Z tego artykułu dowiesz się:
- Czym marynować żeberka na grilla?
- Jak grillować żeberka? Przepis krok po kroku
- Najlepsze przepisy na żeberka z grilla
Z jakimi daniami najbardziej kojarzy się grill? Większość osób z pewnością odpowie, że z zarumienionymi kiełbaskami, chrupiącą kaszanką, dobrze przyprawioną karkówką oraz miksem kolorowych warzyw. Okazuje się, że świetną opcją na grillową ucztę są również soczyste wieprzowe żeberka. Odpowiednio zamarynowane, zachwycają swoim smakiem i konsystencją nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jak przyrządzić najlepsze żeberka z grilla? Przepisy na to danie są tak liczne, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie!
Marynowanie żeberek na grilla – jakie zioła i przyprawy sprawdzą się najlepiej?
Nie ulega wątpliwości, że za walory smakowe większości potraw odpowiadają zioła i przyprawy. Im bardziej są aromatyczne, tym lepiej podkreślają smak dań – również tych z grillowego rusztu. Jeśli o chodzi marynowanie żeberek na grilla – i każdej innej przekąski – jednym z najważniejszych elementów jest dobór dodatków, które wydobędą z nich to, co najlepsze.
Czym marynować żeberka? Lista sprawdzonych produktów jest naprawdę długa! Widnieje na niej m.in. bazylia, oregano, majeranek, mielona papryka, czosnek zwykły i granulowany, cebula, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, kolendra oraz rozmaryn. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć również po takie dodatki jak miód, musztarda, ketchup, wino, whisky czy sos sojowy.
Zobacz: Pieczone żeberka w miodowej glazurze
Żeberka z grilla – przepisy
Żeberka z musztardą
Żeberka w marynacie na bazie musztardy to obowiązkowy element każdego grilla. Są one niezwykle proste w przygotowaniu i smakują niemal każdemu. Warto zamarynować je dzień wcześniej, aby były jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste.
Do przyrządzenia potrawy w tej wersji potrzebujesz żeberek wieprzowych, musztardy, sosu sojowego, oleju, czosnku, odrobiny miodu oraz pieprzu i słodkiej papryki. Jeśli chodzi o samo mięso, najlepiej wybrać takie o mniejszej zawartości tłuszczu. Realizację przepisu rozpocznij od zrobienia marynaty. Dodaj do miski musztardę, sos sojowy, miód, olej, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę i dokładnie wymieszaj. Następnie podziel żeberka na paski w taki sposób, żeby w każdym z nich znajdowała się jedna kość.
Umieść kawałki mięsa w marynacie, szczelnie przykryj naczynie i wstaw je do lodówki na co najmniej 12 godzin. W razie potrzeby możesz wsypać do środka świeże zioła, np. liście kolendry. Wyciągnij żeberka z lodówki godzinę przed grillowaniem. Ułóż mięso na dobrze rozgrzanym ruszcie, cały czas pilnując, żeby się nie przypaliły. Aby równomiernie się przypiekły, przekładaj je co kilka minut na drugą stronę. Przekąska powinna być gotowa po ok. 25 minutach.
Żeberka w miodzie
Preferujesz słodkie żeberka z grilla? Przepis na wersję z miodem to idealna opcja dla ciebie! Doskonale sprawdzi się on nie tylko na imprezie pod gołym niebem, ale również na rodzinnym obiedzie lub ważnym przyjęciu.
Aby przygotować żeberka w tym wydaniu, musisz zaopatrzyć się w mięso, czosnek, cebulę, dobrej jakości miód, oliwę z oliwek, sos sojowy, sok z cytryny, cynamon oraz sól i pieprz. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak swojej potrawy, możesz dodać odrobinę białego wina. Podziel mięso na mniejsze części i umieść je w naczyniu żaroodpornym. Przyrządź miodową marynatę, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Polej nią mięso w taki sposób, żeby było całkowicie zakryte. Przykryj naczynie folią i wstaw na godzinę do lodówki.
Rozpal grilla i zaczekaj, aż ruszt dobrze się rozgrzeje. Ułóż na nim zamarynowane żeberka i piecz je do momentu, aż nabiorą miękkości. Miodową przekąskę warto podawać z grillowanymi warzywami, np. cukinią i ziemniakami.
