Co na obiad? 7 przepisów na prosty, kolorowy i smaczny obiad na każdy dzień tygodnia

Co na obiad? To pytanie w pewnym momencie staje się zmorą każdego domowego kucharza. Właśnie dlatego przygotowaliśmy jadłospis na cały tydzień. Oto 7 przepisów na kolorowy, pełen warzyw sezonowych obiad na każdy dzień. Receptury są uniwersalne i proste w przygotowaniu.

Co na obiad? 7 przepisów na każdy dzień tygodnia | Fot.123RF/Picsel

Spis treści: 

Co na obiad?

Zastanawiając się, co zrobić na obiad warto wziąć pod uwagę kilka aspektów. Liczy się budżet, produkty, które masz w lodówce oraz pora roku. Ta ostatnia decyduje o tym, czy obiad ma być rozgrzewający, czy lekki i chłodzący. Warto też wziąć pod uwagę, jakie warzywa sezonowe są akurat dostępne. Spożywane w naturalnym okresie dojrzewania mają najwięcej witamin. Co nie jest pozbawione znaczenia - są też dużo tańsze niż poza sezonem. W naszym tygodniowym jadłospisie weźmiemy pod uwagę wszystkie te kwestie. Ułożymy go też tak, by móc wykorzystać produkty, które zostały z obiadu z dnia poprzedniego. Znajdziesz tu przepisy bardzo zróżnicowane i przełamujące codzienną nudę.  

Co na obiad na każdy dzień tygodnia? 

O‌biad na poniedziałek 

Zupa tajska, czyli obiad na poniedziałek | Fot. 123RF/Picsel

Tradycyjny poniedziałkowy obiad, który najczęściej się przyrządza, to zupa pomidorowa z niedzielnego rosołu. Przełamujemy ten schemat i proponujemy zupę tajską na pozostałym bulionie. Jest kolorowa, ma ciekawy smak, a wykorzystasz do niej paprykę, która właśnie jest najtańsza. Ponadto jest bardzo sycąca, więc może z powodzeniem być traktowana jako danie główne. Oto składniki na poniedziałkowy obiad, czyli na zupę tajską na rosole:

Składniki

  • puszka mleka kokosowego,
  • 500 ml bulionu drobiowego,
  • 4 łyżeczki czerwonej pasty curry lub curry suszone, 
  • 2 filety z kurczaka lub 400 g pieczarek/cukinii w wersji wege, 
  • 2-3 łodygi trawy cytrynowej (może być łyżka suszonej trawy cytrynowej), 
  • limonka (potrzebna będzie jej otarta skórka i sok),
  • 2-3 plasterki imbiru (może być łyżka tartego imbiru lub suszonego),
  • papryka,
  • marchew, 
  • cebula, 
  • 2-3 czerwone chili, posiekane (ilość dostosuj do swojego gustu), 
  • 2 łyżki sosu rybnego (można zastąpić solą do smaku),
  • łyżka cukru,  
  • 100 g makaronu ryżowego lub ryżu, 
  • świeża kolendra do dekoracji, 
  • sól do smaku.

Piersi z kurczaka pokrój na małe kawałki, cebule i warzywa obierz i poszatkuj. Kurczaka podsmażaj na oleju przez 10 minut, następnie dodaj do niego podsmażone warzywa i podsmażaj przez kolejnych pięć minut. Po tym czasie dodaj pastę curry i imbir, podsmażaj jeszcze przez dwie minuty. Następnie przerzuć wszystko do garnka i dodaj bulion oraz puszkę mleka kokosowego. Dorzuć przyprawy do smaku: trawę cytrynową, sok i otartą skórkę z limonki, sól i cukier do smaku. Gotuj 10 minut na małym ogniu. Jeśli używasz makaronu ryżowego - dorzuć go do gotującej się zupy. Ryż ugotuj oddzielnie i podawaj dopiero na talerzach, do których wlejesz zupę.  

