Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Maślane ciasto pomarańczowe to pyszna propozycja Ewy Wachowicz na jesienny podwieczorek. Wypiek jest prosty w przygotowaniu, mięciutki i puszysty, idealnie komponuje się z lukrem na soku pomarańczowym. Przepis pochodzi z 557. odcinka programu "Ewa gotuje".
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2573
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3453
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1544
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2229
Uszka z grzybami to jedna z obowiązkowych pozycji na wigilijnym stole. W wiel...
Odsłon: 2573
Polecam. Piernik miodem i przyprawami korzennymi stoi i ten taki jest.
Odsłon: 3453
Polecam. Troszkę pracochłonne, ale warto zrobić.
Odsłon: 1544
Polecm. Ja oczywiście zaraz dodałabym np żurawinę, orzechy, ale takie było ży...
Odsłon: 2229
Składniki
Masło utrzeć. Wsypać cukier. Zmiksować. Po jednym wybić jajka cały czas ucierając. Stopniowo dodać mąkę. Wsypać proszek do pieczenia i sodę. Zmiksować.
Dorzucić skórkę otartą z pomarańczy (owoc wcześniej sparzyć i wyszorować). Wycisnąć i dodać sok. Dodać ekstrakt pomarańczowy. Zmiksować. Przełożyć do tortownicy (średnica 24 cm).
Piec przez godzinę w temp. 170 st. C.
Po wystudzeniu udekorować lukrem i suszonymi plasterkami pomarańczy.