Taką jajecznicę jadła królowa Elżbieta II. Szef kuchni ujawnia przepis

Jakie śniadania jadała najchętniej królowa Elżbieta II? Według relacji jej osobistych kucharzy do jednych z jej ulubionych dań, serwowanych na początku dnia, należała jajecznica. Nie był to jednak klasyczny przepis, królewscy szefowie kuchni dodawali do niej bowiem, dwa sekretne składniki. Co wchodziło w skład ulubionej jajecznicy królowej Elżbiety II?

Fot.123RF/Picsel

Od kilku dni nieustannie wspominamy życie królowej Elżbiety II. Mówi się nie tylko o wspaniałym okresie jej 70-letniego panowania. Z chęcią podchwytujemy także informacje, związane z jej prywatnością. Nic dziwnego, w końcu wiele osób chciałoby podejrzeć, jak wyglądało życie rodziny królewskiej od kuchni. Dużym zainteresowaniem cieszą się ciekawostki dotyczące ulubionych potraw monarchini. Z informacji, którymi przez lata dzielili się kucharze, pracujący na królewskim dworze wynika, że jedną z ulubionych śniadaniowych propozycji królowej Elżbiety II była jajecznica.

Sprawdź także: Ulubione potrawy królowej Elżbiety II. Na widok tych dań zawsze się uśmiechała

Co królowa Elżbieta II jadała na śniadanie?

Śniadanie na angielskim dworze wbrew pozorom nie różniło się zbytnio od tego, co często gości na naszych stołach. Podobno królowa Elżbieta bardzo ceniła jedzenie sezonowych produktów, dostarczanych przez lokalnych dostawców.

Królowa rozpoczynała dzień od filiżanki herbaty Earl Grey. Serwowano jej jajka, płatki zbożowe, tosty z dżemem pomarańczowym, tak chętnie jadanym przez Brytyjczyków. Co ciekawe, monarchini lubiła także płatki kukurydziane, które jadała z dodatkiem świeżych owoców.

Jednym z dań, które wybierała na śniadanie była także jajecznica. Okazuje się jednak, że klasyczne danie z jajek urozmaicano dwoma składnikami.

Ulubiona jajecznica królowej Elżbiety II

Według portalu DailyMail do ulubionego przepisu na jajecznicę królowej Elżbiety II, szefowie kuchni pracujący na królewskim, dworze dodawali gałkę muszkatołową oraz skórki z cytryny. Takie dodatki miały podkreślić smak jajecznego dania oraz nadać mu niepowtarzalnego charakteru. Do odtworzenia tego przepisu będziesz potrzebować: trzech jaj, łyżki mleka, łyżki masła, łyżeczki startej skórki z cytryny, gałki muszkatołowej, soli, świeżego czarnego pieprzu, oraz szczypiorku.

Zacznij od roztrzepania jajek w misce wraz z łyżą mleka. Następnie dodaj sól do smaku. Na patelni rozgrzej masło, dodaj jajeczną masę i zmniejsz ogień, powoli mieszaj. Kiedy jajka lekko się zetną, dodaj skórkę z cytryny i gałkę muszkatołową. Podawaj ze świeżo mielonym pieprzem oraz posiekanym szczypiorkiem.

Zobacz także:

Jakie właściwości ma wywar z łupin cebuli? » 

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 127

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 65

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2