Obiad na wtorek 

Węgierskie leczo, czyli obiad na wtorek | Fot. 123RF/Picsel

Kupiłaś wczoraj więcej niż jedną paprykę? To świetnie, dodasz kilka składników i przygotujesz węgierskie leczo. Ta sycąca, aromatyczna potrawa jednogarnkowa pełna warzyw świetnie się sprawdzi jako obiad na wtorek. Oto składniki, których będziesz potrzebować na wtorkowy obiad: 

Składniki

  • 2 papryki,
  • 2 średnie cebule,
  • 2-3 ząbki czosnku,
  • 4-5 pomidorów lub puszka krojonych pomidorów, 
  • cukinia, 
  • 2 łyżki oleju roślinnego, 
  • łyżeczka papryki słodkiej, 
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej,  
  • sól i pieprz do smaku, 
  • łyżeczka cukru lub miodu, 
  • natka pietruszki do posypania,  
  • 3-4 kiełbasy (chyba że robisz wersję wege, wtedy zastąp ją cukinią).

Cebulę posiekaj, paprykę pokrój w cienkie paski, pomidory obierz i pokrój w kostkę, kiełbasę w plasterki. Na dużej patelni rozgrzej olej, podsmażaj na nim cebulę i kiełbasę przez kwadrans, ciągle mieszając. Dodaj zmiażdżony czosnek, a po dwóch minutach paprykę. Po kolejnych siedmiu minutach dorzuć cukinię, a po następnych pięciu - pomidory. Dopraw wszystko solą, pieprzem, cukrem i przyprawami i duś jeszcze przez kwadrans. Leczo podawaj z chlebem, posypane natką pietruszki.  

Obiad na środę 

Cukinia jest warzywem sezonowym, które pod koniec lata jest stosunkowo tanie. Dlatego na obiad w środę proponujemy placuszki z cukinii. Aby głodomory nie czuły po takim obiedzie głodu, wcześniej podamy im zupę z zielonego groszku z wędliną. To dobry sposób na wykorzystanie kawałków i końcówek wędliny zalegającej w lodówce, a przy okazji szybko powstanie dwudaniowy obiad. Oto składniki i przepisy potrzebne na środowy obiad:  

Zupa z groszku:  

Zupa z groszkiem, czyli obiad na środę | Fot. 123RF/Picsel

Składniki

  • litr wody lub bulionu,
  • 1,5 szklanki groszku świeżego lub mrożonego, 
  • 1 - 2 ziemniaki, 
  • ząbek czosnku, 
  • liście laurowe,
  • 100 g wędliny: szynki, boczku, baleronu,
  • opcjonalnie marchew,
  • pęczek cebuli dymki,
  • łyżka oleju,
  • sól i pieprz do smaku.  

Wędlinę pokrój w paski, obrane ziemniaki w kostkę, marchew w plastry, a cebulę i czosnek poszatkuj. Cebulę i wędlinę podsmaż w garnku na oleju przez pięć minut, dodaj czosnek i podsmażaj jeszcze przez minutę. Zalej wszystko wodą, dodaj ziemniaki, marchew, liście laurowe i groszek i gotuj jeszcze przez 10 minut. Dopraw do smaku.

Placuszki z cukinii:

Placuszki z cukinii, czyli obiad na środę | Fot. 123RF/Picsel

Składniki

  • cukinia,
  • jajko,
  • 3 łyżki mąki pszennej,
  • mała cebula,
  • łyżka kwaśnej śmietany,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól i pieprz do smaku.  

Cukinię zetrzyj na tarce, odsącz, odłóż na sitko i posól. Po kwadransie odsącz z nadmiaru wody. Cebulę bardzo drobno poszatkuj. Mąkę wymieszaj z przyprawami, dodaj do niej śmietanę i rozbełtane jajko, wymieszaj. Dodaj cukinię i cebulę i wymieszaj na jednolitą masę. Rozgrzej olej na patelni, układaj na nim łyżką placuszki z ciasta i smaż z obu stron aż do zarumienienia.  

Obiad na czwartek

Gulasz wieprzowy z kaszą, czyli obiad na czwartek | Fot. 123RF/Picsel

Czas na coś mięsnego. Na obiad w czwartek proponujemy gulasz z szynki wieprzowej z kaszą. Do tego idealnie nadadzą się ogórki małosolne lub tarte buraczki. To obiad sycący na długo, który dostarczy dużo białka. Kasza i warzywa zapewnią natomiast dużą ilość błonnika.  

