Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na pyszne, pożywne i aromatyczne ciasteczka owsiane z jabłkiem i cynamonem, które są wypieczone na zewnątrz oraz mięciutkie w środku. W okresie jesienno - zimowym ciasteczka będą świetną przekąską, która wzmocni odporność oraz dostarczy cennych wartości odżywczych. Płatki owsiane to bogate źródło wielu witamin, składników mineralnych, nienasyconych kwasów tłuszczowych oraz błonnika. Mają działanie przeciwzapalne oraz immunostymulujące. Obniżają poziom cholesterolu, wspomagają pracę jelit oraz są świetnym prebiotykiem.
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 463
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1811
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 371
Tradycyjny polski śledź w śmietanie. Do niego ziemniaki w mundurkach. Danie c...
Odsłon: 463
Śledź w oleju z cebulką i ziemniaki w mundurkach-w naszym domu danie obowiązk...
Odsłon: 1811
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 371
Składniki
Masło i miód podgrzewamy w rondelku do momentu połączenia, dodajemy cynamon, a następnie studzimy.
Do miski wsypujemy płatki owsiane, wiórki kokosowe, mąkę oraz proszek do pieczenia. Do suchych składników dodajemy jajko, ostudzone masło z miodem oraz starte na grubych oczkach jabłko i wszystko dokładnie mieszamy. Masę odstawiamy na około 10 minut, aby płatki delikatnie zmiękły.
Zwilżonymi dłońmi nabieramy porcje masy, formujemy kulkę, delikatnie spłaszczamy i układamy w odstępach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (masę możecie nakładać także za pomocą łyżki). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 20 minut.
Ciasteczka ściągamy z blachy, gdy delikatnie ostygną. Tuż po wyjęciu z piekarnika będą jeszcze dość miękkie.