E-book Wielkanoc

Ulubione potrawy królowej Elżbiety II. Na widok tych dań zawsze się uśmiechała

Media obiegła smutna wiadomość, w wieku 96 lat zmarła królowa Elżbieta II. Była najdłużej panującym monarchą Wielkiej Brytanii, w tym roku w czerwcu obchodziła 70 lecie koronacji. W tych dniach pełnych zadumy cały świat wspomina życie królowej. Przypominane są nie tylko wielkie momenty z jej życia publicznego, ale i te prywatne, które wywołują uśmiech na twarzy. Dziś przypomnimy ulubione potrawy królowej Elżbiety II, które przez lata pojawiały się na królewskim stole.

Fot.123RF/Picsel/Fot.EASTNEWS

Spis treści: 

Życie angielskiej rodziny królewskiej od lat budzi wiele emocji. Wraz z odejściem królowej skończyła się pewna epoka, ważna nie tylko dla samych Brytyjczyków, ale i ludzi na całym świecie. W tych trudnych dniach nie brakuje wspomnień z bogatego życia królowej Elżbiety II, którymi mogłaby obdarować kilka osób. Wracamy pamięcią również do tych radosnych chwil, kiedy mediom udało się wychwycić drobne szczegóły z prywatnego życia monarchini. Te ciekawostki z chęcią były śledzone nie tylko przez jej poddanych, ale i ogólnoświatową publikę. Sprawdź, co należało do ulubionych potraw królowej Elżbiety. Jakimi daniami delektowała się na co dzień, a co serwowano jej od święta?

Sprawdź także: Kurczak koronacyjny królowej Elżbiety II. Przygotuj danie godne królewskiego podniebienia

Jakie były ulubione potrawy królowej Elżbiety II?

Szczegóły z życia królewskiego z reguły są pilnie strzeżone, dlatego nawet okruchy wiadomości z kuluarów w mig są podchwytywane przez media. Mówiło się, że śniadanie Królowej Elżbiety nie mogło obyć się bez kilku, wbrew pozorom klasycznych elementów. Monarchini lubiła jadać na śniadanie jajecznicę, jajka po benedyktyńsku, płatki zbożowe, oraz tosty z dżemem pomarańczowym. W wypowiedzi dla The Telegraph Mark Flanagan, szef królewskiej kuchni wspomniał, że śniadaniowym ulubieńcem królowej były płatki kukurydziane z dodatkiem owoców. Natomiast do picia wybierała herbatę Earl Grey.

Dieta królowej obfitowała w zdrowe produkty. Na lunch wybierała kurczaka, grillowaną rybę, oczywiście w towarzystwie warzyw. Chyba każdy słyszał o angielskiej tradycji picia herbaty oraz zjadania podwieczorków. W menu królowej znajdowało się również miejsce na desery oraz popołudniowe przekąski. Najczęściej był to tort i ciasta czekoladowe, sałatki owocowe oraz małe kanapeczki z szynką, jajkiem i dodatkami.

Kolacja w królewskim wydaniu była najbardziej okazałym posiłkiem, serwowano wówczas łososia, baraninę, wołowinę, a nawet bażanta. Jednym z ulubionych dań Królowej Elżbiety II  był także gulasz irlandzki, Lancashire hotpot przygotowywany na bazie jagnięciny, cebuli oraz ziemniaków.

Ulubione fast-foody królowej Elżbiety

Królowa Elżbieta II z zasady unikała fast-foodów. W jej menu, co jakiś czas pojawiały się jednak burgery. Nie można było jednak nazwać ich typowymi, ponieważ przygotowywane były z mięsa z jelenia. Dodatkowo monarchini odmawiała podawania go z bułką. Sekretnym składnikiem dania była żurawina. Taką informacją podzielił się z mediami szef kuchni Darren O’Grady, który przez 15 lat gotował dla rodziny królewskiej w Buckingham Palace.

