Spis treści
Wigilia bez ryby jest nie do pomyślenia, ale czy musi to być koniecznie karp? Dziś coraz częściej się od niego odchodzi i sięga po alternatywy. I nic w tym dziwnego. Ma on co najmniej kilka wad. Ty również nie za bardzo przepadasz za karpiem? Do dyspozycji masz inne gatunki ryb, które będą trzymać fason i smak podczas wigilijnej kolacji.
Karp to tradycja na wigilię, ale nie każdy lubi jego ziemisty smak
Karp to tradycja na wigilię, ale nie każdy lubi jego charakterystyczny smak. Odznacza się on ziemistą nutą, która wynika z tego, że ryba ta zamieszkuje stojącą wodę, spędzając większość czasu blisko dna. Oczywiście można ją złagodzić, ale trzeba go moczyć w mleku przez kilka dobrych godzin, a nie każdy ma na to czas.
Coraz więcej gospodyń rezygnuje z serwowania karpia z innego powodu – to wyjątkowo oścista ryba. Jej filetowanie to prawdziwa sztuka, a jedzenie jej wymaga czujności i dużej dozy cierpliwości. Dla dzieci i osób starszych może to być dodatkowe zagrożenie, ponieważ taką ość łatwo połknąć i się nią zakrztusić.
Kłopotliwa bywa również sama obróbka karpia. Jego grube łuski sprawiają, że czyszczenie go nie należy do najprzyjemniejszych zadań. Choć dawniej robiono to z przyzwyczajenia, dziś niewiele osób ma na to ochotę. Oczywiście można kupić już wstępnie przygotowaną sztukę, ale wówczas znacznie trudniej jest ocenić jej świeżość.
Innym problematycznym aspektem jedzenia karpia jest tekstura jego mięsa. Przy nieodpowiedniej obróbce termicznej może ono stać się miękkie, gąbczaste i całkowicie pozbawione wyrazu. Zwykle brakuje mu jędrności i subtelności, którą prezentują szlachetniejsze gatunki ryb. Na szczęście nie ma przymusu trzymania się tradycji za wszelką cenę. Jeśli nie jesteś fanem potraw na jego bazie, śmiało sięgnij po inne, łagodniejsze opcje. Jakie ryby, zamiast karpia na wigilię warto wybrać? Odpowiedź na to pytanie znajdziesz poniżej.
Jakie ryby zamiast karpia na wigilię będą najlepsze?
Jeśli zastanawiasz się, co podać zamiast karpia w święta, masz co najmniej kilka opcji, które nie tylko smakują o niebo lepiej, ale są także znacznie łatwiejsze w obróbce. Oto one:
Dorsz
To ryba o białym, delikatnym mięsie, praktycznie bez ości, które idealnie nadaje się do smażenia w panierce, pieczenia oraz duszenia w sosie. Smak dorsza jest neutralny, lekko słodkawy i bez żadnych nieprzyjemnych nut. Możesz przygotować klasycznego smażonego dorsza albo upiec go w ziołach z masłem i czosnkiem. Inny pomysł to ryba duszona z warzywami w sosie pomidorowym.
Łosoś
To pozycja, która automatycznie podnosi rangę każdego posiłku. Łosoś ma intensywnie różowe mięso, bogaty, maślany smak i idealną konsystencję – jędrną, a zarazem subtelnie rozpływającą się w ustach. Jego ogromnym atutem jest brak ości. Najlepiej smakuje ten pieczony w całości lub w kawałkach z cytryną, tymiankiem i oliwą. Możesz go podać na ciepło albo na zimno jako elegancką przekąskę z sosem koperkowym. Opcja premium? Łosoś glazurowany miodem i musztardą, który łączy słodycz z lekką pikanterią.
Sandacz
Jest rybą słodkowodną, ale w przeciwieństwie do karpia nie ma błotnistego smaku. Mięso sandacza jest białe, lekko słodkawe i ma minimalną ilość ości. Świetnie nadaje się do smażenia – panierowany w tartej bułce z ziołami staje się chrupiący i aromatyczny. Inny sposób na jego przyrządzenie to upieczenie go w folii z warzywami, masłem i białym winem. Dobrym pomysłem jest uzupełnienie go o sos na bazie śmietany z koperkiem lub szczypiorkiem.
Sandacz w sosie chrzanowym ze szpinakiem, kremowym purée al'a Gessler i chipsem z batata
Zobacz przepis
Sandacz w sosie chrzanowym ze szpinakiem, kremowym purée à la Gessler i chipsem z batata / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Halibut
Kolejną rybą wartą twojej uwagi jest halibut. Ma ona białe, mięsiste i niezwykle delikatne mięso. W wersji pieczonej dobrze komponuje się on z masłem, czosnkiem i świeżymi ziołami. Natomiast w odsłonie duszonej warto połączyć go z sosem cytrynowym. Odważniejszym kucharzom polecamy zawinąć go w plastry boczku i upiec w sosie pomidorowym.
Źródła: smaker.pl, kukbuk.pl, healthyandbeauty.pl
Opracowała: Redakcja Smaker.pl
Zobacz także:
Co zrobić, żeby grzyby suszone nie były gorzkie? Moczenie w wodzie to za mało
Chrupiąca przekąska, która redukuje stres. Oczyszcza jelita, dba o serce i pomaga lepiej spać
Co zrobić, gdy kupisz kwaśne mandarynki? Japońska sztuczka dosłodzi je bez użycia cukru