Do góry

Dania główne Przepis na:

Zapiekanka z rybą

Zapiekanka z rybą

Autor:

Przepisów i artykułów: 84 Ocena: 1112

Dodano:

Odsłon: 292

Przepis na ziemniaczaną zapiekankę z rybą to propozycja dla wszystkich, którzy cenią sobie wyraziste smaki dań z tradycyjnych składników. Do stworzenia tej przepysznej propozycji obiadowej możecie użyć właściwie dowolnego rodzaju ryby - ważne, by była zwarta i nie miała tendencji do rozpadania się. Do tego przetarte ziemniaki i wyborny biały sos, który zachwyci was swoim aromatem. Zobaczcie, jak w parę chwil przyrządzić tę genialną zapiekankę z rybą!

Składniki

  • 700 g ziemniaki
  • 300 g filet z halibuta lub dorsza
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • 200 ml mleka
  • 30 g masła
  • 1 szt. cebula
  • pieprz
  • sól
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
3-4 os. 60 min łatwe przystępne
Reklama
Reklama
Zapiekanka z rybą

Przygotowanie

  1. Ziemniaki ugotować w posolonym wrzątku i ugnieść na puree.

  2. Mleko zagotować z cebulą pokrojoną w kostkę, liściem laurowym i zielem angielskim, posolić i popieprzyć do smaku.

  3. Na patelni rozpuścić masło, dodać mąkę, smażyć chwilę nie rumieniąc.

  4. Do zasmażki dodać gorące mleko, gotować na małym ogniu i mieszać aż sos zgęstnieje. Wyciągnąć liście laurowe i ziele angielskie.

  5. Rybę pokroić w większą kostkę, ułożyć w naczyniu do zapiekania, zalać sosem, na wierzch rozłożyć ziemniaczane puree, wyrównać.

  6. Piec 30-35 minut w 190 stopniach, podawać na ciepło.

Twoje notatki do przepisu

Wideo do przepisu:

Komentarze do przepisu (0)

Dodaj komentarz

Wypełnienie pól oznaczonych * jest obowiązkowe
Bądź pierwszy. Napisz coś miłego!

Ostatnio komentowane przepisy

Rozwiń Zwiń