Boże Narodzenie na słodko

Smażenie kotletów na patelni to prawdziwe utrapienie - gorący tłuszcz pryska dosłownie wszędzie, mieszkanie pachnie olejem, a ty stoisz jak przykuty do kuchenki. Aby tego uniknąć, postaw na mielone z piekarnika - alternatywę dla smażonych kotletów, która robi się praktycznie sama.

Mielone z piekarnika są zdrowsze i mają mniej kalorii | Fot. 123RF/Picsel

Masz ochotę na przepyszne mielone, ale nie chcesz tracić czasu przy kuchence? W takim razie mamy dla ciebie doskonałe rozwiązanie - wersję z piekarnika, która robi się praktycznie bez twojego udziału. Nie musisz pilnować patelni, kuchnia pozostaje czysta, a efekt jest równie smaczny, a może nawet lepszy. Kotlety pieczone są lżejsze, zdrowsze i wymagają znacznie mniej zachodu. Przekonaj się, że obiad może być prosty.

Przeczytaj też: Obiady z piekarnika. Wstaw i zapomnij o długim staniu przy kuchni

Mielone z piekarnika - alternatywa dla smażonych 

Zastanawiasz się, dlaczego mielone z piekarnika to lepsza alternatywa dla tych smażonych na patelni? Powodów jest co najmniej kilka. Zacznijmy od kwestii zdrowia - pieczenie wymaga minimalnej ilości tłuszczu. Wystarczy delikatnie posmarować blachę olejem, a kotlety wypiekają się we własnym sosie, zachowując soczystość bez zbędnych kalorii. Te przygotowane na patelni wchłaniają olej jak gąbka, stając się ciężkostrawne i tłuste. 

Kolejna sprawa to wygoda. Nie musisz stać nad kuchenką, obracać każdego kotleta ani bać się oparzeń gorącym tłuszczem. Wkładasz blachę, ustawiasz timer i zajmujesz się swoimi sprawami. Jeśli chcesz, w tym czasie możesz przygotować surówkę, nakryć do stołu albo po prostu usiąść z kubkiem gorącej kawy. Piekarnik pracuje za ciebie. A najlepsze jest to, że wszystkie kotlety pieką się równomiernie w tym samym czasie. Żadnych niedopieczonych brzegów ani przypalonych środków. Po prostu perfekcja na talerzu i to bez wysiłku i zbędnych nerwów. 

Mielone z piekarnika - 4 dobre przepisy

Gotowy na kulinarne inspiracje? Przygotowaliśmy dla ciebie ciekawe rozwiązania na mielone z piekarnika - 4 dobre przepisy, które sprawią, że zapomnisz o tradycyjnym smażeniu na patelni. 

Klasyczne kotlety z bułką i marchewką

Zacznijmy od podstaw. Zmieszaj pół kilograma mielonego mięsa (może być wieprzowo-wołowe) z namoczoną w mleku bułką, tartą marchewką, jajkiem, czosnkiem i ulubionymi przyprawami. Uformuj z tych składników kotlety, ułóż je delikatnie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez 25 minut w 180 stopniach. Rezultat? Mięso soczyste w środku i lekko zarumienione z wierzchu. Z czym je podawać? Na przykład z ziemniakami i mizerią lub surówką z czerwonej kapusty.

Kotlety w sosie pomidorowym po włosku

Masz ochotę na opcję z twistem? W takim razie dodaj do mięsa posiekane świeże oregano, bazylię i startą mozzarellę. Następnie uformuj spłaszczone kotlety i ułóż je w żaroodpornym naczyniu. Zalej je sosem pomidorowym (możesz użyć gotowej passaty wzbogaconej czosnkiem), posyp tartym parmezanem i piecz przez pół godziny. W tym czasie mięso nasiąka aromatycznym sosem, a ser tworzy chrupiącą, złotą skorupkę. Ta pozycja świetnie współgra z makaronem lub świeżym pieczywem. 

Orientalne mielone z imbirem i sezamem

Czas na coś odważniejszego. Do mięsa dodaj starty świeży imbir, posiekany szczypiorek, łyżkę sosu sojowego i odrobinę oleju sezamowego. Uformuj małe, okrągłe kotleciki i posyp je sezamem. Piecz przez 20 minut w 180 stopniach. Podawaj je z ryżem jaśminowym i prażonymi warzywami - marchewką, papryką i pak choi. To fuzja smaków, która podbije twoje podniebienie.

Kotlety nadziewane serem i szpinakiem

Mamy również coś dla fanów kulinarnych niespodzianek. Zmieszaj mięso ze standardowymi dodatkami, ale przy formowaniu kotletów umieść w środku kawałek sera (świetnie sprawdzi się mozzarella lub camembert) i porcję blanszowanego szpinaku. Starannie zakryj nadzienie mięsem i ułóż na blasze. Piecz wszystko przez 30 minut. Gdy przekroisz gotowy kotlecik, wypłynie z niego roztopiony ser.

A co z dodatkami? Do każdego z tych przepisów możesz dodać własne składniki. Świetnie sprawdzą się posiekane oliwki, suszone pomidory, prażone orzechy lub świeże zioła. Nie bój się eksperymentować. A jeśli nasze propozycje nie przypadły ci do gustu, poniżej znajdziesz kolejną porcję pomysłów:

1. Kotlety mielone z piekarnika

 Kotlety mielone z piekarnika Zobacz przepis

Kotlety mielone z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Soczyste kotlety mielone z piekarnika

 Soczyste kotlety mielone z piekarnika Zobacz przepis

Soczyste kotlety mielone z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kotlety siekane z piekarnika

 Kotlety siekane z piekarnika Zobacz przepis

Kotlety siekane z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Kotlety warzywne z piekarnika

 Kotlety warzywne z piekarnika Zobacz przepis

Kotlety warzywne z piekarnika / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: smaker.pl, olgasmile.com, filozofiasmaku.pl 

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Usmaż zdrową rybę jak schabowego. Chuda, tania i nie ma mulistego posmaku »

Jedz częściej, bo chroni przed zawałem i uspokaja. Zapominamy, że to bogactwo żelaza i zdrowych tłuszczów »

Owoc zjedz jako przekąskę, ze skórki zrób przyprawę. Dodaje energii, dba o serce i lepsze trawienie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Zapiekane ziemniaczki

Tak przygotowane ziemniaki mogą być do drugiego dania lub jako przekąska.

Odsłon: 816

30 min
7
Przekąski Śledź po kaszubsku

Wyjątkowy w smaku, tradycyjny śledź w pysznej zalewie. W naszym domu raczej n...

Odsłon: 207

30 min
1
Desery Ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonem

Przepis na pyszne, pożywne i aromatyczne ciasteczka owsiane z jabłkiem i cyna...

Odsłon: 1664

15 min
10