Sezon na dynię

Jakie śniadania jadała najchętniej królowa Elżbieta II? Według relacji jej osobistych kucharzy do jednych z jej ulubionych dań, serwowanych na początku dnia, należała jajecznica. Nie był to jednak klasyczny przepis, królewscy szefowie kuchni dodawali do niej bowiem, dwa sekretne składniki. Co wchodziło w skład ulubionej jajecznicy królowej Elżbiety II?

Fot.123RF/Picsel

Od kilku dni nieustannie wspominamy życie królowej Elżbiety II. Mówi się nie tylko o wspaniałym okresie jej 70-letniego panowania. Z chęcią podchwytujemy także informacje, związane z jej prywatnością. Nic dziwnego, w końcu wiele osób chciałoby podejrzeć, jak wyglądało życie rodziny królewskiej od kuchni. Dużym zainteresowaniem cieszą się ciekawostki dotyczące ulubionych potraw monarchini. Z informacji, którymi przez lata dzielili się kucharze, pracujący na królewskim dworze wynika, że jedną z ulubionych śniadaniowych propozycji królowej Elżbiety II była jajecznica.

Sprawdź także: Ulubione potrawy królowej Elżbiety II. Na widok tych dań zawsze się uśmiechała

Co królowa Elżbieta II jadała na śniadanie?

Śniadanie na angielskim dworze wbrew pozorom nie różniło się zbytnio od tego, co często gości na naszych stołach. Podobno królowa Elżbieta bardzo ceniła jedzenie sezonowych produktów, dostarczanych przez lokalnych dostawców.

Królowa rozpoczynała dzień od filiżanki herbaty Earl Grey. Serwowano jej jajka, płatki zbożowe, tosty z dżemem pomarańczowym, tak chętnie jadanym przez Brytyjczyków. Co ciekawe, monarchini lubiła także płatki kukurydziane, które jadała z dodatkiem świeżych owoców.

Jednym z dań, które wybierała na śniadanie była także jajecznica. Okazuje się jednak, że klasyczne danie z jajek urozmaicano dwoma składnikami.

Ulubiona jajecznica królowej Elżbiety II

Według portalu DailyMail do ulubionego przepisu na jajecznicę królowej Elżbiety II, szefowie kuchni pracujący na królewskim, dworze dodawali gałkę muszkatołową oraz skórki z cytryny. Takie dodatki miały podkreślić smak jajecznego dania oraz nadać mu niepowtarzalnego charakteru. Do odtworzenia tego przepisu będziesz potrzebować: trzech jaj, łyżki mleka, łyżki masła, łyżeczki startej skórki z cytryny, gałki muszkatołowej, soli, świeżego czarnego pieprzu, oraz szczypiorku.

Zacznij od roztrzepania jajek w misce wraz z łyżą mleka. Następnie dodaj sól do smaku. Na patelni rozgrzej masło, dodaj jajeczną masę i zmniejsz ogień, powoli mieszaj. Kiedy jajka lekko się zetną, dodaj skórkę z cytryny i gałkę muszkatołową. Podawaj ze świeżo mielonym pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz także:

Jakie właściwości ma wywar z łupin cebuli? » 

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Kruche ciasto ze śliwkami

Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...

Odsłon: 22405

60 min
15
Dania główne Marry me chicken

Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...

Odsłon: 14326

30 min
15
Dania główne Tonkatsu kotlet

Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...

Odsłon: 4439

15 min
6
Ciasta Ciasto z kiwi bez pieczenia

Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...

Odsłon: 43470

30 min
40
Dania główne wieprzowina w piwie

Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...

Odsłon: 551

>60 min
5