Co zjedzą goście na koronacji Karola III? To nie będzie brytyjskie danie. Mamy przepis

Temat koronacji Karola III nie schodzi z brytyjskich gazet już od kilku miesięcy. Im bliżej terminu ceremonii, tym więcej pojawia się szczegółów na jej temat. W kwietniu rodzina królewska zdradziła przepis na koronacyjne quiche, którym będzie celebrować uroczystość. Sprawdź, co zjedzą królewscy goście.

Koronacja Karola III odbędzie się w maju. Królewska kuchnia zdradziła przepis | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Karol III pochodzi z dynastii Windsorów, która od 1901 roku obejmuje królewski tron. Jest pierworodnym synem najbardziej szanowanej i najdłużej panującej brytyjskiej królowej Elżbiety II. Choć książę przejął już obowiązki związane ze stanowiskiem, czeka go jeszcze uroczysta koronacja. Kuchnia rodziny Windsor zdradziła, co będą jedli zaproszeni goście.

Sprawdź także: Taką jajecznicę jadła królowa Elżbieta II. Szef kuchni ujawnia przepis

Koronacja Karola III

Brytyjskie wydarzenie odbija się szerokim echem na całym świecie. Głośno są też omawiane pierwsze zachowania i działania króla Karola III oraz jego burzliwa przeszłość. Z powodu wielu negatywnych komentarzy, nowy król Zjednoczonego Królestwa Wielkiej Brytanii i Irlandii Północnej oraz pozostałych suwerennych królestw wspólnoty nie ma łatwego początku. Tym bardziej więc rodzinie królewskiej zależy na udanej ceremonii.

Choć Karol III został królem 8 września 2022 roku, czyli w dniu śmierci swojej matki, to według tradycji czeka go jeszcze uroczyste przejęcie tronu. Koronacja Karola III odbędzie się 6 maja 2023 roku w Opactwie Westminsterskim. To właśnie tam mają miejsce tego typu uroczystości już od ponad 900 lat. Ceremonia będzie trwała trzy godziny i przyjmie skromny charakter. Podczas koronacji, na głowę Karola III zostanie nałożona korona świętego Edwarda. Na 7 maja przewidziano koncert koronacyjny, w którym weźmie udział rodzina królewska.

Przepis na koronacyjne quiche

Wiele osób zastanawia się jednak nad tym, co zjedzą goście na koronacji Karola III. Zaproszonych jest tylko 2000 oficjeli - tylko, bo podczas przejęcia tronu przez królową Elżbietę II było ich aż 8000. W kwietniu, w mediach społecznościowych, rodzina królewska podzieliła się przepisem na koronacyjne quiche. To jedno z dań, jakim będzie się cieszyć podczas celebrowania ważnej chwili. 

Co ciekawe, quiche wywodzi się z kuchni francuskiej, a nie brytyjskiej. Jest to wypiek, w którego skład wchodzi słone kruche ciasto i wytrawne nadzienie, najczęściej zalane jajeczno-śmietanową masą. Choć najpopularniejszy jest quiche lorraine, czyli placek lotaryński, brytyjska rodzina królewska postawiła na wiosenną, wegetariańską propozycję. 

Koronacyjne quiche Karola III składa się z kruchego spodu, jajeczno-śmietanowej masy i nadzienia, które może zaskoczyć. Farsz zawiera szpinak, estragon i bób. To wyjątkowo wiosenna i sezonowa propozycja. Jeśli chcesz przygotować danie i przekonać się, co zjedzą królewscy goście, kliknij poniższy przepis:

Koronacyjne quiche króla Karola III

 Koronacyjne quiche króla Karola III Zobacz przepis

Menu na koronacji Karola III / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie




Zobacz także:

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kluski ruskie

No i zaczął się okres, w którym "nie chce mi się stać przy garach" nabiera re...

Odsłon: 43613

30 min
71
Przekąski Cebulaczki

Cebulaczki to drożdżowe bułeczki nafaszerowane smażoną cebulą. Poniżej znajdz...

Odsłon: 1138

60 min
6
Dania główne Nadziewana pierś z kurczaka

Nadziewana pierś z kurczaka to idealna propozycja na prosty obiad albo kolacj...

Odsłon: 14079

30 min
12

Polecane artykuły

Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

0
Informacje Od tygodni króluje w naszym domu. Najlepsze smarowidło do kanapek, dzieci je uwielbiają

Coraz więcej osób decyduje się na rezygnację z masła na rzecz zdrowszych smarowideł do chleba. Na kanapkach królują warzywne pasty z ciecierzycy, c...

3
Informacje Gulasz z fasolą, befsztyk z warzywami. 5 propozycji na obiady wysokobiałkowe

Szukając zdrowych i zbilansowanych opcji obiadowych, warto rozważyć dania bogate w białko, które nie tylko zaspokoją głód, ale także wspomogą rozwó...

3