Dania jednogarnkowe

Rabarbar to wyjątkowa nowalijka, którą najczęściej dodajemy do słodkich deserów. Ciasta z rzewieniem są lekko kwaskowate, a kompoty idealnie orzeźwiają w cieplejsze dni. Pamiętaj jednak, że to warzywo świetnie sprawdzi się też do obiadów, czyli wytrawnych dań głównych. Sprawdź, co zrobić z rabarbaru i wypróbuj sprawdzone przepisy naszych użytkowników.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Rabarbar to bardzo uniwersalne warzywo, które przyda ci się w kuchni zarówno do słodkich, jak i wytrawnych dań. Rzewień, jak inaczej jest nazywana ta nowalijka, dostarcza organizmowi witaminę A, C i E oraz kwas foliowy, potas, wapń i błonnik. 

Ze względu na słodko-kwaskowaty smak, świetnie orzeźwia podczas cieplejszych dni oraz wzbogaca każdą potrawę w ciekawe aromaty. Jeśli dotychczas miałeś okazję wypróbować to różowo-zielone warzywo w wypiekach, koniecznie przetestuj przepisy naszych użytkowników. Poniżej znajdziesz kilka sprawdzonych receptur, na to, co można zrobić z rabarbaru, ale w wersji na słono!

Jak zrobić zupę z rabarbaru i papryki?

Wraz z przyjściem wiosny i cieplejszych temperatur, coraz częściej sięgamy po lżejsze zupy lub wręcz chłodniki. Oba te dania możesz przygotować przy użyciu rzewienia. Sprawdź, jak zrobić zupę z rabarbaru i papryki - wychodzi niezwykle aromatycznie i elegancko się prezentuje.

Zupa z papryki i rabarbaru

 Zupa z papryki i rabarbaru Zobacz przepis

Zupa z rabarbaru - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kremowa zupa z rabarbarem jest wyjątkowo łatwa do przyrządzenia. Jak poleca autorka dania, najlepiej przygotować ją, gdy rabarbar jest jeszcze młody i delikatny. Dzięki połączeniu wielu smaków (oprócz rabarbaru, dodasz tu m.in. paprykę czy ogórka) potrawa jest bardzo bogata i treściwa. To świetna propozycja dla wszystkich miłośników pikantnych dań - ze względu na użycie świeżego imbiru, w zupie da się wyczuć lekką ostrość.

Sprawdź także: Jak zrobić nalewkę z rabarbaru? Na wzdęcia i uporczywe zaparcia

Jak zrobić rybę z rabarbarem?

Czy połączyłbyś rybę z rabarbarem? To naprawdę oryginalna i pyszna potrawa, którą warto się zajadać wiosną i latem. Może być sycącym obiadem albo bogatszą kolacją - wszystko zależy od ciebie. Sprawdź przepis naszej użytkowniczki na danie główne z rabarbarem:

Makrela z grilla z rabarbarem

 Makrela z grilla z rabarbarem Zobacz przepis

Makrela z grilla z rabarbarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Choć w tej recepturze użyto makreli, to do rabarbaru pasuje też np. dorsz. Przepis wykorzystaj na najbliższym grillowaniu z bliskimi. Ryba faszerowana warzywami jest nie tylko pyszna, ale i zdrowa. Taka potrawa podana z grilla jest dużo lżejsza niż tradycyjna kiełbaska. 

Jak zrobić pęczotto z rabarbarem?

Kasza jest częstym dodatkiem do warzyw, więc i w tym przypadku świetnie się sprawdzi. To wegańskie danie główne z rabarbarem jest lekkie, orzeźwiające i bardzo wyraziste w smaku. Dowiedz się, dlaczego!

Pęczotto z botwinką i rabarbarem

 Pęczotto z botwinką i rabarbarem Zobacz przepis

Pęczotto z botwinką i rabarbarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Za wyjątkowy smak dania odpowiedzialne są oczywiście jego składniki - rabarbar i pieprz cytrynowy, które są lekko kwaskowate. Pamiętaj jednak, że łagodności potrawie dodają kasza pęczak i świeża botwinka. Po taki obiad z rabarbarem warto też sięgnąć ze względu na jego wartości odżywcze. Kasza, czyli cenne źródło błonnika, wspaniale przyspiesza metabolizm. Niskokaloryczna botwina dostarcza dużo witamin, w tym A, C, K i te z grupy B. Z kolei dzięki użyciu płatków owsianych, zapewniamy organizmowi duże ilości potasu, magnezu, wapnia żelaza i cynku. 

Zobacz: Tarta z rabarbarem, fetą i rozmarynem

Jak zrobić kurczaka z rabarbarem?