Te dania królowa Elżbieta II jadała podczas świąt

Święta Bożego narodzenia były przez rodzinę królewską obchodzone w posiadłości królowej Elżbiety II w Norfolk. Wówczas cała rodzina królewska zjeżdżała się na wspólne świętowanie. Do ulubionych świątecznych dań monarchini należało ciasto zapiekane z mięsem mielonym. Podobno danie to było przygotowywane przez królewskich kucharzy z kilkumiesięcznym wyprzedzeniem.

Podczas świątecznego posiłku nie mogło zabraknąć również słodkiego deseru. Królowa Elżbieta II uwielbiała bowiem czekoladę. Podawano wówczas „Yule log”, czyli ciasto w kształcie polana drewna, oczywiście w towarzystwie herbaty.

Ulubione ciasto królowej Elżbiety II 

Jakiś czas temu internet obiegł przepis na ulubione ciasto czekoladowe królowej Elżbiety II. Okazuje się, że jest ono niezwykle proste w przygotowaniu, oczywiście nie brakuje w nim czekolady. Do wykonania tego przepisu będziesz potrzebować: 225 g herbatników, dwa jajka, 250 g masła, 200 g cukru, 460 g gorzkiej czekolady.

Zacznij od pokruszenia biszkoptów. W osobnej misce roztrzep jajka, dodaj miękkie masło, cukier i dokładnie wszystko wymieszaj. W kąpieli wodnej rozpuść 140 g czekolady, dodaj jajeczno-maślaną masę i połącz wszystkie składniki na jednolitą, gładką masę. Pamiętaj, że czekolada nie powinna być gorąca, ponieważ jajka mogą się ściąć. Następnie dodaj pokruszone ciastka, wymieszaj wszystko ponownie, przełóż do foremki wyłożonej papierem do pieczenia i odstaw do lodówki na trzy godziny. Kiedy ciasto się chłodzi, przygotuj polewę, 320 g czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Po wyjęciu ciasta z lodówki oraz formy połóż je na talerzu i oblej czekoladową polewą. Gotowe!

Zobacz także:

Królowa Elżbieta II o "nieślubnym" synu mówiła niechętnie. To był jej sekret »

Oto ulubione ciasto królowej Elżbiety II. Jak zrobić królewski tort? »

Królowa Elżbieta II o nieślubnym synu mówiła niechętnie. To był jej sekret

To już potwierdzone. Do Polski po 100 latach powrócił jeden z najdroższych grzybów świata »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
4
15 min
7
Zupy Zupa chrzanowa

Pyszna, pożywna zupa chrzanowa idealna na Wielkanoc :) Gęsta, wyrazista w sma...

Odsłon: 847

30 min
7
Dodatki Sos do sałatki gyros

Wszyscy uwielbiają sałatkę gyros – dobrze doprawioną i skąpaną w dużej ilości...

Odsłon: 3717

15 min
3
Desery Drożdżówki z rabarbarem

Domowe kołaczyki to słodkości, na które większość się skusi. W tym wydaniu z...

Odsłon: 218

>60 min
5
Desery Babeczki z kremem i owocami

Babeczki z kremem i owocami bazują na kruchym spodzie oraz dodatku skórki z c...

Odsłon: 2207

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Zielony "uzdrawiacz" organizmu. Dlaczego warto pić wodę z chlorofilem?

Nazwa tego barwnika, z pewnością kojarzyć ci się może z lekcjami biologii. To właśnie chlorofilowi rośliny zawdzięczają swój zielony kolor, co więc...

1
Informacje Czym faszerować jajka na Wielkanoc? Przepisy na najlepsze farsze do jajek

Wielkanoc i jajka to tradycja oraz nierozerwalne połączenie. Warto dla swoich gości przygotować najlepsze przepisy, jakie tylko mogą być. Przygotow...

9
Informacje Surowa czy parzona? Którą białą kiełbasę wybrać do żurku?

Żurek to jedna z najpopularniejszych zup w polskiej kuchni, a kiełbasa biała jest jednym z jej nieodłącznych składników. Jednak wybór odpowiedniej...

3
Informacje Sprytne porady, by świąteczne dania smakowały idealnie

Trwają przygotowania do Wielkanocy. Jak ułatwić sobie pracę i sprawić, by dania smakowały wspaniale? Co zrobić, by skorupki jaj nie pękały w trakci...

2