Dania jednogarnkowe

Zioła i przyprawy stosowane są w kuchni zarówno dla urozmaicenia smaku potraw, jak i dla ich właściwości zdrowotnych. Sprawdź, jakie zioła warto mieć w swojej kuchni.

Fot. 123RF/Picsel

Bazylia

Wspomaga pracę układu pokarmowego, poprawia trawienie, hamuje wzdęcia. Działa rozkurczowo, przeciwzapalnie i moczopędnie. Olejek bazyliowy polecany jest na ukojenie nerwów, przy dekoncentracji i bólach głowy.
Bazylia w kuchni wykorzystywana jest jako przyprawa do potraw oraz jako dekoracja. Liście bazylii możesz dodawać do lemoniad, koktajli czy sałatek.

Mięta

Herbata miętowa wspomaga układ trawienny, stosowana jest przy niestrawności. Inhalacje z zastosowaniem olejku miętowego udrażniają zatoki. Napar z mięty wspomaga koncentrację.
Miętę możesz dodawać do sałatek, ryb i mięsa. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do lemoniad i koktajli. Jeśli nie lubisz pić samej wody, dodaj ją jako element smakowy. Możesz ją dodać również do sorbetów.

Imbir

Ma właściwości przeciwzapalne, przeciwwirusowe i przeciwbakteryjne. Wspomaga pracę układu pokarmowego, likwiduje wzdęcia.
Imbir jest jedną z najbardziej popularnych przypraw do potraw na świecie. Stanowi doskonały dodatek do herbat rozgrzewających, lemoniad. Możesz łączyć go z cynamonem i goździkami.

Oregano

Ma właściwości wspomagające trawienie, działa rozkurczowo, wykazuje właściwości bakteriobójcze i antygrzybiczne. Może być stosowane przy inhalacji. Jest bogate w witaminy C, A, E i K.
Oregano stanowi doskonały dodatek do zapiekanek czy pizzy. Możesz go wykorzystać jako przyprawę do sosów na bazie pomidorów.

Rozmaryn

Wspomaga pamięć i koncentrację. Ma właściwości korzystnie wpływające na układ trawienny. Rozmaryn wzmacnia odporność.
Idealnie sprawdza się jako dodatek do mięs, można dodawać go zup i sałatek. Możesz również stosować go jako przyprawę do warzyw, np. ziemniaków.


Reklama

 

Goździki

Wspomagają układ odpornościowy, mają działanie przeciwbakteryjne. Zmniejszają ból i stan zapalny w organizmie.
Goździki idealnie sprawdzą się jako dodatek do kompotów, sosów czy win. Mogą również stanowić dodatek do mięs.

Jak przechowywać zioła i przyprawy?

Suszone zioła i przyprawy możesz przechowywać w szklanych pojemnikach na przyprawy, które możesz kupić np. na Allegro.
Jeśli chcesz mieć stały dostęp do świeżych ziół (takich jak np. mięta, bazylia, oregano, rozmaryn czy tymianek), najlepiej zasadzić je w doniczkach i ustawić na parapecie.

Możesz również zakonserwować zioła w zalewie, przygotowując aromatyzowane oleje ziołowe. Wystarczy dobrej jakości olej słonecznikowy lub oliwa z oliwek i gałązki ulubionych ziół.
W celu zachowania świeżości ziół na dłużej dobrym pomysłem będzie zamrożenie ziół w pojemnikach na kostki lodu. Wystarczy wypełnić foremki posiekanymi ziołami, uzupełnić je wodą i włożyć do zamrażarki.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Leszcz smażony na patelni

Dzisiaj leszcz którego dostałam w prezencie. Jak się dostało to trzeba było p...

Odsłon: 47

30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

4
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

2
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

7
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0