Chcesz spróbować, jak smakuje rabarbar w połączeniu z mięsem? Gwarantujemy, że to także dobry pomysł na obiad. Możesz zblendować warzywo i stworzyć sos lub mus, który przełamie smak drobiu, wieprzowiny czy wołowiny. My polecamy również użycie rabarbaru jako dodatku do mięsa. Wypróbuj przepis na kurczaka z rabarbarem, którym podzieliła się nasza użytkowniczka:

Kardamonowy kurczak z kaszą gryczaną i rabarbarem

 Kardamonowy kurczak z kaszą gryczaną i rabarbarem Zobacz przepis

Kurczak z rabarbarem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Choć to danie z rabarbarem wymaga trochę więcej przygotowań, to z pewnością warto je wypróbować. Jest pełne różnych składników i smaków. Kurczak, który piecze się w rękawie i jest odpowiednio zamarynowany, wychodzi niezwykle soczysty i kruchy. Użyte przyprawy nadają całości lekko korzenny aromat. Również rabarbar jest tu obtoczony cynamonem. Jeśli zaciekawiło cię to połączenie, koniecznie sprawdź przepis.

Jak zrobić karczek z rabarbarem?

Mógłbyś jeść rabarbar w każdej postaci? To wspaniale, bo w kolejnym przepisie podano rabarbar do mięsa. Jak zrobić to danie główne? Postępuj krok po kroku według wskazówek naszej użytkowniczki, a na pewno wszystko się uda!

Karczek z rabarbarem

 Karczek z rabarbarem Zobacz przepis

Rabarbar do mięsa / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Karczek możesz zarówno podsmażyć na patelni, jak i przygotować na grillu. Rabarbar również obsmażasz na patelni, ale w towarzystwie smakowitych dodatków, które nadadzą mu jeszcze więcej aromatu. Przygotuj więc masło, cukier, imbir i cynamon. Wszystkie składniki połącz ze sobą i trzymaj na ogniu do miękkości warzywa. Przyrządzenie obiadu z rabarbarem zajmie ci zaledwie pół godziny.

Wypróbuj jeszcze więcej sprawdzonych przepisów użytkowników na dania z rabarbarem w wersji wytrawnej:

1. Kurczak z sosem z rabarbaru

 Kurczak z sosem z rabarbaru Zobacz przepis

Jak zrobić sos z rabarbaru? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Pieczony dorsz z młodą marchewką, szparagami i sosem rabarbarowo-truskawkowym

 Pieczony dorsz z młodą marchewką, szparagami i sosem rabarbarowo-truskawkowym Zobacz przepis

Ryba z sosem rabarbarowo-truskawkowym / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Polędwica z dorsza w rabarbarowym sosie

 Polędwica z dorsza w rabarbarowym sosie Zobacz przepis

Polędwica z dorsza w rabarbarowym sosie / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Szaszłyki z kurczaka na rabarbarze

 Szaszłyki z kurczaka na rabarbarze Zobacz przepis

Szaszłyki z kurczaka na rabarbarze / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Zupa rabarbarowa

 Zupa rabarbarowa Zobacz przepis

Zupa rabarbarowa - jak zrobić? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

Ten składnik jest zbędny. Oto jak zrobić idealne ciasto na pierogi »

Domowa lemoniada z kiszonych cytryn. Przepis na orzeźwiający napój »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
6
15 min
1

Przepis dnia

Ciasta Szarlotka z pianką budyniową

Ciasto jest wyśmienite, wielowarstwowe począwszy od kruchego, aromatycznego s...

Odsłon: 14662

60 min
52
60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Kołduny, kryszonka, chak-chak. Najsmaczniejsze potrawy kuchni tatarskiej

Kuchnia tatarska charakteryzuje się przede wszystkim aromatycznymi przyprawami, których mnóstwo spotkamy w Środkowej Azji. Wyróżnia się doskonale p...

3
Informacje Przystawki na każdą okazję. Zdrowe, sycące i szybkie do zrobienia

Przystawki to niedoceniana pozycja kulinarna - wiele osób nie uważa je za pełnowartościowe dania i rzadko przygotowuje je w zaciszu własnego domu....

4
Informacje Schab na obiad. 5 nieoczywistych dań ze schabu - takich jeszcze nie próbowałaś

Schab zawsze sprawdzi się na obiad. Jeśli jednak nie przepadasz za tradycyjnymi kotletami schabowymi, postaw na powiew świeżości w swojej kuchni. W...

7
Ewa gotuje W kuchni Ewy Wachowicz zawsze jest smacznie. W roli głównej sycący forszmak i krokiety

Kiedy za oknami robi się chłodno, warto przygotować coś pysznego na rozgrzewkę. W najnowszym, 525. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca przyrzą...

8