Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pieczony dorsz to szybkie i pyszne danie, które świetnie sprawdzi się podczas letnich upałów. Zachwyca swoją lekkością i świeżością, a odpowiednio przyrządzona ryba wręcz rozpływa się w ustach. Potrawa jest niezwykle aromatyczna dzięki masłu czosnkowemu i dużej ilości cytryny. Z tym przepisem przyrządzisz obiad w niecałe 30 minut, korzystając jedynie z podstawowych składników z twojej spiżarni.
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1253
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 183
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 479
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 75
Ten przepis polecam tym, którzy nie są mocni w gotowaniu a chcą zjeść coś pys...
Odsłon: 1253
Wakacyjne smaki w lekkiej odsłonie.
Odsłon: 183
Z wykorzystaniem warzyw z rosołu i świetnie doprawione.
Odsłon: 479
Pomysł na krewetki w sosie korma. Składniki i proporcje wzięłam z kilku przep...
Odsłon: 75
Składniki
W małej miseczce wymieszaj masło, oliwę, przeciśnięty przez praskę czosnek, paprykę i sól. Całość powinna mieć konsystencję gładkiej pasty. W naczyniu żaroodpornym ułóż kawałki filetu z dorsza. Na wierzchu rozprowadź pastę maślaną, aż ryba będzie nią równomiernie pokryta.
Cytrynę pokrój w plasterki. Połowę z nich połóż na wierzchu ryby, a drugą połowę umieść na bokach. Ziemniaki obierz i pokrój w cienkie plasterki. Poukładaj je z boku ryby, koło cytryny.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 200 st. Celsjusza. Wstaw dorsza do pieca i piecz przez 15-20 minut aż temperatura wewnętrzna osiągnie 50 st. Celsjusza. Na 5 minut przed końcem pieczenia polej filety sokiem, który powstał w trakcie pieczenia. Pieczonego dorsza podawaj od razu po przyrządzeniu, na ciepło. Serwuj posypanego natką pietruszki i prażonym sezamem. Najlepiej sprawdza się z dodatkiem lekkiej surówki.