Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis dnia: 28-05-2025
Kotlety siekane z piekarnika to doskonały pomysł na szybki i domowy obiad albo kolację na ciepło. Sprawdzi się jako przepis na danie główne, który łączy prostotę przygotowania z pysznym smakiem. To alternatywa dla klasycznych kotletów smażonych na patelni – znacznie lżejsza i prostsza, nawet dla początkujących kucharzy. Podawaj od razu po upieczeniu – będą pysznie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku.
Kotleciki drobiowe z piekarnika nie wymagają spędzania wielu godzin z kuchni. Tak naprawdę musisz tylko przygotować składniki, czyli je pokroić i połączyć. Głównym z nich jest oczywiście filet z kurczaka. Odpowiednio doprawiony będzie stanowić główne źródło dobrego, ale wciąż delikatnego smaku. Dodatek żółtego sera i czerwonej papryki świetnie pasuje do mięsa. Takie połączenie sprawia, że kotlety siekane z kurczaka z piekarnika będą apetycznie wyglądać na stole. Dodatkami w tym daniu są proste składniki, które najpewniej masz w domu: jajko skutecznie zlepiające masę, mąka kukurydziana, natka pietruszki, czosnek, słodka i ostra papryka, a także sól.
Kotleciki siekane z piekarnika doskonale sprawdzą się zarówno na co dzień, jak i jako przekąska na ciepło. Przygotuj je w niewielkich kawałkach, aby można było po nie sięgnąć bez użycia talerza, np. z serwetką i dipem na zimno. Siekane kotlety z kurczaka w takiej wersji możesz podać na szwedzkim stole albo jako urozmaicenie deski serów i wędlin.
Przygotowanie kotletów siekanych z piekarnika jest naprawdę proste i nie wymaga dużego doświadczenia kulinarnego. Najważniejsze jest, aby użyć dobrej jakości fileta z kurczaka – najlepiej świeżego, dokładnie oczyszczonego z tłustych części i chrząstek. Pokrój go w większą kostkę, aby zachował odpowiednią strukturę kotlecików siekanych i był wyczuwalny wśród pozostałych składników.
Ser najlepiej zetrzeć na tarce o grubych oczkach – zbyt drobny może całkowicie się rozpuścić. Z kolei paprykę oczyść dokładnie z gniazda nasiennego i pokrój bardzo drobno. Dzięki temu równomiernie rozłoży się w masie, a kotleciki siekane z piekarnika będą miały ładny, kolorowy wygląd i nie będą się rozpadać podczas pieczenia.
Gdy wszystkie składniki są już gotowe, wystarczy połączyć je w misce. Mąka kukurydziana działa tu jako lekki zagęszczacz, który nie dominuje smaku, ale pomaga utrzymać odpowiednią formę kotletów. Po wymieszaniu masy, odstaw ją na 5-10 minut, aby smaki się połączyły. Podczas formowania kotletów siekanych z kurczakiem i papryką warto lekko zwilżyć dłonie wodą lub nakładać porcje łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. To znacznie ułatwia pracę i zapobiega klejeniu się masy.
Dobra informacja jest taka, że siekane kotlety z kurczaka z piekarnika nie wymagają przewracania podczas pieczenia. Jeśli chcesz, aby były bardziej zarumienione, możesz włączyć termoobieg lub podpiec je kilka minut pod grillem. W piekarniku możesz przygotować znacznie więcej dań, np. kotlety mielone z piekarnika.
Kotlety siekane z piekarnika mają tę zaletę, że bardzo łatwo je modyfikować. Jeśli chcesz wzbogacić ich strukturę i dodać więcej warzyw, możesz do masy dodać drobno startą cukinię (wcześniej dobrze odciśniętą z nadmiaru wody), kukurydzę konserwową lub bardzo drobno pokrojony brokuł. Doskonale sprawdzi się podsmażona cebula, szalotka albo pieczarki. Dla bardziej wyrazistego i śródziemnomorskiego aromatu warto też rozważyć dodanie kilku suszonych pomidorów pokrojonych w drobną kostkę albo startego parmezanu zamiast żółtego sera.
A może chcesz poeksperymentować z przyprawami? Mięso do kotletów siekanych z kurczaka z papryką możesz oprószyć delikatnie curry. Wtedy będą bardziej słone i wyraziste. Z kolei dla bardziej ziołowego smaku, dodaj szczyptę tymianku, majeranku i lubczyku. Każda z tych wersji jest nieco inna, dlatego możesz wypróbować każdą z nich i wybrać najlepsze kotlety siekane z piekarnika.
Jeśli chcesz przygotować szybkie placuszki z piersią kurczaka i papryką i serem, ale nie masz wszystkich składników z naszego przepisu, mamy kilka wskazówek. Mąkę kukurydzianą bez problemu możesz zastąpić pszenną albo skrobią ziemniaczaną. Poza tym nie musisz siekać świeżej natki pietruszki. Jeśli masz w domu inne zioła, wypróbuj je w tym daniu. Nie ma też większego znaczenia dla smaku kotlecików siekanych z piekarnika, gdy użyjesz suszonej natki pietruszki. Niezbędna jednak jest sól, która nada odpowiedniego smaku.
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 1143
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 893
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 500
Pomysł na letni pożywny obiad. Idealny do spakowania i zabrania do pracy. :)
Odsłon: 1143
Polecam. Uwielbiamy lody i truskawki.
Odsłon: 893
Pomysł na udka w sosie pomidorowym. Potrawa prosta w przygotowaniu i nie wyma...
Odsłon: 500
Składniki
Filety pokrój w większą kostkę.
Paprykę dokładnie umyj, osusz, pozbądź się gniazd nasiennych i drobno posiekaj.
Ser zetrzyj na tarce o grubych oczkach.
Do miski wbij jajko i rozkłóć za pomocą widelca. Następnie dodaj pokrojone mięso, mąkę, paprykę, ser, posiekaną pietruszkę, przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy.
Wszystkie składniki dokładnie ze sobą wymieszaj.
Na blaszkę z papierem do pieczenia wykładaj porcje masy, każdą z nich spłaszcz za pomocą łyżki.
Kotleciki piecz w 190 stopniach Celsjusza przez 30 minut.