ciemniejszy, tym zdrowszy. Ten stosuj dla serca, wątroby i żołądka »

Warzywa z niskim indeksem glikemicznym. Sprawdź, które warto jeść »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
15 min
2
30 min
5

Polecane artykuły

Ewa gotuje Ewa gotuje: Szparagi zapiekane z jajkiem, burgery z pstrąga i sernik na zimno

Kiedy na dworze robi się coraz cieplej, w kuchni Ewy Wachowicz pojawiają się pyszne wiosenne przepisy. Nie zabraknie zielonych szparagów w wersji z...

2
Informacje Wybrano najlepsze pizzerie w Europie. W rankingu mamy dwie polskie

Popularny włoski przewodnik „50 Top Pizza” na liście najlepszych pizzerii w Europie umieścił dwie polskie restauracje. Dowiedz się, gdzie w naszym...

7
Informacje Zbieramy od drugiej połowy maja. Przepisy na przetwory z młodych szyszek sosny

Młode szyszki sosny nie tylko pięknie pachną, ale też cechują się wieloma właściwościami. Można przygotować z nich syrop i przetwory, które pomogą...

12
Informacje Dawniej mówiono na niego kozia stópka. Ocet z tej rośliny działa przeciwzapalnie i przeciwreumatycznie

Podczas spaceru po lesie możesz natrafić na wiele ciekawych roślin, które swoje zastosowanie mają zarówno w kuchni, jak i ziołolecznictwie. Dziś pr...

3