Tajlandia – kulinarna stolica świata
Jednym z kierunków jest Tajlandia – raj dla zwolenników egzotycznej kuchni i taniego, oryginalnego jedzenia w klimacie street food. Lokalnie, intensywnie, smacznie – stoiska w Bangkoku serwujące pad thai, pikantne curry na północy, świeże zioła, które w Polsce nie są popularne – limonka kafir, galangal, tajska bazylia.
To także nocne bazary i ogromny wybór owoców morza, lokalne plantacje owoców, duży wybór dań także dla wegan i wegetarian. Sprawdź, jak łatwo zarezerwować wakacje wraz z lotem w aromatycznej i tętniącej życiem Tajlandii: https://www.esky.pl/lot+hotel/2-wakacje/(0)(co:th)-wakacje-w-tajlandii.
Włochy – mistrzowskie produkty i legendarne potrawy
Inny popularny kierunek dla amatorów pyszności to Włochy, często określane jako europejska stolica jedzenia. Nie bez powodu, bo to właśnie włoska, autentyczna, prosta kuchnia zyskała ogromną popularność na całym świecie ze względu na unikatowe podejście i niepodrabialny smak półproduktów.
Parmezan, mortadela, pistacje, oliwa o gęstości syropu, cannoli, pistacje, trufla. Owoce morza prosto z targu, przepyszna pizza różniąca się rodzajem ciasta w zależności od regionu. Do tego, rzecz jasna, legendarne makarony w każdym możliwym kształcie, z przeróżnymi sosami, do których produkcji używa się autentycznych składników.
Pachnące pomidory, przepyszne sery, suszone wędliny i kawa – wszystko to znajdziesz we Włoszech. Warto dodać, że niezależnie, jaki region wybierzesz, znajdziesz tam autentyczną kuchnię – nie ma miejsc lepszych i gorszych! Zarówno Emilia-Romana, jak i Neapol czy Sycylia oferują intensywne, autentyczne doznania kulinarne.
Gruzja – intensywna kuchnia i wino z amfor
Smakosze często wybierają także Gruzję – to kierunek dla osób, którzy pragną poznać ciekawe smaki, kochają mocne aromaty, przyprawy i rdzenny, tradycyjny sznyt kuchni. W Gruzji skosztujesz także świetnych win, głównie w regionie Kachetii – napijesz się ich prosto z amfor, a do tego odbędziesz tradycyjną gruzińską ucztę w jednej z winiarni.
Gruzja to chaczapuri, pierożki chinkali, mnóstwo past z orzechów włoskich czy bakłażanów. Pachnące granaty, rzemieślnicze piekarnie, ogromny wybór serów, w tym owczych czy kozich. Kuchnia zdecydowanie różni się od tradycyjnej, znanej nam z Polski, opiera się na wykorzystaniu pachnących przypraw i dużej ilości ostrości. W Gruzji znajdziesz też jedne z lepszych wypieków na świecie – kupisz je na gorąco, świeżo wyrabiane, w wielu lokalnych piekarniach.
Możesz także rozważyć wycieczkę do Portugalii, by spróbować suszonych ryb i najlepszych owoców morza, do Japonii, by poznać moc sushi w wykonaniu specjalistów i do wielu innych krajów – warto eksplorować ten temat!