Życie rodziny królewskiej to temat, który fascynuje nie tylko rodowitych Brytyjczyków. Cały świat z zainteresowaniem śledzi losy królowej Elżbiety II, z chęcią obserwując jej relacje z pozostałymi Windsorami, styl ubierania się, jak i to jakie dania najchętniej znajdują się na jej talerzu. I chociaż tajemnice codziennej diety królowej są pilnie strzeżone, możemy domyślać się, że potrawą, której nie może zabraknąć w królewskim menu, jest oczywiście słynny kurczak koronacyjny.
Skąd pochodzi przepis na kurczaka koronacyjnego?
Kurczak koronacyjny wpisał się na stałe w karty kuchni brytyjskiej. Pierwszy raz danie z kurczakiem w roli głównej było serwowane w 1935 roku, podczas srebrnego jubileuszu dziadka królowej Elżbiety, Jerzego V. Właściwa wersja kurczaka koronacyjnego znana do dziś, powstała natomiast w 1953 roku. Rodzina królewska miała okazję delektować się nim podczas koronacji samej monarchini. Przepis przygotowały Rosemary Hume oraz Constance Spry z Cordon Bleu Cookery School. Obecna wersja potrawy została jednak nieco uproszczona.
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Jak przygotować kurczaka koronacyjnego królowej Elżbiety II?
Kurczak koronacyjny będzie doskonałą propozycją na pyszny rodzinny obiad. Do jego przygotowania świetnie sprawdzi się pierś z kurczaka, możesz również użyć mięsa z udek z kurczaka bez kości. Przepis jest prosty, dzięki czemu poradzi z nim sobie nawet początkujący kucharz. Z czym podawać kurczaka koronacyjnego? Będzie smakował świetnie w towarzystwie ziemniaków lub ryżu. Co więcej, można spożywać go również na zimno, np. do kanapek.
Składniki
- 3 filety z piersi kurczaka
- 100 ml bulionu
- 100 ml białego wina
- 1 łyżeczka masła
- 3 łyżki majonezu
- 1 szalotka
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżka dżemu morelowego
- 1 łyżka soku z wyciśniętej cytryny
Mięso z piersi kurczaka pokroić w cienkie kawałki, posolić i popieprzyć z obu stron. Podsmażyć na patelni do zarumienienia. Zdjąć i pokroić w paski lub mniejsze fragmenty.
W rondelku na maśle podsmażyć posiekaną w drobną kostkę szalotkę. Dodać koncentrat pomidorowy oraz przyprawę curry. Całość dokładnie wymieszać, dodając po kolei dżem, wino oraz bulion, może być drobiowy lub warzywny – podgrzewać na niewielkim ogniu, aż do zredukowania sosu.
Następnym krokiem będzie zdjęcie garnka z ognia, powstałe danie należy skropić sokiem z cytryny oraz dołożyć majonez. Wymieszać kurczaka z sosem. Można udekorować posiekaną natką pietruszki.
Zobacz także:
Żeberka z grilla – przepisy w 5 odsłonach »
Porzeczka biała – odmiana o zdrowych i słodkich owocach. Jak ją uprawiać? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »