Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuję dziś przepis mojej cioci Basi na pyszne ciasto biszkoptowe przełożone lekkim kremem śmietankowym, posmarowane kajmakiem i posypane prażonym na słodko słonecznikiem. Biszkopt możliwy jest w wersji bezglutenowej, serdecznie polecam :-)
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1806
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3825
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 180
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 122
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 106
Placek jarosza to znakomita propozycja na lekki lunch. Puszyste ciasto z doda...
Odsłon: 1806
Przepis na pyszne i mocno kremowe risotto z bobem, boczkiem i prażonymi ziarn...
Odsłon: 3825
Pyszne, puszyste i delikatne ciasto jogurtowe z owocami. Idealne w sezonie ow...
Odsłon: 180
Pomysł na smaczne bezmięsne kanapki.
Odsłon: 122
Buraczki z papryką i cebulą to pyszny i zdrowy dodatek do obiadów. Buraczki s...
Odsłon: 106
Składniki
1. Wykonanie ciasta dzielimy na dwa etapy. Najlepiej rano upiec biszkopt a wieczorem zabrać się za krem. Biszkopt musi sobie kilka godzin poczekać zanim zostanie przekrojony. Oddzielamy białka od żółtek i z odrobiną soli, stopniowo dosypując cukier ubijamy białka na sztywną pianę. 2. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach. 3. Następnie dodajemy mąkę kukurydzianą i dalej mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach. 4. Następnie dodajemy mąkę pszenną z proszkiem do pieczenia lub mąkę ziemniaczaną i mieszamy mikserem na najwolniejszych obrotach. 5. Dno blachy (35cm x 20cm lub 33cm x 22cm) wykładamy papierem do pieczenia, brzegów niczym nie smarujemy i wylewamy ciasto na blachę. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180 stopni. Wkładamy blachę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez ok. 25-30 minut, ewentualnie w temp. 170 stopni C przez ok. 40 minut na środkowym poziomie piekarnika z grzaniem góra-dół. 6. Upieczony biszkopt pozostawiamy do wystudzenia. 7. Wieczorem zabieramy się za dokończenie ciasta. Zaczynamy od uprażenia słonecznika z dodatkiem masła i cukru, uważając by go nie przypalić. 8. Wystudzony biszkopt przecinamy, by powstały nam dwa płaskie blaty. 9. Zanim zabierzemy się za krem, musimy przygotować żelatynę-fix wg opisu na opakowaniu. Zanim zaczniemy ubijać śmietanę, żelatyna musi być wystudzona (ale trzeba uważać, by nie stężała, musi być płynna, dlatego podczas studzenia mieszamy od czasu do czasu). Śmietanka przed ubijaniem musi być mocno schłodzona, ubijamy ją z dodatkiem dwóch paczek cukru waniliowego. Gdy śmietana zacznie sztywnieć, w trakcie ubijania, dodajemy na przemian po łyżce żelatyny i kwaśnej śmietany i dalej ubijamy, aż żelatyna i śmietana zostaną "wchłonięte" przez krem i uważamy, by nie zrobiło nam się masło. Następnie kremem smarujemy spód biszkoptu. Nie ma potrzeby nasączania biszkoptu. 10. Przykrywamy drugim płatem biszkopta, a wierzch grubo smarujemy kajmakiem. 11. Następnie na warstwę kajmaku kładziemy uprażony słonecznik. Ciasto trzeba schłodzić w lodówce. Już po 2-3 godzinach można kroić i zajadać, ale najlepiej wytrzymać do następnego dnia. Smacznego :-)