Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Receptura pochodzi z dziewiątego odcinka show „Para do gara. Ona mówi, on gotuje”, w którym duety uczestników miały za zadanie przyrządzić wyjątkową rybę. Sandacz w sosie chrzanowym z roślinnymi i kremowymi dodatkami z przepisu Mateusza Gesslera to pomysł na obiad, który nigdy się nie znudzi. „Para do gara. Ona mówi, on gotuje” oglądaj w sobotę i niedzielę o 17:00 w telewizyjnej Czwórce (TV4). Źródło: TV4/ „Para do gara. Ona mówi, on gotuje”, odcinek 9
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 30
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne risotto z suszonymi grzybami, boczk...
Odsłon: 80
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 104
Kaczka to prawdziwy symbol elegancji na stole, uwielbiana za swoją soczystość...
Odsłon: 30
Przepis na pyszne i niezwykle aromatyczne risotto z suszonymi grzybami, boczk...
Odsłon: 80
Zrazy wieprzowe z ogórkiem, cebulą i wędzonym boczkiem, podane z ziemniakami,...
Odsłon: 104
Składniki
Nagrzej piekarnik do temperatury 200 stopni C. Skorzystaj z funkcji góra-dół oraz termoobieg. Pamiętaj - wyjmij jedną blachę, na której będziesz piec sandacza.
Purée: Do gotującej się i osolonej wody włóż obrane i pokrojone na małe kawałki ziemniaki. Ziemniaki ugotuj, dokładnie odcedź, a następnie dodaj śmietanę, masło i gałkę muszkatołową. Ubij wszystko tłuczkiem do ziemniaków na jednolitą masę, dopraw do smaku solą.
Chips z batata: Na rozgrzany w garnku (do 180 stopni) olej rzepakowy wrzuć startego na mandolinie batata. Smaż ziemniaka do chrupkości, następnie odłóż chipsy na ręcznik papierowy, posól, popieprz, dodaj odrobinę imbiru i ostrej papryki.
Sos chrzanowy: Zagotuj śmietanę, dodaj chrzan, imbir, miód, ostrą paprykę, sól, pieprz i gałkę. Wymieszaj wszystkie składniki, zagotuj i zredukuj.
Sandacz: Rybę oczyść z łusek, umyj, osusz na ręczniku papierowym i przypraw solą i pieprzem. Na rozgrzaną patelnię wrzuć łyżkę masła klarowanego, jak się rozgrzeje, połóż filet skórą do dołu. Gdy skórka będzie chrupka, obróć sandacza na 1 min. na drugą stronę. Wyjmij usmażoną rybę z patelni i przełóż do naczynia żaroodpornego. Następnie zalej sandacza sosem chrzanowym. Włóż do pieca i zapiecz w temperaturze 180 stopni C, aż sos chrzanowy zacznie lekko brązowieć od góry.
Szpinak: Rozgrzej patelnię z masłem klarowanym, podsmaż drobno pokrojony czosnek ze szpinakiem baby, gałką muszkatołową, imbirem, solą i pieprzem, aby stracił połowę objętości i przełóż na talerz.