Sprawdź także: Co zrobić z rabarbaru? Nadaje się nie tylko do ciast!
Żeberka na ostro
Żeberka na ostro to przysmak, który z pewnością sprosta oczekiwaniom twoich gości. Odpowiednio doprawione, zachwycają swoim smakiem i zapachem, który rozpieszcza nozdrza już podczas grillowania. Jak zrobić je krok po kroku?
Marynowanie żeberek na grilla w pikantnej wersji nie jest szczególnie skomplikowane – możesz sięgnąć tutaj po klasyczne dodatki, w tym czosnek, ostrą paprykę oraz pieprz zwykły i cayenne. Przyda ci się również odrobina miodu, sos sojowy, oliwa z oliwek, mielony kminek oraz sól.
Podziel mięso na mniejsze kawałki, włóż je do marynaty, a następnie wstaw do lodówki – warto zamarynować je dzień przed grillowaniem i w międzyczasie regularnie przekręcać. Po wyjęciu z lodówki możesz owinąć je folią aluminiową i umieścić na rozgrzanym ruszcie. Inną opcją jest upieczenie ich na specjalnych tackach. Gotowe danie podawaj ze świeżym pieczywem i/lub sałatką colesław.
Żeberka w whisky
Żeberka w whisky to idealny wybór nie tylko dla miłośników tego szlachetnego trunku. W tej formie posmakują wszystkim fanom niebanalnych kulinarnych połączeń. Czego potrzebujesz do ich przyrządzenia? Na liście produktów niezbędnych do wyczarowania tego wyjątkowego dania powinny znaleźć się żeberka wieprzowe, whisky, świeży imbir, czosnek, oliwa z oliwek, sos sojowy, miód, ostra papryka, ocet jabłkowy, bulion warzywny, kolendra, papryczka chili, anyż oraz sól i pieprz.
Oprósz pokrojone żeberka solą oraz pieprzem i umieść je w naczyniu z oliwą z oliwek. W takiej formie połóż je na grillu i stopniowo doprawiaj – najpierw plasterkami czosnku i imbiru, a następnie pokrojoną papryczką chili, gwiazdkami anyżu, miodem oraz sosem sojowym. Po kilku minutach dolej do żeberek whisky oraz ocet jabłkowy i posyp je ostrą papryką. Zalej całość bulionem i kontynuuj obróbkę termiczną pod przykryciem przez kolejną godzinę. Gotowe mięso możesz przyozdobić świeżymi ziołami, np. kolendrą.
Żeberka z colą
Masz ochotę na nietypowe żeberka z grilla? Przepis na wersję z colą z pewnością sprosta twoim oczekiwaniom! Choć na początku mogą kojarzyć się z fast foodem, w rzeczywistości są bardzo smacznym daniem, które można zaserwować na każdą okazję.
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości żeberkami z colą, poza mięsem i popularnym napojem uwzględnij w swojej recepturze ketchup, miód oraz sól i pieprz. Połącz ze sobą wszystkie składniki, polej marynatą pokrojone żeberka i wstaw je na noc do lodówki. W dniu grillowania umieść je na dobrze rozgrzanym ruszcie – obróbka termiczna powinna trwać do momentu, aż mięso stanie się miękkie i soczyste.
Jeśli zależy ci na czasie, możesz przygotować marynatę o konsystencji pasty i posmarować nią żeberka. Gotowe danie warto podawać ziemniakami i kiszonymi ogórkami. Palce lizać!
1. Grillowane żeberka zaprawione w winie
Zobacz przepisŻeberka z grilla - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Żeberka w miodzie
Zobacz przepisŻeberka w miodzie - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Żeberka w aromatycznym sosie
Zobacz przepisJak zrobić żeberka w sosie? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Żeberka w piwnej marynacie
Zobacz przepisŻeberka w piwnej marynacie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
Domowa lemoniada z kiszonych cytryn. Przepis na orzeźwiający napój »
Jak wyczyścić piekarnik na błysk i usunąć zalegający tłuszcz? »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »