Dania jednogarnkowe

Wiosna i lato to czas wielkiego grillowania oraz wypoczynku z rodziną i przyjaciółmi. Na spotkaniach z bliskimi nie może zabraknąć aromatycznych przysmaków, serwowanych prosto z grillowego rusztu. W tym roku planujesz przyrządzić smaczne żeberka z grilla? Przepisy na tę przekąskę są naprawdę liczne!

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Z jakimi daniami najbardziej kojarzy się grill? Większość osób z pewnością odpowie, że z zarumienionymi kiełbaskami, chrupiącą kaszanką, dobrze przyprawioną karkówką oraz miksem kolorowych warzyw. Okazuje się, że świetną opcją na grillową ucztę są również soczyste wieprzowe żeberka. Odpowiednio zamarynowane, zachwycają swoim smakiem i konsystencją nawet najbardziej wymagających smakoszy. Jak przyrządzić najlepsze żeberka z grilla? Przepisy na to danie są tak liczne, że z pewnością znajdziesz coś dla siebie!

Marynowanie żeberek na grilla – jakie zioła i przyprawy sprawdzą się najlepiej?  

Nie ulega wątpliwości, że za walory smakowe większości potraw odpowiadają zioła i przyprawy. Im bardziej są aromatyczne, tym lepiej podkreślają smak dań – również tych z grillowego rusztu. Jeśli o chodzi marynowanie żeberek na grilla – i każdej innej przekąski – jednym z najważniejszych elementów jest dobór dodatków, które wydobędą z nich to, co najlepsze.  

Czym marynować żeberka? Lista sprawdzonych produktów jest naprawdę długa! Widnieje na niej m.in. bazylia, oregano, majeranek, mielona papryka, czosnek zwykły i granulowany, cebula, liście laurowe, ziele angielskie, kminek, kolendra oraz rozmaryn. Nic nie stoi na przeszkodzie, aby sięgnąć również po takie dodatki jak miód, musztarda, ketchup, wino, whisky czy sos sojowy.  

Zobacz: Pieczone żeberka w miodowej glazurze

Żeberka z grilla – przepisy  

Żeberka z musztardą  

Żeberka w marynacie na bazie musztardy to obowiązkowy element każdego grilla. Są one niezwykle proste w przygotowaniu i smakują niemal każdemu. Warto zamarynować je dzień wcześniej, aby były jeszcze smaczniejsze i bardziej soczyste.  

Do przyrządzenia potrawy w tej wersji potrzebujesz żeberek wieprzowych, musztardy, sosu sojowego, oleju, czosnku, odrobiny miodu oraz pieprzu i słodkiej papryki. Jeśli chodzi o samo mięso, najlepiej wybrać takie o mniejszej zawartości tłuszczu. Realizację przepisu rozpocznij od zrobienia marynaty. Dodaj do miski musztardę, sos sojowy, miód, olej, sól, pieprz, przeciśnięty przez praskę czosnek oraz słodką paprykę i dokładnie wymieszaj. Następnie podziel żeberka na paski w taki sposób, żeby w każdym z nich znajdowała się jedna kość.  

Umieść kawałki mięsa w marynacie, szczelnie przykryj naczynie i wstaw je do lodówki na co najmniej 12 godzin. W razie potrzeby możesz wsypać do środka świeże zioła, np. liście kolendry. Wyciągnij żeberka z lodówki godzinę przed grillowaniem. Ułóż mięso na dobrze rozgrzanym ruszcie, cały czas pilnując, żeby się nie przypaliły. Aby równomiernie się przypiekły, przekładaj je co kilka minut na drugą stronę. Przekąska powinna być gotowa po ok. 25 minutach.  

Żeberka w miodzie  

Preferujesz słodkie żeberka z grilla? Przepis na wersję z miodem to idealna opcja dla ciebie! Doskonale sprawdzi się on nie tylko na imprezie pod gołym niebem, ale również na rodzinnym obiedzie lub ważnym przyjęciu.  

Aby przygotować żeberka w tym wydaniu, musisz zaopatrzyć się w mięso, czosnek, cebulę, dobrej jakości miód, oliwę z oliwek, sos sojowy, sok z cytryny, cynamon oraz sól i pieprz. Jeśli chcesz jeszcze bardziej podkreślić smak swojej potrawy, możesz dodać odrobinę białego wina. Podziel mięso na mniejsze części i umieść je w naczyniu żaroodpornym. Przyrządź miodową marynatę, mieszając ze sobą wszystkie składniki. Polej nią mięso w taki sposób, żeby było całkowicie zakryte. Przykryj naczynie folią i wstaw na godzinę do lodówki.  

Rozpal grilla i zaczekaj, aż ruszt dobrze się rozgrzeje. Ułóż na nim zamarynowane żeberka i piecz je do momentu, aż nabiorą miękkości. Miodową przekąskę warto podawać z grillowanymi warzywami, np. cukinią i ziemniakami.  

Sprawdź także: Co zrobić z rabarbaru? Nadaje się nie tylko do ciast!

Żeberka na ostro 

Żeberka na ostro to przysmak, który z pewnością sprosta oczekiwaniom twoich gości. Odpowiednio doprawione, zachwycają swoim smakiem i zapachem, który rozpieszcza nozdrza już podczas grillowania. Jak zrobić je krok po kroku? 

Marynowanie żeberek na grilla w pikantnej wersji nie jest szczególnie skomplikowane – możesz sięgnąć tutaj po klasyczne dodatki, w tym czosnek, ostrą paprykę oraz pieprz zwykły i cayenne. Przyda ci się również odrobina miodu, sos sojowy, oliwa z oliwek, mielony kminek oraz sól.  

Podziel mięso na mniejsze kawałki, włóż je do marynaty, a następnie wstaw do lodówki – warto zamarynować je dzień przed grillowaniem i w międzyczasie regularnie przekręcać. Po wyjęciu z lodówki możesz owinąć je folią aluminiową i umieścić na rozgrzanym ruszcie. Inną opcją jest upieczenie ich na specjalnych tackach. Gotowe danie podawaj ze świeżym pieczywem i/lub sałatką colesław.  

Żeberka w whisky 

Żeberka w whisky to idealny wybór nie tylko dla miłośników tego szlachetnego trunku. W tej formie posmakują wszystkim fanom niebanalnych kulinarnych połączeń. Czego potrzebujesz do ich przyrządzenia? Na liście produktów niezbędnych do wyczarowania tego wyjątkowego dania powinny znaleźć się żeberka wieprzowe, whisky, świeży imbir, czosnek, oliwa z oliwek, sos sojowy, miód, ostra papryka, ocet jabłkowy, bulion warzywny, kolendra, papryczka chili, anyż oraz sól i pieprz.  

Oprósz pokrojone żeberka solą oraz pieprzem i umieść je w naczyniu z oliwą z oliwek. W takiej formie połóż je na grillu i stopniowo doprawiaj – najpierw plasterkami czosnku i imbiru, a następnie pokrojoną papryczką chili, gwiazdkami anyżu, miodem oraz sosem sojowym. Po kilku minutach dolej do żeberek whisky oraz ocet jabłkowy i posyp je ostrą papryką. Zalej całość bulionem i kontynuuj obróbkę termiczną pod przykryciem przez kolejną godzinę. Gotowe mięso możesz przyozdobić świeżymi ziołami, np. kolendrą.  

Żeberka z colą  

Masz ochotę na nietypowe żeberka z grilla? Przepis na wersję z colą z pewnością sprosta twoim oczekiwaniom! Choć na początku mogą kojarzyć się z fast foodem, w rzeczywistości są bardzo smacznym daniem, które można zaserwować na każdą okazję.  

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości żeberkami z colą, poza mięsem i popularnym napojem uwzględnij w swojej recepturze ketchup, miód oraz sól i pieprz. Połącz ze sobą wszystkie składniki, polej marynatą pokrojone żeberka i wstaw je na noc do lodówki. W dniu grillowania umieść je na dobrze rozgrzanym ruszcie – obróbka termiczna powinna trwać do momentu, aż mięso stanie się miękkie i soczyste.  

Jeśli zależy ci na czasie, możesz przygotować marynatę o konsystencji pasty i posmarować nią żeberka. Gotowe danie warto podawać ziemniakami i kiszonymi ogórkami. Palce lizać! 

1. Grillowane żeberka zaprawione w winie

 Grillowane żeberka zaprawione w winie Zobacz przepis

Żeberka z grilla - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Żeberka w miodzie

 Żeberka w miodzie Zobacz przepis

Żeberka w miodzie - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Żeberka w aromatycznym sosie

 Żeberka w aromatycznym sosie Zobacz przepis

Jak zrobić żeberka w sosie? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Żeberka w piwnej marynacie

 Żeberka w piwnej marynacie Zobacz przepis

Żeberka w piwnej marynacie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Domowa lemoniada z kiszonych cytryn. Przepis na orzeźwiający napój »

Jak wyczyścić piekarnik na błysk i usunąć zalegający tłuszcz? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 772

30 min
12
Ciasta Sernik z ciastem czekoladowym

Dzisiejszy sernik przygotowałam trochę inaczej jak zazwyczaj. Wymyśliłam że p...

Odsłon: 128

30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Kołduny, kryszonka, chak-chak. Najsmaczniejsze potrawy kuchni tatarskiej

Kuchnia tatarska charakteryzuje się przede wszystkim aromatycznymi przyprawami, których mnóstwo spotkamy w Środkowej Azji. Wyróżnia się doskonale p...

2
Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

4
Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

8