Składniki

  • pół kilograma szynki, 
  • 2 duże cebule,
  • 3 łyżki śmietany 18%,
  • 3 listki ziela angielskiego,
  • 3 ziarnka ziela angielskiego,
  • 5 ziarnek pieprzu,
  • sól i pieprz do smaku,
  • olej do smażenia,
  • opcjonalnie: mała marchewka i/lub pół świeżej papryki.  

Szynkę pokrój w kostkę, cebulę w piórka. Cebulę podsmażaj na oleju do zarumienienia, potem dodaj do niej mięso i obsmaż ze wszystkich stron, aby się „zamknęło”. Dodaj liście laurowe, ziele angielskie i pieprz, duś chwilę pod przykryciem na małym ogniu. Następnie dodaj odrobinę wody i duś wszystko pod przykryciem na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po godzinie dodaj pokrojoną w kostki paprykę lub obraną i pokrojoną w plasterki marchew, duś jeszcze 10 minut. Do kubka wlej śmietanę i hartuj ją powoli sosem. Wylej na patelnię i wymieszaj. Gulasz podawaj z kaszą jęczmienną lub gryczaną, w towarzystwie ogórków małosolnych lub tartych buraczków.  

Obiad na piątek 

Pstrąg pieczony z warzywami, czyli obiad na piątek | Fot. 123RF/Picsel

Obiad piątkowy to w wielu domach tradycyjnie ryba. Proponujemy pieczonego pstrąga z warzywami. Danie lekkie, zdrowe i sycące, które „samo się robi” w piekarniku. Nie wymaga stania nad patelnią, a brak panierki powoduje, że piątkowa ryba będzie mniej kaloryczna. Składniki na piątkowy obiad to:  

Składniki

  • 2 szt. świeżego wypatroszonego pstrąga, 
  • 5 ziemniaków - małych lub średniej wielkości,
  • czerwona cebula,
  • cukinia,
  • marchewka,
  • 2 garście pomidorków koktajlowych,
  • sól i pieprz do smaku,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 garście posiekanego koperku,
  • cytryna,
  • 2 łyżki oleju.

Pstrągi umyj i osusz ręcznikiem, obie strony skórki ponacinaj skośnymi paskami. Czosnek przepuść przez praskę, koperek posiekaj. Do wnętrza ryb włóż po łyżce masła wymieszanego z czosnkiem i koperkiem. Pstrągi posmaruj olejem, przypraw pieprzem i solą. Ziemniaki i marchewkę obierz i podgotuj przez 5 minut w osolonej wodzie. Pokrój ziemniaki, marchewkę i cukinię w pasty, cebulę w piórka. Na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce ułóż pstrągi, a wokół nich rozłóż pokrojone warzywa, posiekaną cebulę i pomidorki koktajlowe. Może posypać wszystko dowolną przyprawą. Piecz w piekarniku nastawionym na 180 stopni przez 20 - 25 minut.  

Obiad na sobotę 

Kopytka ze szpinakiem, czyli obiad na sobotę | Fot. 123RF/Picsel

Może coś dla kluskomaniaków? Na obiad w sobotę proponujemy kopytka szpinakowe z sosem serowym. Szpinak zawarty w kopytkach będzie świetnym sposobem na przemycenie go dzieciom, które zazwyczaj za nie przepadają za tym warzywem. A sos serowy kochają przecież wszyscy. Oto składniki na sobotni obiad:  

Składniki

  • 1,5 kg ziemniaków, 
  • 45 g szpinaku mrożony (rozdrobniony),
  • mała cebula,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 jajka,
  • szklanka mąki pszennej,
  • szklanka mąki ziemniaczanej,
  • 5 x 100 g serków topionych,
  • 250 ml śmietany 30%,
  • 3/4 szklanki mleka,
  • 7 ząbków czosnku, 
  • sól, pieprz ziołowy. 

