W 557. odcinku Ewa Wachowicz rozpoczęła gotowanie od przyrządzenia marokańskiej zupy harira. W języku arabskim słowo „harr” oznacza „gorący” i właśnie takie jest to danie. Świetnie rozgrzewa, a w dodatku syci na długo. Przygotowanie zupy prowadząca zaczęła od pokrojenia wołowiny, następnie wrzuciła ją do garnka i dolała półtora litra wody. Dodała do mięsa liście laurowe, ziele angielskie oraz sól. Poczekała, aż wywar się zagotuje, a następnie ściągnęła szumowiny. Do wywaru dorzuciła ziarna kolendry, szczyptę szafranu i mielony imbir. Wsypała także suszoną soczewicę, pokrojony seler naciowy i cebulę. Całość gotowała przez pół godziny. Po tym czasie dorzuciła ciecierzycę, przecier pomidorowy i zupę zagotowała. Doprawiła całość zmielonym pieprzem i ostrą paprykę. Na koniec dorzuciła garść makaronu. Gotowe danie podała z jajkiem na twardo, suszonymi daktylami i figami, oraz posiekaną, świeżą kolendrą.
Marokańska zupa harira według Ewy Wachowicz
Zobacz przepis
Marokańska zupa harira według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Kolejną potrawą odcinka były zapiekane ziemniaki z pomidorami i fetą. Ewa Wachowicz obrała i pokroiła ziemniaki, przyprawiła wszystko solą i oregano, a następnie podsmażyła je na mocno rozgrzanej oliwie. Dodała także kolendrę i posiekany czosnek. Wszystko przełożyła do naczynia żaroodpornego. Dodała drobno pokrojone pomidory oraz zalewę z puszki. Piekła zapiekankę w 180 stopniach, aż ziemniaki zmiękły. Na koniec dodała pokruszoną fetę i zapiekła całość jeszcze przez chwilę. Gotowe danie udekorowała listkami oregano.
Ziemniaki z pomidorami i fetą według Ewy Wachowicz
Zobacz przepis
Ziemniaki z pomidorami i fetą według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Prowadząca zdradziła także, jak zrobić szybkie i niezwykle smaczne danie, czyli kluski kładzione. Na patelni podsmażyła śmietanę 36 proc. jako dodatek do dania. Następnie roztrzepała jajko ze śmietaną, dodała tyle mąki, żeby powstało dość gęste ciasto. Używając łyżki „kładła” je na osolony wrzątek. Gotowe klusku wyłowiła łyżką cedzakową i przełożyła do podsmażonej śmietany.
Kluski kładzione ze smażoną śmietaną według Ewy Wachowicz
Zobacz przepis
Kluski kładzione z masłem palonym według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
W żadnym odcinku nie może zabraknąć deseru. Tym razem Ewa upiekła ciasto pomarańczowe. Zaczęła od utarcia masła, dodała do niego cukier i wszystko zmiksowała. Następnie wbijała po jednym jajku, cały czas ucierając. Stopniowo dodała również mąkę, wsypać proszek do pieczenia i sodę. Całość zmiksowała. Do masy dorzuciła skórkę otartą z pomarańczy. Wycisnęła również sok i dodała ekstrakt pomarańczowy. Wszystkie składniki zmiksowała, a gotowe ciasto przelała do tortownicy o średnicy 24 cm. Piekła je przez godzinę w 170 stopniach. Gotowy wypiek udekorowała lukrem i suszonymi plasterkami pomarańczy.
Ciasto pomarańczowe według Ewy Wachowicz
Zobacz przepis
Ciasto pomarańczowe według Ewy Wachowicz / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chcesz poznać wszystkie przepisy z poprzednich odcinków programu „Ewa Gotuje”?
Są dostępne na PolsatBoxGo »
Źródło: Polsat / „Ewa Gotuje”, 557. odcinek
Opracowała: Redakcja Smaker.pl