Cebulę drobno pokrój. Na patelni rozpuść masło, dodaj cebulę i 2 wyciśnięte ząbki czosnku. Smaż chwilę dodać szpinak i smażyć aż szpinak się rozmrozi i woda wyparuje. Obrane ziemniaki ugotuj i ostudź,  przepuść przez maszynkę. Do ziemniaków dodaj szpinak, jajka, obie mąki i wyrób ciasto. Masa ma być na tyle zwarta, aby można było z niej uformować podłużny wałek. Spłaszcz go nożem i pokrój w skośne kawałki szerokości 2-3 cm. Kopytka wrzucaj partiami do wrzącej wody. Gdy wypłyną, gotuj jeszcze od jednej do dwóch minut 

Aby przygotować sos, do naczynia wlej śmietanę i mleko, dodaj pięć wyciśniętych ząbków czosnku. Podgrzewając, dodawaj stopniowo serek topiony i cały czas mieszaj, dopóki serki się nie rozpuszczą. Dodaj pieprz i sól do smaku. Kopytka podawaj polane sosem.  

Obiad na niedzielę 

Co jak co, ale obiad na niedzielę planujemy zawsze z pewnym wyprzedzeniem. Mam on zazwyczaj bardziej uroczysty charakter i składa się z dwóch dań. Tradycyjny, polski, niedzielny obiad to rosół i schabowe. Proponujemy tę wersję nieco odciążyć. Zamiast rosołu zrób gazpacho, a zamiast schabowych - schab zapiekany ze śliwką. Ważne jest to, by schab doprawić dzień wcześniej, by zdążył się cały zamarynować. Oto składniki na niedzielny, dwudaniowy obiad:  

Gazpacho:  

Gazpacho, czyli obiad na niedzielę | Fot. 123RF/Picsel

Składniki

  • kilogram pomidorów, 
  • 2 małe ogórki gruntowe lub 1/3 dużego ogórka szklarniowego,
  • 1/4 papryki,
  • 2 plastry cebuli,
  • ząbek czosnku,
  • łyżka soku z limonki lub cytryny,
  • 2 łyżeczki octu winnego,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 kromki pieczywa bez skórki.  

Pomidory sparz i obierz, ogórki obierz i pokrój na kawałki cebulę i paprykę posiekaj, czosnek przepuść przez praskę. Dodaj oliwę, sok z limonki, ocet i pieczywo, zblenduj wszystko na gładką masę. Schłodź w lodówce, podawaj z pokrojoną fetą, grzankami lub posypane ziarnem słonecznika.  

Schab ze śliwką 

Schab ze śliwką, czyli obiad na niedzielę | Fot. 123RF/Picsel

Składniki

  • kilogram schabu,
  • 70 g suszonych śliwek,
  • 4 łyżki oleju,
  • sól i pieprz, 
  • 2 łyżki suszonego cząbru,
  • łyżka suszonego tymianku,
  • łyżka czosnku w proszku,
  • 2 łyżki musztardy, 
  • łyżeczka soli,
  • pół łyżeczki pieprzu.

Przez środek schabu zrób dziurę ostrym nożem na wylot. Wysmaruj ją musztardą i włóż do środka śliwki, zabezpiecz z obu stron wykałaczkami. Zrób marynatę: w misce wymieszaj olej i przyprawy oraz pozostałą ilość musztardy, wymieszaj, odstaw na pół godziny. Nasmaruj schab i odstaw do lodówki na 12 godzin. Rozgrzej piekarnik do 230 stopni i przez 10 minut piecz mięso. Potem zmniejsz temperaturę do 200 stopni i piecz jeszcze przez 50 minut. Krój na grube plastry po kwadransie, żeby mięso się nie kruszyło. Podawaj z ziemniakami i surówką z czerwonej kapusty, buraczkami lub ogórkami małosolnymi. Pozostały po niedzielnym obiedzie schab możesz wykorzystać jako wkład do kanapek.  

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Tak zrobisz idealny dżem na zimę. Sekret tkwi w rodzaju owoców »

Jak zrobić panierkę do mięs, żeby nie wchłaniała dużo tłuszczu? »

Domowe sposoby, by ukoić zakażone jelita. Najważniejsza jedna zasada »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
3
15 min
2
Desery Wegański deser czekoladowy z tofu

Tofu raczej nie kojarzy się z deserami, ale zapewniam, że tego warto spróbowa...

Odsłon: 41

30 min
4
Ciasta Szybkie ciasto z galaretką i owocami

Prościutkie ciasto z truskawkami i galaretką to znakomity pomysł na weekendow...

Odsłon: 99

15 min
2
Sałatki Sałatka curry

Sałatka curry to wyjątkowo aromatyczna i nieco ostra propozycja na pożywny lu...

Odsłon: 7884

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0